Skvelá prevencia proti chorobám
Cibuľa je zásobárňou životne dôležitých a prospešných látok.
Obsahuje vitamíny B1 a B2, C, je bohatá na kyselinu listovú, vitamín E i karotény.
Nájdeme v nej železo, zinok, síru, fosfor, sodík, vápnik, draslík, horčík, meď aj jód.
Pomáha predchádzať zdravotným komplikáciám, ako sú kŕčové žily, poruchy prekrvovania, hemoroidy, ale aj závažnejším chorobám.
Cibuľa totiž tiež obsahuje liečivé látky, medzi ktoré patria napríklad silice. Tieto látky nám pomáhajú posilniť srdce a krvný obeh, a stávajú sa tak prírodnou prevenciou proti infarktu a vysokému tlaku.
Pravidelná konzumácia cibule sa odporúča aj ako dobrá prevencia proti vzniku rakoviny hrtana, čriev a vaječníkov. Naviac je aj skvelým pomocníkom pri znižovaní cukru v krvi, preto je ideálna pre diabetikov.
Dobrá rada!
Najlepšie je konzumovať cibuľu surovú, aby ste nezničili cenné látky kuchynskou úpravou. Ak si na samostatnú cibuľu netrúfate, pridajte ju do zeleninového šalátu či nátierky.
Liek nielen proti kašľu
Cibuľa je tiež veľkým bojovníkom proti nachladnutiu a chrípke.
Môže za to látka alicín, ktorá má rovnaké účinky ako antibiotikum. Dezinfikuje ústnu dutinu, dýchacie cesty a nosnú sliznicu. Pôsobí teda preventívne proti infekciám dýchacích ciest a lieči ich choroby, ako sú kašeľ, zahlienenie, zlé dýchanie, chrapot, nádcha, angína, chrípka, bolesti v krku.
Ak vás teda niečo z toho trápi, vyskúšajte starý dobrý a účinný recept .
Môžete si tak ušetriť cestu do lekárne.
Stačí cibuľu nakrájať či nastrúhať nadrobno, posypať cukrom a počkať, až pustí šťavu.
Tú potom môžete ešte dosladiť medom.
Ak budete podomácky vyrobenú medicínu pripravovať pre deti, recept málinko upravte, aby to pre nich bolo lepšie stráviteľné. Nakrájanú cibuľu prelejte horúcou vodou, povarte, sceďte a zmiešajte s lipovým čajom. Podľa chuti nakoniec pridajte med alebo cukor.
Krásne a zdravé vlasy plné lesku
Cibuľa má v sebe veľmi prospešné látky, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri posilňovaní rastu vlasov.
Šťava z obyčajnej červenej cibule dokáže zabrániť vypadávaniu vlasov a zároveň urýchli ich rast a zlepší ich kvalitu.
Obsahuje veľké množstvo síry, ktorá stimuluje tvorbu kolagénu potrebného pre rast vlasov a tiež podporuje cirkuláciu krvi v pokožke, čím sa zlepšuje vyživovanie vlasových korienkov. Ako na to?
Odšťav 2 cibule, tekutinu premiešaj s lyžicou medu a zmes nanes na vlasy zhruba na pol hodiny.
Vlasy potom umy jemným šampónom. Kúru opakuj trikrát do mesiaca.
Koniec kožných problémov
Červené vyrážky netrápia zďaleka len násťročných.
Ak sa aj vy potrebujete zbaviť akné, vyskúšajte cibuľu.
Jej antibakteriálne a protizápalové vlastnosti dokážu divy na koži.
Môžete vyskúšať napríklad pleťovú masku, tú pripravíte ľahko:
Cibuľu najemno nastrúhanú zmiešame s ovsenou múkou a čajovou lyžičkou medu.
Túto zmes rovnomerne nanesieme na tvár a na miesta, na ktorých máte vyrážky. Masku necháme asi dvadsať minút pôsobiť a potom ju zmyjeme vlažnou vodou.
Silné antibakteriálne účinky pomôžu tiež pri oparoch. Stačí na postihnuté miesto dať plátok surovej cibule.
Cibuľa môže pomôcť vyliečiť i niektoré kožné plesne, ekzémy a bradavice. Na choré miesto sa má podľa starých receptúr prikladať kaša z drvenej čerstvej cibule, a to na niekoľko hodín a pravidelne – až do vyliečenia.
Rovnako tak cibuľa pomáha zmierniť bolesť spôsobenú bodnutím včely alebo iného hmyzu. Priložte na postihnuté miesto rozrezanú cibuľu. Jej enzýmy pomáhajú zmierniť bolesť aj opuch a podporujú rýchlejšiu regeneráciu.
Extra silný protirakovinový účinok
Množstvo výskumov dokázalo silné protirakovinové účinky cibule a jej príbuzných z čeľade cesnakovitých (cesnak, šalotka, pór či pažítka).
Chráni pred rakovinou žalúdka.
Rovnaké účinky preukázala cibuľa a jej príbuzné druhy aj pri rakovine pažeráka.
V meste Vidalia v americkej Georgii, odkiaľ pochádza odroda cibule vidalia a ľudia ju konzumujú vo veľkých množstvách, je úmrtnosť na rakovinu žalúdka o 50 percent nižšia ako je medziamerická úroveň. Jedna z teórií vysvetľujúcich tento jav tvrdí, že cibuľa obsahuje dialylsulfid, ktorý v tele zvyšuje tvorbu dôležitého protirakovinového enzýmu.
Cibuľa prospieva aj kostiam
Početné štúdie potvrdili vplyv cibule na zdravý vývoj kostí. Jedna z nich publikovaná v časopise Nature ukázala, že samce potkanov, ktoré kŕmili sušenou cibuľou, mali v tele o 17 percent vyššiu hladinu vápnika ako ostatné potkany.
Samičky, ktorým odstránili vaječníky, čo často spôsobuje úbytok kostnej hmoty a osteoporózu, mali po konzumácii cibule silnejšie kosti. Podľa ďalšieho výskumu zložky cibule potláčajú aktivitu buniek, ktoré odbúravajú kostné tkanivo.
Čím je cibuľa silnejšia a čím viac pri jej krájaní plačeme, tým je zdravšia.
Cibuľový čaj na prechladnutie
Moja babička ma vždy nútila piť cibuľový čaj, keď som bola prechladnutá.
Väčšinou pomohla až nejaká hrozba alebo podplácanie. Chutí príšerne. Ale pokiaľ viem, účinkuje naozaj antibakteriálne – alebo?
Cibuľový čaj ako zázračný liek na prechladnutie?
Cibuľa má dnes, v časoch smoothies a rôznych chutných ovocných Fresh, skutočne zlú povesť.
Jej imidž je jednoducho smradľavá. A je to skutočne škoda – cibuľa je veľmi, veľmi zdravá.
Cibuľový čaj už bohužiaľ pije iba babička.
Podceňuje moderná spoločnosť tento zázračný liek?
Silu cibule poznali už v dávnej minulosti
Cibuľa je jednou z najstarších pestovaných rastlín sveta. Ako prvý pestovali túto rastlinu ľudia pravdepodobne v Pakistane, Afganistane a Iráne, v Číne bola kultivovaná pred asi 5000 rokmi. Dokonca aj starí Egypťania si cenili túto zeleninu.
Nápis na pyramíde v Gíze ukazuje, že robotníci potom, čo sa potili a dreli na stavbe pyramídy, dostávali prídely cesnaku a cibule. Zelenina mala ich telo posilniť a chrániť ich pred infekčnými chorobami. Dokonca Tutanchamon dostal na svoju cestu do večnosti porciu cibule do hrobu.
Cibuľa a jej príbuzní v zeleninovej záhrade, napríklad cesnak, obsahujú mnoho zlúčenín obsahujúcich síru .
Tie im dodávajú ich arómu, ale aj zdraviu prospešné vlastnosti.
Cibuľové obranné látky odháňajú baktérie
Sú to zlúčeniny obsahujúce síru, ktoré robia zeleninu tak páchnucou.
Ony sú ale aj tie, ktoré môžu vyhnať baktérie a iných škodcov.
Rastliny vyvíjali tieto látky v priebehu miliónov rokov ako obranu proti patogénom. V tejto dobe sa zbrojili na to, aby zničili určité baktérie, mikróby a vírusy, a tak odplašili mnoho nebezpečných útočníkov.
Mala teda babička pravdu?
Výskumníci pri experimentoch s bakteriálnymi kultúrami ukázali, že cibuľové obranné látky účinne bojujú proti niektorým patogénom.
Potenciál cibule, ako prostriedku proti nachladnutiu, sa ale z tohto nedá priamo odvodiť. Telo nie je skúmavka.
Je možné, že tieto látky sa po požití cibule tak rýchlo degradujú, že nemôžu pôsobiť. Alebo sa nedostanú na tie miesta v tele, kde sídlia baktérie, vírusy a ďalšie patogény.
Ale skúsenosť babičiek a ďalších ľudí je jasná.
Cibuľa je na prechladnutie super.
Cesnak pôsobí prinajmenšom rovnako dobre
Cibuľový čaj (ľahko sa pripraví z kuchynskej cibule uvarenej vo vode) sa napriek tomu neodporúča vo väčších množstvách.
Kto by si rád občas vypil šálku alebo dve, môže to bez váhania urobiť. Niekoľko štúdií však ukázalo, že stály konzum väčšieho množstva surovej cibule môže dráždiť pažerák a žalúdočnú sliznicu.
Kto si zakladá len na respiračných účinkoch, nemusí liať do seba ten strašný čaj.
Jedna surová cibuľa v šaláte nielen že chutí lepšie, ale tiež dosiahne podobný účinok.
Cesnak nie je tak vodnatý, jeho zložky sú oveľa rozmanitejšie.
Pre optimalizáciu účinku radí ďalej výskumník pridať do jedla malé množstvo tuku. Ten pohlcuje účinné látky a prepravuje jich lepšie v tele.
Kus chleba s maslom, petržlenovou vňaťou a trochou čerstvého cesnaku.
Len by sme potom mali vynechať návštevu diskotéky.
Ako urobiť cibuľový čaj?
Čo budeme potrebovať?
Cibuľa, vriacu vodu
Ďalej podľa chuti:
Med, cukor (napríklad trstinový), citrón, zázvor, škorica, klinčeky, maslo, mlieko
Postup pri príprave cibuľového čaju:
Dve olúpané cibule pokrájame, dáme do kastrólika, zalejeme pol litrom vody a privedieme k varu.
Na miernom plameni varíme 10-15 minút.
Potom scedíme, cibuľový vývar osladíme medom alebo cukrom.
Ak sladíme medom, ktorý by mohol dráždiť ku kašľu, môžeme zjemniť trochou mlieka alebo lyžičkou masla, ktoré sa v horúcom čaji rozpustí.
Keď chorému cibuľový čaj nechutí a odmieta ho piť, môžeme počas varenia pridať škoricu alebo klinčeky, kúsok postrúhaného (nasekaného) zázvoru alebo kôru z chemicky neošetreného citróna. Citrónovou (pomarančovou) šťavou môžeme ochutiť aj hotový čaj.