Ako pripraviť kurča v soľnej kruste?

Zdieľať
pečené kura
Ako pripraviť kurča v soľnej kruste? Foto: depositphotos.com

Hľadáte nový spôsob, ako príjemne prekvapiť vašich hostí na večeri? Vyskúšajte pečenie v soľnej kruste! Tento tradičný, no trochu zabudnutý recept, zabezpečí, že vaše kuracie mäso zostane šťavnaté, krehké a plné chutí.

Ak ste nadšencom kulinárskych experimentov a klasické pečené kurča sa vám už prestáva páčiť, máme pre vás skvelý tip. Pečenie v soľnej kruste je overenou metódou, ktorá mäsu umožňuje zachovať si šťavnatosť, vône a bohaté chute. Hoci sa tento spôsob častejšie využíva pri príprave rybích pokrmov ako je pražma, morský vlk alebo pstruh, je ideálny aj na kuracie mäso, ktoré vďaka nemu dosiahne dokonalú krehkosť a chuť.

Ako to funguje?

Korene tejto techniky siahajú do Španielska a zahrnúť ju do vášho repertoáru je nielen jednoduché, ale aj zábavné. Mäso sa obalí vo vopred pripravenej soľnej zmesi s bielkami, čo vytvorí nepriepustnú vrstvu, ktorá uzamkne všetky chute a šťavy priamo v kurčati. Možno vás napadne, že by kuracie mäso mohlo byť príliš slané, ale pri správnej príprave – zaistení neporušenej kože a správnej konzistencii soľnej zmesi – sa to nestane. Po upečení stačí krustu jednoducho rozbiť a môžete si vychutnať perfektne pripravené kurča.

Tento spôsob prípravy môže byť skvelou alternatívou nielen pre sviatočné večere, ale aj pre každodenné stolovanie. Experimentovanie s rôznymi príchuťami ako bylinkami alebo citrónovou kôrou môže vaše pokrmy povýšiť na novú úroveň. Nebojte sa pridať do soľnej zmesi aj ďalšie koreniny, ktoré milujete, a vytvorte tak kurča na váš obľúbený spôsob.

pečené kuracie stehná
Ako pripraviť kurča v soľnej kruste? Foto: depositphotos.com

Kurča pečené v soľnej kruste

Čas prípravy: 150 minút

Ingrediencie:

  • 1 celé kurča s hmotnosťou cca 1 700 g
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvé bylinky (rozmarín, tymián, oregano, petržlenová vňať…)
  • 2 kg soli
  • 3 bielky

Príprava:

  1. Kurča vyberte z chladničky minimálne 30 minút pred prípravou, aby malo izbovú teplotu.
  2. Cesnak a čerstvé bylinky nasekajte nahrubo a votrite do brušnej dutiny.
  3. Rúru predhrejte na 190 ºC.
  4. Z bielkov vyšľahajte sneh, nasypte doň soľ a premiešajte. Výsledná hmota by mala mať konzistenciu mokrého piesku a mala by byť súdržná, nie tekutá.
  5. Pekáč vyložte papierom na pečenie. Naň rozložte časť soľnej zmesi vo vrstve vysokej zhruba 2 centimetre. Na ňu položte kurča prsiami smerom nahor. Rovnomerne ho pokryte zvyškom hmoty tak, aby bolo úplne zakryté.
  6. Kurča vložte do rúry a pečte 2 hodiny.
  7. Po vybratí z rúry nechajte kura odpočinúť aspoň 15 minút. Potom pomocou paličky alebo noža opatrne rozbite soľnú krustu. Ak na kurčaťu zostanú jej zvyšky, oprášte ich štetcom.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané