Hodí sa ako prvá pomoc pri likvidácii najrôznejších škvŕn či črepov alebo napríklad pri nepodarenom varení.
Pozrite sa bližšie na ďalšie tipy …
Na črepy
S väčšími črepmi si najskôr poradí metlička a lopatka. Lenže, čo tie drobné, ktoré poriadne ani nevidíme, ale ľahko by sa vám mohli napríklad zabodnúť do nohy? Ak práve nemáte po ruke vysávač, zoberte si na pomoc kúsok chleba, a bezpečne sa ich zbavíte. Pritlačte ho na miesto možného výskytu črepov. Porézna štruktúra chleba uchopí aj drobné čriepky, ktoré by vás mohli zraniť.
Škvrny na stenách
Tento tip oceníte v domácnosti, predovšetkým tam, kde sú malé deti. Kúsok chleba si totiž poradí so špinou a mastnotou na stenách. Rôzne mastné nečistoty, odtlačky vašich ratolestí sa dajú odstrániť z bežného náteru stien, ale aj z umývateľných tapiet. Len trite chlebom jemne, nech ich nepoškodíte.
Na mastné fľaky
Ak sa vám doma pri jedle stane nehoda a na obruse skončí kus mastného pokrmu, ako prvá pomoc použite kúsok toastového chleba. Keď na škvrnu pritlačíte striedku z chleba, mastnota sa do nej vsaje. Potom škvrnu vyperte obvyklým spôsobom – pomocou pracieho prostriedku či žlčového mydla.
Pachy
Potrebujete sa zbaviť nepríjemného pachu v chladničke či špajzi? Položte tam krajec chleba, ktorý je skvelým pohlcovačom. Stačí nakrájať obyčajný chleba na menšie kúsky a naskladať ich do chladničky. Len je potrebné ho často meniť, aby nesplesnivel. Chlebový krajec môžete využiť aj pri varení aromatických potravín, ako sú niektoré druhy hlúbovej zeleniny – karfiol či brokolica. Položte ho na okraj hrnca a para, ktorá cez neho bude prechádzať, sa prečistí a pohltí väčšinu zápachu.
Tuk v jedle
Občas sa môže stať, že to preženieme pri varení s olejom. Tuková vrstva, ktorá sa vytvorí na povrchu omáčky či polievky, zmizne, ak vyskúšate jednoduchý trik s chlebom. Na hladinu na chvíľu položte krajec chleba a nechajte tuk absorbovať.
Pripálené jedlo
Stačí chvíľka nepozornosti a malér v podobe pripáleného jedla je na svete. Ak pokrm nie je úplne na vyhodenie, prvú pomoc vám aj v tomto prípade poskytne chleba. Ak jedlo na chvíľu prekryjete kúskom chleba, zbavíte sa pripáleného pachu. Ale poradí si aj s nepríjemnou chuťou. Všetko, čo je ešte z pripáleného jedla na použitie, preložte do iného hrnca ak tomu pridajte krajec chleba. Všetko znovu povarte, prípadne ešte preceďte. Chlieb by mal dobre nasať všetku pripálenú chuť.