Komu by nechutili makové buchty či koláče? Napadlo vás ale, že pri makovom maškrtení robíte zároveň veľmi záslužnú činnosť pre vaše zdravie? Mak je totiž veľmi zdravou pochutinou a obsahuje veľké množstvo najrôznejších zdraviu prospešných látok. Nie nadarmo sa mu v minulosti pripočítali zázračné účinky, napríklad ako si udržať mladosť a sviežosť do neskorého veku.
Liečivé účinky maku
Z hľadiska svojho zloženia je mak bohatým zdrojom najmä najrôznejších minerálnych látok. Obsahuje veľké množstvo vápnika, fosforu, železa, zinku, draslíka, horčíka aj medi. Kombinácia vápnika a fosforu je ideálna pre budovanie kostí, jeho pravidelná konzumácia tak prispieva k prevencii pred vznikom osteoporózy. Zinok je dôležitý pre náš imunitný systém a neurologický vývoj. Vďaka medi sú maková semienka významným pomocníkom pre tvorbu červených krviniek. K ďalším pozitívnym účinkom pravidelnej konzumácie maku patrí aj zníženie krvného tlaku a vzhľadom na vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín slúži aj ako prevencia pred vznikom trombózy a embólie, zároveň znižuje hladinu nebezpečného cholesterolu. Okrem bohatého spektra minerálov nájdeme v maku tiež vitamíny, najmä tie skupiny B, ktoré hrajú veľmi dôležitú úlohu v procese metabolizmu. Vďaka vysokému obsahu alkaloidov je prirodzeným pomocníkom pri problémoch s nespavosťou a nervozitou.
Ako si pripraviť makový sirup
Ak nechcete vždy, keď sa rozhodnete využiť úžasné účinky maku, piecť, môžete si veľmi ľahko pripraviť domáci makový sirup. Stačí zmiešať semienka namletého maku s trochou vody a medom. Zmes následne uzavrite do sklenenej nádoby a skladujte v chladničke. Následne stačí konzumovať jednu polievkovú lyžicu tohto zázračného sirupu denne a uvidíte, že čoskoro na svojom zdraví pocítite prvé výsledky. Ďalší spôsob, ako mak jednoducho konzumovať, predstavuje pridať trochu maku do pohára s mliekom a dochutiť medom.