Pohanka. Superpotravina pre zdravie a kuchyňu

Zdieľať
pohanka
Pohanka. Superpotravina pre zdravie a kuchyňu Foto: www.freepik.com

Pohanka, často označovaná ako „zázračná potravina“, sa opäť dostáva do popredia zdravého stravovania. Nielenže poskytuje bohatú zásobu dôležitých živín, ale aj jej príprava je nekonečne variabilná. Ako ju využiť na maximum a prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička?

Pohanka, i keď má svoju špecifickú chuť, ktorej mnohí musia prísť na chuť, sa stáva neodmysliteľnou súčasťou moderného jedálneho lístka. Napríklad palacinky z pohánkovej múky zmiznú zo stola skôr, ako by ste stihli mrknúť.

História jej používania na našom území siaha do 17. storočia, hoci pravdepodobne bola do Európy dovezená už o štyri storočia skôr. V minulosti sa pohanka pestovala predovšetkým na Valašsku, kde slúžila na pečenie chleba alebo výrobu kaší. Po čase bola vytlačená zemiakmi a pšenicou, ale v dnešnej dobe sa vďaka svojim zdravotným prínosom opäť dostáva do popredia.

Pohanku môžete nájsť v rôznych formách – od celých lúpaných zŕn, ktoré sú vynikajúce do rizot či nákypov, až po pohankovú lámanku ideálnu na hustenie polievok a omáčok. Nemenej populárna je pohanková múka, bezlepková alternatíva ideálna pre pečenie pečiva a prípravu lievancov alebo cukroviniek.

Pohanka je skutočným zázrakom aj pre ľudí trpiacich na kŕčové žily, pretože obsahuje rutín, ktorý v kombinácii s vitamínom C podporuje funkcie cievneho systému. Okrem toho pohanka napomáha regenerácii pečene, podporuje mozgovú činnosť a pôsobí proti zrážaniu krvi. Je bohatá na plnohodnotné bielkoviny, vitamíny E, B1 a B2, vlákninu, vápnik, cholín, antioxidanty a aminokyseliny.

Pohánkové palacinky so šunkou, syrom a vajcom

Doba prípravy: 30 minút + 60 minút na odležanie cesta

Počet porcií: 8 palaciniek

pohánkové palacinky
Pohanka. Superpotravina pre zdravie a kuchyňu Foto: depositphotos.com

Ingrediencie:

  • 250 g pohánkovej múky
  • cca 200 ml vody
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 1 vajce
  • soľ
  • rastlinný olej

Náplň:

  • 8 plátkov šunky
  • 150 g nastrúhaného syra
  • 8 vajec
  1. Do misky nasypte pohánkovú múku a pridajte pol lyžičky soli. V strede urobte jamku, rozklepnite do nej vajcia a pomocou metličky ho dôkladne rozšľahajte.
  2. Postupne za stáleho miešania pridávajte po častiach vodu, kým nevznikne tekuté cesto. Potom vmiešajte rozpustené maslo.
  3. Misku s cestom zakryte a nechajte minimálne hodinu odpočinúť.
  4. Rozohriatu panvicu zľahka potrite olejom, nalejte na ňu cesto a roztiahnite ho do krajov.
  5. Po otočení palacinky na ňu položte plátok šunky, pridajte strúhaný syr a doprostred rozklepnite vajcia. Bielok jemne roztiahnite do strán.
  6. Okraje palacinky preložte tak, aby vytvorili štvorcový tvar, ale nedotýkali sa žĺtka.
  7. Akonáhle bude vajíčko hotové, môžete palacinku podávať.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané