Vrstevnatý jablkový koláč, ktorý vás očarí. Chutí lepšie než všetky ostatné

Zdieľať
Szarlotka
Szarlotka Foto: www.shutterstock.com

Každý národ má svoje nezameniteľné kulinárske špeciality, na ktoré sú veľmi hrdí. Poliaci sú známi svojim lahodným vrstveným jablkovým koláčom – Szarlotkou. Ak ste ho ešte neochutnali, určite sa vám oplatí vyskúšať jeho prípravu, pretože je to dezert, ktorý stojí za to!

Jablkové koláče sú dnes už neodmysliteľnou súčasťou našich stolov a každá rodina má svoj recept. Ich história však siaha ďaleko do minulosti – až do stredoveku, keď sa piekli v úplne odlišnej forme, než na akú sme zvyknutí dnes. Podľa historických prameňov sa prvý recept na jablkový koláč objavil už v roku 1381. Okrem jabĺk obsahoval aj figy, hrozienka, hrušky a dokonca aj štipku šafranu. Vtedy však ešte neexistoval cukor, ktorý bol veľmi vzácny a takmer nedostupný. Od tej doby prešiel jablkový koláč mnohými zmenami a rôznymi obmenami. Dnes je najznámejšia verzia Szarlotka, ktorá pochádza z Poľska a má tak jedinečnú chuť, že si ju turisti často berú so sebou domov ako skutočný suvenír.

Poľská Szarlotka. Jablkový koláč s nezameniteľnou chuťou

Szarlotka je kultový poľský dezert, ktorý má veľmi zaujímavý príbeh. Podľa legendy sa tento koláč prvýkrát objavil na kráľovskom dvore, kde ho pripravil slávny kuchár na počesť kráľovnej Charlotty, manželky anglického kráľa Juraja III. Tento koláč sa stal veľmi populárnym a rýchlo si získal obľubu medzi aristokratmi. Aj keď pôvodne obsahoval základ zo starého chleba, jeho hlavnou atraktívnou vlastnosťou bola a stále je bohatá ovocná náplň, ktorá doslova uchvátila všetkých, ktorí ho ochutnali. V 19. storočí uverejnila poľská autorka kuchárskych kníh Lucyna Ćwierczakiewiczowa podrobný recept na Szarlotku, ktorý sa stal základom mnohých domácich verzií. Dnes existuje nespočetné množstvo variantov tohto koláča, ktorý je aj v poľských domácnostiach neodmysliteľnou súčasťou sviatkov a rodinných stretnutí.

Ako pripraviť dokonalé cesto?

Začnite tým, že si v miske zmiešate 200 g masla a 300 g hladkej múky. Tieto ingrediencie spracujte, až vznikne drobivá zmes pripomínajúca štruktúru strúhanky. Potom pridajte 1 vajce, 100 g práškového cukru, 1 lyžičku vanilkového extraktu, štipku soli a 3 polievkové lyžice studenej vody. Všetko dobre premiešajte, až vznikne jemné a hladké cesto. Toto cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho 30 minút odpočívať v chladničke, aby sa stuhlo a bolo ľahšie s ním pracovať.

Príprava vynikajúcej jablkovej náplne

Počas toho, ako cesto chladne, sa pustite do prípravy jablkovej náplne. Ošúpte 1 kg jabĺk, odstráňte jadierka a nakrájajte ich na malé kocky – ideálne asi 1 x 1 cm. Do tejto zmesi pridajte 50 g kryštálového cukru, 2 lyžičky vanilkového extraktu, šťavu z jedného citróna a 3 lyžičky kukuričného škrobu, ktorý náplň zahustí a dodá jej správnu konzistenciu. Všetky ingrediencie dobre premiešajte a nechajte ich 30 minút odkvapkať v sitku, aby sa zbavili prebytočnej šťavy.

Tvorba vrstiev pre dokonalý koláč

Po 30 minútach vyberte cesto z chladničky a rozdeľte ho na tri časti. Jednu z nich odložte späť do chladničky, druhú zabaľte do fólie a dajte do chladničky na krátku prestávku. Na dno tortovej formy položte papier na pečenie a z dvoch tretín cesta vyváľajte plát, ktorý bude asi o 6 cm širší než je priemer formy. Tento plát potom položte na dno formy a rovnomerne naň rozložte odkvapkanú jablkovú náplň.

Nezabudnite na jablkovú šťavu

Nezabudnite na šťavu, ktorá vám ostala po odkvapkaní jabĺk! Zmiešajte ju s 3 lyžicami kukuričného škrobu a túto zmes rovnomerne nalievajte na jablkovú náplň. Šťava sa vstrebe do koláča a počas pečenia zabezpečí, že náplň bude krásne hustá a plná chuti.

Dokončenie a pečenie Szarlotky

Zvyšok cesta vyvaľkajte na tenký plát a nakrájajte ho na pásiky asi 1 cm široké. Tieto pásiky postupne ukladajte na vrch koláča v tvare mriežky. Takto pripravenú Szarlotku vložte do predhriatej rúry na 180 °C, prikryte ju pokrievkou a pečte asi 35-40 minút. Po uplynutí tejto doby odkryte pokrievku a nechajte koláč ešte trochu opiecť, aby sa na povrchu vytvorila krásna zlatistá kôrka. Pred podávaním nechajte koláč aspoň hodinu vychladnúť, aby sa chute dobre spojili a stuhli.

Tento vynikajúci jablkový koláč je skutočnou pochúťkou, ktorá zaručene poteší vaše chuťové poháriky a stane sa obľúbeným dezertom nielen na sviatky, ale aj počas každodenných chvíľ s rodinou. Tak na čo ešte čakáte? Pustite sa do pečenia!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané