Ak chcete svojich hostí počas sviatkov skutočne očariť niečím výnimočným a originálnym, tiramisu s vaječným likérom je voľba, ktorá nesklame. Tento lahodný dezert je nielen jednoduchý na prípravu, ale svojou krémovou konzistenciou a neodolateľnou chuťou dokáže zastúpiť aj tie najprepracovanejšie koláčiky a zákusky. S jeho pomocou sa stanete majstrom sviatočných sladkostí.
Tiramisu ako taký nemá dlhú históriu, keďže vzniklo až v druhej polovici minulého storočia. Avšak, veľmi rýchlo si našlo cestu na prestížne miesta medzi talianskymi kulinárskymi špecialitami a dnes si ho vychutnávajú milovníci sladkého po celom svete. Klasická receptúra obsahuje piškóty, mascarpone, čerstvé vajcia, kvalitnú kávu a mandľový likér Amaretto.
Sviatočné tiramisu v netradičnom šate
Dezerty, ktoré si získajú srdcia ľudí, často prechádzajú rôznymi úpravami a variáciami, a tiramisu nie je výnimkou. Niekedy sa síce odchýlenie od pôvodnej receptúry nestretne s uznaním u tradičných talianskych kuchárov, no ak pripravujeme tento dezert pre seba a svojich blízkych doma, môžeme sa pohrať s ingredienciami a prispôsobiť si ho podľa chuti. Existujú verzie s jogurtom, tvarohom, ovocím, pudingom alebo dokonca bez vajec či alkoholu.
V tomto recepte sme sa rozhodli pre sviatočnú verziu bez vajec, avšak s dôrazom na vaječný likér, ktorý celej sladkosti dodá špeciálny charakter. Tento dezert nie je určený pre deti, ale dospelí si ho zamilujú.
Tiramisu s vaječným likérom – recept
Dĺžka prípravy: 30 minút + minimálne 2 hodiny chladenia Počet porcií: 4
Ingrediencie:
- 12 dlhých cukrárskych piškót (savoiardi alebo iné kvalitné piškóty)
- 150 ml silného espressa
- Kakao na posypanie (podľa chuti)
- Vaječný likér s príchuťou čokolády alebo kávy
Na krém:
- 250 g mascarpone (jemný a krémový syr)
- 250 ml smotany na šľahanie
- 100 g jemného tvarohu
- 2 lyžice práškového cukru (alebo viac podľa chuti)
- 50 ml vaječného likéru
Postup:
- Najprv si pripravte kávu – silné espresso vlejte do širšej misky, pridajte dve lyžice vaječného likéru a nechajte úplne vychladnúť. Piškóty nalámte na menšie kúsky, aby sa zmestili do pohárov.
- Mascarpone zmiešajte s tvarohom a 50 ml vaječného likéru, aby ste vytvorili hladký a nadýchaný krém. V samostatnej miske vyšľahajte smotanu s práškovým cukrom, kým nezhustne, no stále by mala zostať mierne tekutá.
- Spojte šľahačku s mascarpone zmesou a dôkladne premiešajte.
- Do pohárov najprv naneste tenkú vrstvu krému, na ňu položte piškóty namočené v esprese a pokvapkajte ich ešte trochou vaječného likéru.
- Postup opakujte, vrstvy striedajte, kým nenaplníte poháre. Vrchnú vrstvu by mal tvoriť krém.
- Na záver dezert posypte jemnou vrstvou kakaa a nechajte vychladiť v chladničke minimálne dve hodiny.
Tento lahodný dezert krásne doladí vašu sviatočnú tabuľu a s istotou získa miesto medzi najobľúbenejšími vianočnými sladkosťami. Každý, kto ochutná túto lahodnú kombináciu smotany, mascarpone a vaječného likéru, si ju okamžite zamiluje.