Tiež už premýšľate, čím budete prihnojovať pôdu pri pestovaní paradajok, uhoriek a paprík? Prekvapivo vám môže pomôcť aj starý chlieb.
Pôda, do ktorej budete sadiť paradajky či papriky, by mala byť už pred samotnou výsadbou prihnojená. Zrýľte záhon na jeseň a pridajte organické hnojivo (hnoj, kompost a pod.). Takto bude pôda pripravená na následnú výsadbu. Prihnojovať budete aj v priebehu samotného rastu rastlín. Do týždňa od výsadby vykonajte prvé prihnojenie a následne aspoň 2x počas rastu plodov.
Hnojivo z chleba
Na prípravu budete potrebovať:
- chlieb
- vodu
- uzatvárateľné nádoby
Najprv si rozmyslite, koľko hnojiva budete potrebovať. Ak budete prihnojovať mladé rastlinky, stačí ½ čajovej lyžičky na rastlinku a pri urastenejších 1 čajová lyžička.
30 gramov chleba upotrebíte na liter vody. Najprv si prevaríte vodu a necháte ju vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým si chlieb natrháte alebo nakrájate na drobnejšie kúsky. Potom pridáte chlieb do nádoby s vychladnutou vodou a nádobu uzavrite. Uchovávajte v chlade (v chladničke alebo v pivnici). Zmes necháte odpočívať 24 hodín a následne precedíte cez sitko. Opäť takto precedenú zmes necháte v uzavretej nádobe a v chlade ďalších min. 5 dní. Za túto dobu sa spustí kvasný proces, ktorý je cieľom.
Než budete hnojivo aplikovať k rastlinám, je dobré predtým urobiť poriadnu zálievku, aby korene mohli živiny lepšie absorbovať. Hnojíme buď ráno, kým bude na rastliny dopadať priame slniečko alebo večer.
Droždie, ktoré je obsiahnuté v chlebe stimuluje rast rastlín. Rastliny vďaka chlebovému hnojivu prijímajú fosfor, dusík, mangán, železo a sodík.
Kompost
Chlieb môžete tiež kompostovať spolu s ďalšími organickými surovinami ako sú zvyšky ovocia a zeleniny, ale aj s odpadom zo záhrady. Kompostovaním vytvoríte bohatý pôdny doplnok plný živín, prospešných mikroorganizmov a organických látok. Tieto môžu zlepšiť zdravie pôdy a podporiť rast rastlín.
Zdroj: aazdravi.cz
Starý chlieb môže mať v záhrade viacero využití. Aj keď sa môže zdať neobvyklé použiť potravinové zvyšky v záhrade, nie je to nezvyčajná prax. Tu sú niektoré spôsoby, ako môžete využiť starý chlieb:
- Kompostovanie: Starý chlieb je biologicky rozložiteľný a môže byť pridaný do kompostu, kde sa rozkladá a vytvára bohatú živinovú pôdu. Je dôležité chlieb zakryť vrstvou zeminy alebo iným kompostovateľným materiálom, aby sa predišlo prilákanie škodcov.
- Kŕmenie zvierat: Aj keď to nie je priame využitie v záhrade, starý chlieb môže poslúžiť ako občasné potešenie pre domáce zvieratá, ako sú kurčatá alebo králiky. Treba byť opatrný, aby sa takto kŕmilo len v malom množstve a chlieb nebol plesnivý.
- Vytvorenie pastí na slimáky: Starý chlieb môže byť použitý ako návnada v pastiach na slimáky. Slimáci sú priťahovaní fermentujúcim chlebom, a tak ich môžete ľahko odchytiť a odstrániť zo záhrady.
- Výroba tekutého hnojiva: Namočením starého chleba vo vode na niekoľko týždňov môžete vytvoriť tekuté hnojivo bohaté na živiny. Táto „chlebová voda“ môže byť potom použitá na zálievku rastlín.
- Mulčovanie: Drobné kúsky chleba môžu byť použité ako organický mulč okolo rastlín. Chlieb by sa mal najprv nechať vyschnúť a rozdrobiť. Ako mulč pomôže udržiavať vlhkosť v pôde a po rozložení pridá do pôdy organickú hmotu.
Pri využívaní starého chleba v záhrade je dôležité byť opatrný a nepoužívať ho nadmerné množstvo, aby sa predišlo nechcenému prilákaní škodcov alebo chorôb. Tiež je dôležité ubezpečiť sa, že chlieb nie je plesnivý, pretože plesne môžu byť škodlivé pre niektoré záhradné rastliny a zvieratá.