Tieto malé guličky mletého mäsa, ktoré podávajú s omáčkou a prílohou, sa stali známym jedlom po celom svete a mnohí sa ich nevedia dočkať, keď si sadnú na tradičný švédsky obed. A čo je na nich najlepšie? Môžete si ich teraz pripraviť aj doma!
Mäsové guličky, ktoré sú podávané s brusnicovou omáčkou, sú považované za jedno z národných jedál Švédska. Avšak, história tohto jedla nie je úplne jednoduchá. Aj keď sú dnes Švédi hrdí na tento pokrm, skutočnosť je taká, že mäsové guličky, ako ich poznáme, majú turecký pôvod. V 18. storočí švédsky kráľ Karl XII., po tom, čo bol porazený v bitke pri Poltave, ušiel pred ruskou armádou a hľadal útočisko u osmanského sultána Ahmeda III. Kráľ strávil v Osmanskej ríši niekoľko rokov a počas tohto pobytu sa mu natoľko zapáčili miestne jedlá, že si priviezol niekoľko receptov, medzi ktorými boli aj mäsové guličky a zelené závitky. Mimochodom, je to práve tento kráľ, ktorý podľa niektorých zdrojov do Škandinávie priniesol kávu, čo sa stalo dôležitou súčasťou každodennej kultúry. A tak dnes Švédi pijú kávu nielen v jeho mene, ale aj preto, že sa stala neodmysliteľnou súčasťou ich každodenného života.
Aj keď sa o pôvode tohto jedla diskutuje, jedno je isté – masové guličky sú dnes neodmysliteľnou súčasťou švédskej kultúry. A to aj napriek tomu, že niektorí tvrdia, že ich recept je prevzatý z Turecka. Kým v Turecku pripravujú svoje guličky (köfte) z hovädzieho a jahňacieho mäsa, ktoré tvarujú do karbanátkov alebo valčekov, Švédi svoje guličky pripravujú z mletého hovädzieho mäsa (niekedy aj z losieho), pridávajú strúhanku, mlieko, smotanu, vajcia, soľ, korenie a osmaženú cibuľku. Tento švédsky variant sa líši nielen použitými ingredienciami, ale aj tvarom guličiek, ktoré sú v porovnaní s tureckými karbanátkami menšie a guľatejšie. Švédi si svoju verziu prispôsobili podľa vlastných chutí a ako vidno, urobili to veľmi úspešne.
Ak aj vy máte chuť vyskúšať pripraviť tieto lahodné masové guličky doma, tu je recept, ktorý vás zavedie priamo do srdca Škandinávie:
Ingrediencie na mäsové guličky
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 250 g mletého bravčového mäsa
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g strúhanky
- 1 vajce
- 5 polievkových lyžíc plnotučného mlieka
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olej na opraženie
Postup na prípravu guličiek
- V strednej veľkosti mise zmiešajte mleté hovädzie a bravčové mäso. Obe zložky musí byť dobre spojené, aby sa vytvorila rovnomerná zmes.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno a pridajte do mäsa. Potom pridajte strúhanku, vajce a mlieko. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili do homogénnej hmoty.
- Z pripravenej zmesi tvarujte malé guľôčky. Uistite sa, že sú všetky rovnaké veľkosti, aby sa rovnomerne uvarili.
- Guličky umiestnite na tanier, zakryte fóliou a dajte ich odpočívať do chladničky na minimálne dve hodiny.
- Po odležaní guličky opečte na horúcom oleji dozlatista, a potom ich vložte do predhriatej rúry na 180 °C. Pečte ich ešte 30 minút, aby boli krásne prepečené.
Príprava omáčky
- Na panvici roztopte 40 g masla, k tomu pridajte 40 g hladkej múky a vytvorte hladkú zmes.
- Do zmesi pomaly prilievajte 150 ml zeleninového vývaru a 150 ml hovädzieho vývaru. Neustále miešajte, aby sa vytvorila hladká omáčka.
- Keď sa zmes spojí, pridajte 150 ml smotany, dve lyžičky sójovej omáčky a jednu lyžičku dijonskej horčice. Nezabudnite omáčku ochutiť soľou a korením podľa potreby.
- Omáčku privedieme k varu a varíme, kým nezhustne. Potom ju odstavíme a necháme vychladnúť.
Podávanie
Mäsové guličky podávajte so šťavnatou omáčkou a obľúbenou prílohou. Najlepšie sa hodia malé varené zemiaky, ktoré sú ideálnym doplnkom. Ak sa vám nechce škrabať zemiaky, môžete použiť aj klasickú zemiakovú kašu. Nezabudnite však na jednu neoddeliteľnú časť tohto pokrmu – brusnicovú omáčku, ktorá dodá jedlu špecifickú, typicky škandinávsku chuť.
Tento recept je nielen chutný, ale aj veľmi jednoduchý na prípravu. Ak máte radi švédske jedlá a chcete si vychutnať autentickú verziu mäsových guličiek, určite tento recept stojí za vyskúšanie. Stačí pridať trochu trpezlivosti a kreativity a už za chvíľu si budete vychutnávať skutočnú švédsku lahôdku priamo vo vašej domácnosti!