Počas troch týždňov zbieral profesor ekológie a evolučný biológ Jaroslav Flegr odpovede v dotazníku, ktorý si sám vytvoril. Viac ako 20-tisíc ľudí v ňom reagovalo na otázky ohľadom faktorov, ktoré ovplyvňujú riziko ochorenia na COVID-19 či vážnosť priebehu choroby.
VIAC K TÉME KORONAVÍRUS TU
Docent parazitológie, ktorý sa často vyjadruje v českých médiách, prezradil, že z danej vzorky ľudí podľa jeho slov „takmer tisíc malo oficiálne diagnostikovaný Covid“. Ku svojej štúdii pripojil aj graf znázorňujúci, aký bol priebeh choroby u nakazených pacientov. Vyplýva z neho, že 55% pacientov koronavírus prežívalo ako chrípku, ďalších 32% ako ťažkú chrípku.
Vedci konečne prišli na to, čo znižuje riziko nákazy koronavírusom. Hovorilo sa o tom už na začiatku!
Celkovo 11% z vybranej vzorky malo bezpríznakový priebeh a 1% muselo byť hospitalizované v nemocnici. Ďalšie percento pacientov skončilo na jednotke intenzívnej starostlivosti.
Omnoho dôležitejšie výsledky však priniesli odpovede na otázky o tom, aké faktory ovplyvňujú, či sa vírusom infikujeme alebo nie.
Najväčší problém je toxoplazmóza
Ako 62-ročný vedec pôsobiaci v Prahe uvádza, „vôbec najhorším faktorom ovplyvňujúcim ako riziko ochorenia, tak aj vážnosť jeho priebehu, je toxoplazmóza“. To je infekčná choroba, ktorou sa ľudia môžu nakaziť napríklad konzumáciou nakazeného surového mäsa alebo kontaktom s mačacími fekáliami.
Konečným hostiteľom toxoplazmózy sú mačkovité šelmy, v našom prostredí teda najmä mačky domáce, ale infekcia sa môže vyskytnúť aj u hlodavcov či vtákov. Nákaza sa do tela mačky dostane najčastejšie potravou, konkrétne požitím mäsa divokých (myši, vtáky) či hospodárskych zvierat. Napriek tomu ani mačka nie je braná ako častý zdroj priamej nákazy človeka, dá sa nakaziť aj iným spôsobom.
Odborník radí, ako odlíšiť COVID od chrípky a prechladnutia. Ak sa vám deje TOTO, nie je to koronavírus!
Pred toxoplazmózou by mali byť varovaní najmä milovníci tatárskych biftekov a krvavých steakov. Nedostatočne spracované či surové ovčie a hovädzie mäso, ktoré nebolo hlboko zmrazené, ani neprešlo tepelnou úpravou aspoň na 66 stupňov Celzia, môže byť pre človeka nebezpečné.
Ďalšie dve možnosti nákazy sú zriedkavejšie. Ak sa nakazí tehotná žena, je tu možnosť, že cez placentu sa nakazí aj plod. Toxoplazmóza sa vzácne prenáša aj kvapôčkovou infekciou, spojivkovým vakom, rankami na koži pri manipulácii s infikovaným materiálom alebo pohryzením infikovaným zvieraťom.
VIAC K TÉME KORONAVÍRUS TU
Vitamín D skutočne pomáha
Okrem toxoplazmózy sa ale v prieskume autor knihy Frozen Evolution dozvedel aj o iných faktoroch, ktoré ovplyvňujú infekčnosť u jednotlivcov. „Až potom sa umiestnili diagnostikované poruchy imunity, nadváha, ochorenie srdca, astma, alergia a cukrovka,“ vymenúva Flegr.
Upozornil tiež na to, že chronická obštrukčná choroba pľúc, na rozdiel od astmy, na ochorenie vplyv nemala. Lekári však podľa jeho názoru doteraz predpokladali opak.
Vyliečili sa z koronavírusu, no následky majú dodnes. Lekári zistili, ktoré príznaky COVID-19 môžu pretrvať!
Riziko infekcie podľa Flegrových zistení ďalej zvyšuje „otužovanie a šport, šport však zároveň znižuje závažnosť ochorenia“. Evolučný biológ tiež uvádza, že na riziko nákazy nemá vplyv nosenie okuliarov, a tiež nenašiel spojitosť medzi krvnou skupinou AB a zvýšeným počtom ochorení ľudí s touto krvou.
Napriek tomu, že väčšinu z vymenovaných faktorov cielene ovplyvniť nevieme, Flegr prináša aj dobré správy: „Ukázalo sa, že ochranný vplyv majú vitamíny (že by ten často zmieňovaný vitamín D?) a starostlivé nosenie rúšok.“
K svojmu príspevku na sociálnej sieti pridal aj niekoľko často opakovaných rád, ktoré majú človeka spoľahlivo ochrániť pred COVID-19. Tie najdôležitejšie z nich sú: zachovávajte sociálny dištanc, umývajte si ruky mydlom a noste kvalitný respirátor.
ZDROJ: WBN