Vianočný dezert v pohári. Voňavé tiramisu s vaječným likérom zatieni všetky koláče

Zdieľať
tiramisu v pohári
tiramisu v pohári Foto: www.shutterstock.com

Ak chcete svojich hostí počas sviatkov skutočne očariť niečím výnimočným a originálnym, tiramisu s vaječným likérom je voľba, ktorá nesklame. Tento lahodný dezert je nielen jednoduchý na prípravu, ale svojou krémovou konzistenciou a neodolateľnou chuťou dokáže zastúpiť aj tie najprepracovanejšie koláčiky a zákusky. S jeho pomocou sa stanete majstrom sviatočných sladkostí.

Tiramisu ako taký nemá dlhú históriu, keďže vzniklo až v druhej polovici minulého storočia. Avšak, veľmi rýchlo si našlo cestu na prestížne miesta medzi talianskymi kulinárskymi špecialitami a dnes si ho vychutnávajú milovníci sladkého po celom svete. Klasická receptúra obsahuje piškóty, mascarpone, čerstvé vajcia, kvalitnú kávu a mandľový likér Amaretto.

Sviatočné tiramisu v netradičnom šate

Dezerty, ktoré si získajú srdcia ľudí, často prechádzajú rôznymi úpravami a variáciami, a tiramisu nie je výnimkou. Niekedy sa síce odchýlenie od pôvodnej receptúry nestretne s uznaním u tradičných talianskych kuchárov, no ak pripravujeme tento dezert pre seba a svojich blízkych doma, môžeme sa pohrať s ingredienciami a prispôsobiť si ho podľa chuti. Existujú verzie s jogurtom, tvarohom, ovocím, pudingom alebo dokonca bez vajec či alkoholu.

V tomto recepte sme sa rozhodli pre sviatočnú verziu bez vajec, avšak s dôrazom na vaječný likér, ktorý celej sladkosti dodá špeciálny charakter. Tento dezert nie je určený pre deti, ale dospelí si ho zamilujú.

Tiramisu s vaječným likérom – recept

Dĺžka prípravy: 30 minút + minimálne 2 hodiny chladenia Počet porcií: 4

Ingrediencie:

  • 12 dlhých cukrárskych piškót (savoiardi alebo iné kvalitné piškóty)
  • 150 ml silného espressa
  • Kakao na posypanie (podľa chuti)
  • Vaječný likér s príchuťou čokolády alebo kávy

Na krém:

  • 250 g mascarpone (jemný a krémový syr)
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 100 g jemného tvarohu
  • 2 lyžice práškového cukru (alebo viac podľa chuti)
  • 50 ml vaječného likéru

Postup:

  1. Najprv si pripravte kávu – silné espresso vlejte do širšej misky, pridajte dve lyžice vaječného likéru a nechajte úplne vychladnúť. Piškóty nalámte na menšie kúsky, aby sa zmestili do pohárov.
  2. Mascarpone zmiešajte s tvarohom a 50 ml vaječného likéru, aby ste vytvorili hladký a nadýchaný krém. V samostatnej miske vyšľahajte smotanu s práškovým cukrom, kým nezhustne, no stále by mala zostať mierne tekutá.
  3. Spojte šľahačku s mascarpone zmesou a dôkladne premiešajte.
  4. Do pohárov najprv naneste tenkú vrstvu krému, na ňu položte piškóty namočené v esprese a pokvapkajte ich ešte trochou vaječného likéru.
  5. Postup opakujte, vrstvy striedajte, kým nenaplníte poháre. Vrchnú vrstvu by mal tvoriť krém.
  6. Na záver dezert posypte jemnou vrstvou kakaa a nechajte vychladiť v chladničke minimálne dve hodiny.

Tento lahodný dezert krásne doladí vašu sviatočnú tabuľu a s istotou získa miesto medzi najobľúbenejšími vianočnými sladkosťami. Každý, kto ochutná túto lahodnú kombináciu smotany, mascarpone a vaječného likéru, si ju okamžite zamiluje.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané