Pri zaváraní uhoriek Slováci často zabúdajú na jednu zásadnú vec. Keď ich neskôr otvoria, nie sú vôbec chutné

Zdieľať
zavárané uhorky
zavárané uhorky Foto: Denisa Stachová

Nakladané uhorky, ktoré sú veľmi obľúbenou pochúťkou na Slovensku, môžu byť veľkým sklamaním, ak pri otváraní pohára zistíte, že výsledný produkt je mäkký a bez chuti. Kúpnu kvalitu uhoriek síce neovplyvníte, ale ak ich zavárate doma, môžete sa vyhnúť sklamaniu tým, že dodržíte niekoľko dôležitých krokov.

Starostlivý výber uhoriek

Najzásadnejším krokom je správny výber uhoriek. Tie sú totiž kľúčom k tomu, aby finálny produkt mal tú správnu chuť. Siahnite po čerstvých, mladých a tvrdých uhorkách. Väčšie kusy, ktoré chcete zavariť, prepichnite vidličkou, aby sa nálev lepšie vsiakol. Pred samotným zaváraním nechajte uhorky namočené v studenej vode aspoň 8 až 12 hodín, potom ich dôkladne umyte.

Nálev ako základ úspechu

Na chutný nálev potrebujete:

  • 1,75 litra vody
  • 0,6 litra octu
  • 240 gramov cukru
  • 80 gramov soli

Všetko spolu zohrejte v hrnci, kým sa cukor a soľ nerozpustia. Nálev krátko povarte a potom nechajte mierne vychladnúť. Tento univerzálny nálev sa dá využiť aj na ďalšie druhy zaváraniny, napríklad na cukety či papriky.

Koreniny pre lepšiu chuť

Každý zavárací pohár môžete ochutiť pridaním:

  • jedného bobkového listu
  • troch guľôčok nového korenia
  • niekoľkých guľôčok čierneho korenia
  • pol lyžičky horčičných semienok
  • kúsku kôpru
  • pár plátkov mrkvy a cibule

Proces zavárania

Očistené uhorky naskladajte do sterilizovaných pohárov tak, aby boli čo najtesnejšie. Následne ich zalejte pripraveným nálevom. Uzavrite poháre suchými a čistými viečkami a vložte ich na 20 minút do zaváracieho hrnca pri teplote 85 °C. Ak nemáte zavárací hrniec, zavárať môžete aj v rúre, mikrovlnke či umývačke riadu.

Chladenie je kľúčové

Po zaváraní nechajte poháre pomaly ochladnúť. Najlepšie je ich vložiť do drezu napusteného horúcou vodou a postupne pridávať studenú, aby ste predišli ich prasknutiu. Rýchle ochladenie by mohlo spôsobiť poškodenie skla.

Dodržaním týchto krokov zabezpečíte, že vaše domáce zavárané uhorky budú vždy chrumkavé a plné chuti.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané