Skúste recept na legendárny šalát Waldorf, ktorý je starý 130 rokov

Zdieľať
Waldorfský šalát
Skúste recept na legendárny šalát Waldorf, ktorý je starý 130 rokov Foto: depositphotos.com

Poznáte slávny Waldorfský šalát? Tento tradičný pokrm, ktorý prvýkrát podávali v newyorskom hoteli Waldorf Astoria v roku 1893, si zachoval svoju obľúbenosť dodnes. Aj keď jeho súčasná podoba je omnoho bohatšia, stále v ňom cítiť pôvodnú jednoduchosť a eleganciu.

Waldorfský šalát, považovaný za jednu z najznámejších svetových špecialít, prvýkrát predstavil svetu Oscar Tschirky, vrchní čašník v prestížnom newyorskom hoteli Waldorf Astoria. Na benefičnom plese pre detskú nemocnicu v roku 1893 hostia okúsili jeho jedinečnú chuť, ktorá bola v tom čase zložená len z troch základných ingrediencií.

Moderná verzia tohto šalátu sa líši v zložení i v príprave. Dnes sa do Waldorfského šalátu pridávajú kocky jabĺk, stonkový alebo bulvový zeler, vlašské orechy, hrozno a majonézový dressing. Niektoré recepty však zahrňujú aj pečené kuracie mäso, čím sa šalát stáva výdatnejším a vhodnejším aj ako hlavné jedlo.

V pôvodnom recepte, ktorý Tschirky zverejnil aj vo svojej kuchárskej knihe, boli len dve surové jablká, malé množstvo zeleru a kvalitná majonéza. Vlašské orechy, ktoré sú dnes neodmysliteľnou súčasťou, sa do receptúry pridali až o tri desaťročia neskôr, nasledované ďalšími variáciami a prísadami.

Tento šalát môžete podávať na listoch ľadového alebo rímskeho šalátu, spolu s čerstvým pečivom, alebo ako dokonalý doplnok k pečenému kuraciemu alebo bravčovému mäsu. Príprava šalátu s aromatickým syrom ako roquefort alebo gorgonzola dodáva jedlu luxusný nádych a vynikajúcu chuť.

Šalát Waldorf

Doba prípravy: 20 minút

šalát
Skúste recept na legendárny šalát Waldorf, ktorý je starý 130 rokov Foto: depositphotos.com

Ingrediencie:

  • 2 zelené jablká (odroda Granny Smith)
  • 2 stopky zeleru (alebo 150 g buľvového zeleru)
  • 15 rozpolených guličiek hroznového vína
  • 1 hrnček delených vlašských orechov
  • 3 lyžice majonézy
  • 3 lyžice gréckeho jogurtu
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 1 lyžička medu
  • ½ lyžičky soli

Príprava:

  1. Vlašské orechy krátko orestujte na suchej panvici, stačí 3 až 5 minút, aby získali výraznejšiu arómu a chuť. Potom ich nožom nasekajte nahrubo.
  2. V menšej miske zmiešajte grécky jogurt, majonézu, med, citrónovú šťavu a soľ. Zálievku uložte do chladničky.
  3. Stopkový zeler nakrájajte na kúsky. Ak použijete zeler buľvový, nakrájajte ho na tenké rezančeky alebo nastrúhajte nahrubo.
  4. Jablká umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na kocky alebo tenké rezančeky.
  5. Všetky ingrediencie v miske premiešajte s pripravenou zálievkou. Šalát nechajte krátko oddýchnuť, aby sa chute rozležali, a podávajte.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané