Pôvod kombuchy je zahalený tajomstvom a najrôznejšími legendami.
Niektorí hovoria, že ju vymyslel čínsky vynálezca, ktorý sa snažil vytvoriť elixír dlhovekosti.
Iní zase tvrdia, že korene kombuchy siahajú až do starého Egypta.
Či tak alebo onak, jedno je isté – kombucha je tu už niekoľko rokov.
V pohári však nepláva živočích, ktorého väčšina z nás pozná z vlastnej a väčšinou veľmi nepríjemnej skúsenosti od mora.
V pohári totiž v osladenom čaji pláva kombucha (KOMBUS) čiže čajová „tibetská huba“.
Vôňou by kombucha síce dokázala odradiť aj silnejšie jedince,
ale milióny ľudí na svete na ňu nedajú dopustiť.
Čo dokazuje aj fakt, že nápoje na báze kombuchy prenikli už aj do super- alebo hypermarketov.
Polliter podivne vyzerajúcej a väčšinou ľahko zakalenej tekutiny
tak môžeme nájsť hneď medzi regálmi s pivom a Coca Colou.
Podľa niektorých odborníkov je sladkokyslý nápoj z kombuchy,
chuťovo podobný burčiaku, priam superzdravý.
Kombucha má celý rad priaznivých účinkov na ľudský organizmus.
Pitie kombuchy môže zmierniť, alebo dokonca liečiť artritídu, ateriosklerózu, bolesti hlavy alebo cukrovku.
Samotná Kombucha, čo je vlastne mix rôznych kultúr kvasiniek a baktérií,
produkuje celý rad zdraviu prospešných látok, pričom najdôležitejšie sú kyselina glukónová a glukurónová.
Kombuchou bol vraj liečený aj bývalý americký prezident Ronald Reagan.
Lekári mu zhubný nádor liečili chemoterapiou a kombuchovým nápojom.
O liečivých účinkoch kombuchy píše aj ruský spisovateľ Alexander Solženicyn v knihe Súostrovie Gulag.
Nápoj zo zázračnej huby sa predáva s mnohými príchuťami.
Obľúbená je medovková alebo rumančeková.
Kombuchový nápoj pijú aj celebrity v Hollywoode,
napríklad režisér Oliver Stone, herečky Daryl Hannah,
Linda Evans alebo Madonna.
Tí, čo už kumbuchu poznajú a využívajú, môžu potvrdiť,
aké zdravotné účinky so sebou jej konzumácia prináša.
A čo že to vlastne kombucha je?
Je to fermentovaný nápoj, ktorý vznikne z osladeného čierneho alebo aj zeleného čaju.
Bohužiaľ doposiaľ neboli vykonané žiadne klinické štúdie,
ktoré by boli potvrdené a zároveň aj vyskúšané priamo na ľuďoch.
Do dnešného dňa sa kombucha skúmala iba na laboratórnych krysách.
Kombucha je k dostaniu v mnohých rôznych príchutiach
a tiež si tento nápoj môžete kúpiť vo väčšine obchodov so zdravou výživou.
Ak však dáte radšej prednosť tomu si ho pripraviť sami doma, aj to je možné.
Zdravotné výhody kombuchy:
Probiotiká
K výrobe kombuchy sa využíva proces kvasenia,
kde vznikne ocot, kyslé zlúčeniny a mnoho probiotík,
ktoré sú obsiahnuté v čaji, z ktorého kombucha je.
Probiotiká sú ideálne pre trávenie,
proti zápalom kĺbov a dokonca napomáhajú aj pri chudnutí.
Antioxidanty
Keď si urobíte alebo kúpite kombuchu zo zeleného čaju,
bude obsahovať vysoký podiel antioxidantov,
ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele.
Tieto voľné radikály napádajú tráviacu sústavu a jednoducho povedané spôsobujú nám v tele len zmätok.
Kombucha nám teda napomáha v tejto oblasti obnoviť narušenú rovnováhu.
Detoxikácia
Vedci zistili, že antioxidanty, ktoré sú v KOMBUCHE, majú pozitívny vplyv na pečeňové toxicity.
V štúdiách na laboratórnych potkanoch vedci zistili,
že pitie kombuchy zníži onú spomínanú hepatotoxicitu dokonca až o 70%.
Energia
Kombucha obsahuje aj kofeín, pochopiteľne ale ani zďaleka v takom množstve ako je napríklad v káve.
Poskytuje nášmu telu tiež vitamín B a železo,
ktoré zlepšuje distribúciu kyslíka do tkanív a tým sa nám dostáva prirodzený prísun energie do celého tela.
Posilnenie imunity
Probiotiká a antioxidanty v KOMBUCHE tiež posilňujú náš imunitný systém a pomáhajú v boji proti bežným chorobám,
ako je chrípka alebo nachladnutie.
Kombucha je tiež plná polyfenolov a kyseliny octovej,
čo pôsobí ako antibakteriálne činidlá a dokážu zbaviť telo škodlivých toxínov.
Rakovina
Vedci vykonali štúdiu zameranú práve na polyfenoly a antioxidanty,
ktoré, ako už bolo vyššie napísané, sú v KOMBUCHE obsiahnuté.
Tieto štúdie ukazujú, ako pôsobia polyfenoly proti génovej mutácii a aj pri raste rakovinových buniek.
Na túto tému je určite potrebné mnoho ďalších výskumov,
ale príbehy žien, ktoré trpia rakovinou a konzumujú kombuchu,
môžu byť zatiaľ prinajmenšom neoficiálnym dôkazom.
Veda má pred sebou ešte dlhú cestu na preukázanie výhod kombuchy,
ako sa hovorí čierne na bielom, ale ani tak to nezastaví ľudí tento zázračný nápoj konzumovať.
Čínsky dar
Kombucha má tiež veľmi zaujímavú minulosť.
Pôvodne pochádza z ázijskej časti Ruska, kde ju tamojší obyvatelia pili po stáročia.
Do širšieho povedomia sa ale dostala až v devätnástom storočí,
kedy jej pozitívne účinky začali skúmať vedci.
Väčšieho rozšírenia sa KOMBUCHE dostalo až po druhej svetovej vojne.
V bývalom Sovietskom zväze totiž po roku 1945 značne stúpal počet nádorových ochorení.
V dvoch krajoch na stredozápadnom Urale však lekári zaznamenali,
že obyvatelia trpia ochorením oveľa menej.
V Solikamsk a Bereznicích preto boli ustanovené dve výskumné skupiny odborníkov,
ktoré mali záhadu vysvetliť.
Vedci porovnávali životné prostredie oboch oblastí s ostatnými, kde ľudia trpeli závažnými chorobami.
Nakoniec však zistili, že v Solikamsk a Bereznicích nie je o nič lepšie životné prostredie než inde.
Dokonca laboratórne rozbory preukázali, že obyvatelia týchto dvoch oblastí sú na tom,
aspoň čo sa týka životného prostredia, ešte horšie než ostatné oblasti.
Vedci si podivný prípad vôbec nedokázali vysvetliť.
Navyše v oboch oblastiach bolo oveľa menej opilcov a opileckých trestných činov,
hoci tamojší ľudia pili úplne rovnako ako inde.
Záhadu nakoniec pomohla vyriešiť náhoda.
Jeden z vedúcich lekárov výskumného tímu išiel navštíviť jednu zo sledovaných rodín.
Traduje sa, že doma bola len babička, ktorá lekára pohostila šálkou neznámeho nápoja.
Babička lekárovi vysvetlila, ako nápoj pripravuje, a prezradila mu,
že v oboch skúmaných oblastiach ho pije každá rodina.
Je to vraj tradícia, ktorá trvá po stáročia.
Špongiu vraj venovali Číňania ruskému cárovi, ktorý ju potom venoval svojmu ľudu,
aby si každý mohol pripraviť liečivý nápoj.
Kyselina glukurónovú – prečisťuje organizmus, povzbudzuje správnu funkciu imunitného systému a látkovú výmenu,
napomáha odbúravaniu cholesterolu, je stavebnou látkou mnohých dôležitých polysacharidov, ktoré tvoria väzivo či chrupavku.
Kyselina mliečna – údajne bráni vzniku rakoviny.
Vitamíny – B1, B2, B3, B6, B12, C.
Kyselina listová – metabolizmus bielkovín,
tvorba červených krviniek, zlepšuje vstrebávanie železa,
podporuje premenu niektorých aminokyselín a syntézu nukleových kyselín,
má preventívne účinky proti rakovine a ďalším chorobám.