Nevyhadzujte starý chlieb, ešte vám môže poslúžiť!

Zdieľať
Breadalone.jpg

Hodí sa ako prvá pomoc pri likvidácii najrôznejších škvŕn či črepov alebo napríklad pri nepodarenom varení.

 Pozrite sa bližšie na ďalšie tipy …

Breadalone.jpg

Na črepy

S väčšími črepmi si najskôr poradí metlička a lopatka. Lenže, čo tie drobné, ktoré poriadne ani nevidíme, ale ľahko by sa vám mohli napríklad zabodnúť do nohy? Ak práve nemáte po ruke vysávač, zoberte si na pomoc kúsok chleba, a bezpečne sa ich zbavíte. Pritlačte ho na miesto možného výskytu črepov. Porézna štruktúra chleba uchopí aj drobné čriepky, ktoré by vás mohli zraniť.

Škvrny na stenách

Tento tip oceníte v domácnosti, predovšetkým tam, kde sú malé deti. Kúsok chleba si totiž poradí so špinou a mastnotou na stenách. Rôzne mastné nečistoty, odtlačky vašich ratolestí sa dajú odstrániť z bežného náteru stien, ale aj z umývateľných tapiet. Len trite chlebom jemne, nech ich nepoškodíte.

Na mastné fľaky

Ak sa vám doma pri jedle stane nehoda a na obruse skončí kus mastného pokrmu, ako prvá pomoc použite kúsok toastového chleba. Keď na škvrnu pritlačíte striedku z chleba, mastnota sa do nej vsaje. Potom škvrnu vyperte obvyklým spôsobom – pomocou pracieho prostriedku či žlčového mydla.

Pachy

Potrebujete sa zbaviť nepríjemného pachu v chladničke či špajzi? Položte tam krajec chleba, ktorý je skvelým pohlcovačom. Stačí nakrájať obyčajný chleba na menšie kúsky a naskladať ich do chladničky. Len je potrebné ho často meniť, aby nesplesnivel. Chlebový krajec môžete využiť aj pri varení aromatických potravín, ako sú niektoré druhy hlúbovej zeleniny – karfiol či brokolica. Položte ho na okraj hrnca a para, ktorá cez neho bude prechádzať, sa prečistí a pohltí väčšinu zápachu.

Tuk v jedle

Občas sa môže stať, že to preženieme pri varení s olejom. Tuková vrstva, ktorá sa vytvorí na povrchu omáčky či polievky, zmizne, ak vyskúšate jednoduchý trik s chlebom. Na hladinu na chvíľu položte krajec chleba a nechajte tuk absorbovať.

Pripálené jedlo

Stačí chvíľka nepozornosti a malér v podobe pripáleného jedla je na svete. Ak pokrm nie je úplne na vyhodenie, prvú pomoc vám aj v tomto prípade poskytne chleba. Ak jedlo na chvíľu prekryjete kúskom chleba, zbavíte sa pripáleného pachu. Ale poradí si aj s nepríjemnou chuťou. Všetko, čo je ešte z pripáleného jedla na použitie, preložte do iného hrnca ak tomu pridajte krajec chleba. Všetko znovu povarte, prípadne ešte preceďte. Chlieb by mal dobre nasať všetku pripálenú chuť.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané