Víno je pre mnohých z nás úžasný a chutný nápoj,
skvelý darček aj námet spoločenskej konverzácie.
Pripravili sme pre vás malú „Sommelierskú“ školu.
Kým muži chodia s kamarátmi prebrať „dôležité veci“ do krčmy
a riešia všetko pri pive, my ženy to máme inak.
Organizujeme svoje dievčenské stretka poväčšinou pri poháriku vína.
Víno je totiž čarovný nápoj.
Už jeden pohár nám vženie červenú farbu do unavenej tváre a ako bonus pridá iskru do oka.
Milovníci jedla zase ocenia, ako dobre vybrané víno umocní chuťový zážitok.
A zvlášť v poslednej dobe patria základné znalosti o víne do konverzačnej výbavy každého,
kto je spoločensky založený.
Kto začínal s vínom v mladosti, vie, že rozhodujúca bola cena.
Na internátoch sme boli ochotné piť čokoľvek,
a dokonca nás po tom nebolela hlava …
O krok ďalej sme vo chvíli, keď si už uvedomujeme,
že radšej pijeme biele, alebo červené.
A takmer za znalca sa považujeme, keď si nájdeme svoju obľúbenú odrodu.
Váš prístup k vínu môže byť rôzny
– možno patríte medzi vášnivých konzumentov vínneho moku.
Alebo naopak k poháriku sadáte len zriedkakedy a ešte so strachom,
ako sa ráno prebudí vaša hlava.
Možno ho nepijete vôbec, ale radi ním niekoho z okolia obdarúvate.
Či tak, či tak v našej malej škole pre znalcov vína si niečo zaujímavé nájde každý.
STAČÍ MÁLO
Ak ste ten prípad, ktorý dvakrát do roka kúpi víno na rodinnú oslavu,
stačia vám základné orientácie.
Pre vás je dôležité, aby víno bolo priemerne dobré – chutilo vám a nebolo vám po ňom zle.
Vyskúšajte moravské biele, napríklad Tramín červený či Pálavu
– tieto vína sú z väčšiny moravských pivníc skvelé.
U červeného sa radšej spoľahnite na zahraničnú produkciu
– čilské a portugalské vína ako Merlot či Shiraz môžete kúpiť už za 5 €
a ponúkajú najlepší pomer ceny a kvality.
ZÁKLADNÉ ROZDELENIE
Logicky ako prvé vnímame farbu vína.
Veď tú rozoznáme na prvý pohľad.
Základné vína sa delia na červené (z modrých bobúľ), biele (z bieleho hrozna) a ružové (z modrého hrozna).
Avšak vína sa rozdeľujú aj podľa iných kritérií.
Dôležitý je potrebný obsah zvyškového cukru:
ten určuje, či sa jedná o víno suché, polosuché, polosladké či sladké.
Toto označenie vnímame hlavne u toľko obľúbených šumivých vín.
Pozor na slová!
Šampanské je naozaj výhradne víno z kraja Champagne,
Prosecco z Talianska
a Cava zo Španielska.
PRIVOŇAJ SI !
Tú najdôležitejšiu úlohu v poznávaní vína má prekvapivo čuch,
aj keď človek sa zaborenými nosom do pohára vyzerá dosť komicky.
Určite ste sa už stretli so znalcami, ktorí vo víne sú schopní nájsť vôňu mora.
Človek si potom ľahko pripadá ako „analfabet“, keď ju v ňom sám nenájde.
Každý má ale iné vnímanie vôní a my ženy sme na tom o dosť lepšie ako muži.
Máme totiž geneticky daný o tridsať percent lepší čuch než muži.
Niekto tak vo víne spozná len základné vône a iný je schopný poznať aj tie najjemnejšie arómy.
Dôležitú úlohu hrá to, aká je vaša čuchová pamäť, a samozrejme prax.
Nalejete si víno a privoňajte..
– tak spoznáte takzvanú primárnu arómu vína.
V ňom sa vám predstavia kvetinové, ovocné alebo rastlinné tóny vína.
Potom musíte chvíľku počkať, aspoň dve minútky,
víno v pohári roztočiť, a znovu si pričuchnúť.
Teraz ste schopní rozpoznať trebárs Barikované víno,
ktoré zreje v dubovom sude, pretože ucítite práve dubové drevo a dym.
Až potom prichádza tretí stupeň, kedy už sa môžeme napiť a zároveň opäť „pričuchneme“.
Vo chvíli, keď sa vám víno vlieva do úst, oceníte súhru medzi chuťou a vôňou.
Nos je pre vás zároveň prvým indikátorom toho, či nepijete zlé víno.
Najčastejšie vôňu vína skazí korková zátka.
Kto si predsa len nie je istý, že by pokazené víno spoznal,
ten si môže dôjsť do vinotéky privoňať.
Každá lepšia je totiž vybavená fľaštičkami s najčastejšími chybami vína
a na požiadanie vám dajú privoňať ku koncentrovanému zápachu.
Chyby korku sú jedným z dôvodov,
prečo sa v poslednej dobe dosť vinárov prikláňa k používaniu plastových či sklenených zátok,
ktoré víno neznehodnotí.
A podľa vône spoznáme ďalšiu vadu – oxidované víno,
ktoré je cítiť ako jablčnej šupky ponechanej na vzduchu.
Niekedy víno zoxiduje kvôli zlému skladovaniu v obchode,
oveľa častejšie však na naň narazíte v niektorej z reštaurácií, kde majú fľašu príliš dlho otvorenú.
ČO UVIDIA OČI
Netreba zdôrazňovať, že pohľadom spoznáme farbu vína.
Práve farba pre vás môže byť vodítkom pre určenie veku a zrelosti vína.
Mladé víno poznáme podľa svetlého odtieňa na okraji hladiny,
hovorí sa mu „meniskus“, a u zrelého vína ho nenájdeme.
Mladé biele vína sú väčšinou svetlo žlté,
a ako zrejú, ide ich farba do medových až temne žltých farieb.
Mladé červené víno má jasne červenú farbu a čím je staršie, tým je odtieň viac do hneda.
Okom odhalíte aj prípadnú usadeninu na dne pohárika.
Tá sa tvorí len u nefiltrovaného vína alebo staršieho červeného vína.
Na kvalitu vína síce tieto usadeniny vplyv nemajú,
ale do pohárov by sa nemali dostať.
Preto sa vína oddelia, teda prelievajú pred podávaním do karáf.
Ich chuť sa vďaka tomu môže plne rozvinúť
a v prípade staršieho červeného vína tým zabránite aj tomu,
aby sa usadeniny dostali do karafy.
ČO POVIE CHUŤ
Čím viac druhov vína ochutnáte, tým viac chutí v nich môžete objaviť.
Každému ale chutí niečo iné,
niekto sa vyžíva v ťažkých intenzívnych vínach,
iný zase v ľahučkých ovocných.
To „svoje“ zistíte len praxou.
Pokročilí vínoznalci potom ocenia ľadové či slamové vína,
ktoré majú špecifickú, intenzívnejšiu chuť.
Patria medzi lahôdky, ale nie sú najlacnejšie.
Platíte totiž prácu, ktorú s vínom vinár mal.
Z jedného strapca sa totiž dá vyrobiť len kvapka slamového či ľadového vína.
V chuti vína sa riadime ale hlavne sezónou.
V lete človek hľadá vo víne osvieženie,
a tak mu viac chutia ľahké biele vína s menším obsahom alkoholu a sviežou kyselinkou.
V zime ocenia plnšie a mohutnejšie červené vína s ohladenou trieslovinou,
ktorá v ústach vyvolá podobne zvieravý pocit, ako keď sa napijete silného čaju.
BRÁŇTE SA
Zlé víno spozná každý.
„Keď vám víno nevonia ani nechutí, má vadu a tú by ste mali riešiť s tým, kto vám ho predal.“
Veľa ľudí sa hanbí víno reklamovať,
pritom keď vám v reštaurácii naservírujú presolené jedlo, tiež ho s pokojom vrátite.
Ak chcete s reklamáciou uspieť, musíte do obchodu doniesť nedopitú fľašu.
Chyby vína sa ale dajú šikovne skryť.
A veľmi jednoducho – stačí víno podchladiť.
Ak vám prinesú v reštaurácii podozrivo ľadový pohár,
rozhodne si počkajte, až víno dosiahne vyššiu teplotu, a potom ochutnajte.
KAM PRE VÍNO
Nakupovať víno môžete v supermarkete i vo vinotéke.
Supermarket ponúka väčšinou lepšie ceny, vinotéka servis.
Ak v supermarkete narazíte na zľavovú akciu,
môžete si za veľmi dobrú cenu domov priniesť naozajstný skvost.
Vo vinotéke zasa oceníte informačný servis
– vyberá ho tu s vami Street Rules či kvalifikovaný predavač.
A nebude prekvapený, keď do vína nebudete chcieť investovať výplatu.
Dobré a kvalitné víno kúpite aj za 4 – 5 eur.
Keď si domov prinesiete víno, na ktoré sa naozaj tešíte, neponáhľajte sa s ním.
Po ceste by malo aspoň dva dni zostať v pokoji a tme.
A nezabudnite na správnu teplotu podávania.
Šumivé vína chutia najlepšie pri vychladení na 5-7 ° C,
biele pri 10-13 ° C
a červené pri 14-16 ° C.
ČO K VÍNU
Krása vína vynikne až v kombinácii s jedlom.
Francúzi na toto snúbenie majú svoj vlastný výraz „mariage“ ( svadba) a doviedli ho k dokonalosti.
Zlým výberom vína si môžete zážitok z jedla pokaziť.
Keď si budete k biftekom dávať tokajské,
je to ako by ste mäso poliali medom.
Kyslé víno vám v kombinácii so smotanovou omáčkou spôsobí črevné ťažkosti,
pretože víno omáčku už v žalúdku zrazí.
OCHUTNÁVAJTE
Zaujali vás naše rady?
Ak sa chcete stať ešte pokročilejším znalcom, navštívte riadené degustácie, ktoré organizujú vinotéky.
Tam sa o svojich obľúbených vínach dozviete viac.
Alebo sa môžete rovno prihlásiť do sommeliérského kurzu.
A hlavné je ochutnávať, ochutnávať a ochutnávať …
Oteckovi
Kalifornské biele Chardonnay – zrelo v sudoch z francúzskeho duba a nájdete v ňom vôňu zelených jabĺk a sladkej vanilky s nádychom citrusov.
Dedkovi
Nechajte dedka, nech si pochutí na mladom červenom Beaujolais. Pri tomto víne je mladosť prednosťou a mnoho jeho fanúšikov sa teší, až sa v novembri objaví.
Babičke
Sladké maďarské tokajské víno je skvelé. V bielom suchom víne Chateau Dereszla nájdete koňakové tóny a hodí sa pre zvláštne príležitosti.
Šéfovia – ZNALCI
Francúzske víno z oblasti Bordeaux-Margaux, Segľa 2004 je víno zo zámku Chateau Rauzan. Patrí medzi vína vyššej kvality. Hodí sa k okamžitej konzumácii aj k archivovaniu.
Kamarátke
Kamarátke vyberte jemné ružové víno. Svätovavrinecké rosé s poetickým názvom Ruženka kúpite napríklad v Tescu.
Mamičke
Blanc de Noirs je prvý tuzemský biely sekt z modrého hrozna. Je veľmi aromatické, nájdete v ňom tóny lesného ovocia aj ľahký nádych kvetín.