reklama:

Ako uskladniť pečivo, aby dlho vydržalo

reklama:

Ako čo najlepšie skladovať čerstvý chlieb, rožky či iné pečivo, aby vám už druhý deň netvrdlo alebo nemalo nepríjemnú gumovú konzistenciu alebo vám dokonca nezačalo plesnivieť?

Pri správnom skladovaní vydrží pšeničné pečivo dobré dva dni a chlieb ešte dlhšie.

Tu je pár nesprávnych rád, ktoré ste možno počuli ako tie správne

 Bread.jpg

Skladovanie v chladničke

Niektorí ľudia propagujú skladovanie chleba v igelitovom sáčku v chladničke. Tento spôsob uskladnenia sa hodí možno iba lete, kedy teploty stúpajú nad 30 ° C. Rozkladné procesy pečiva sa síce o niečo spomalia, napriek tomu ho neskladujte v chlade 5-8 ° C dlhšie ako jeden deň, pretože podľa odborníkov chleba v chladničke rýchlejšie tvrdne a má tú vlastnosť, že do seba naťahuje všetky cudzie pachy. Prídete tak o jeho príjemnú vôňu a chuť.

V igelitovom sáčku na linke

Skladovať pečivo v igelitovom sáčku sa odporúča iba v jednom prípade, a to keď ho budete zamrazovať, inak nechávať pečivo v plastovom obale je chyba. Vďaka nepriedušnosť igelitu pečivo získava po 4 -6 hodinách, chlieb po 12-14 hodinách nepríjemnú gumovú konzistenciu a navyše plesne v sáčku rastú oveľa rýchlejšie.

5031_01_04_2013__15_28_00_700.jpg

V papierovom sáčku

Pred igelitovým sáčkom dajte prednosť papierovému, má totiž lepšie priedušné vlastnosti a pomáha prirodzenej regulácii vody v pečive. Chlieb alebo pečivo však nenechávajte v papierovom obale len tak voľne ležať, hrozí rýchlejšie vyschnutie, a to aj za obdobie kratšie ako 24 hodín. Pečivo v tomto obale uskladnite na suchom a uzavretom mieste napríklad v šuplíku alebo chlebníku.

Countertop storage ideas bread bin williams sonoma_zpsm0uhnaka.jpg

Podľa rád babičiek

Naše babičky radili skladovať chleba zabalený v utierke na ošítke, položený na stole, aby si každý mohol odkrojiť, tak vraj chlieb vydržal chutný aj 14 dní. Ich rada nestráca múdrosť ani dnes. V čistej bavlnenej utierke vydrží pečivo a chlieb naozaj dlhšie čerstvý. Utierka z bavlny absorpuje prebytočnú vlhkosť a kupovaný chlieb si v nej udrží dobrú kvalitu aj 3-4 dni.

V chlebníku

Tento spôsob uskladnenia odporúčajú odborníci z pekární. Stačí len pečivo či chlieb zabaliť do čistej utierky a vložiť do nádoby zvanej chlebník a skladovať pri izbovej teplote medzi 20-25 ° C. Biele pečivo vydrží takto uskladnené 1-3 dni, pšenično-ražný chlieb 3-5 dní, chlieb z celozrnnej múky 4 dni a ražný chlieb až 7 dní.

Zmraziť a rozmraziť

Mrazenie pečiva je skvelou voľbou, ak nemáte čas nakupovať každý deň čerstvé. Bujneniu mikróbov a baktérií zabránia nízke teploty pod -15 ° C. Pečivo má schopnosť zostať ako čerstvé, ale pozor, čím dlhšie bude v mrazničke uskladnené, tým viac hrozí nasatie pachov.

Pred zmrazením chlieb nakrájajte na plátky a každý zvlášť zabaľte do alobalu alebo fólie, aby sa lepšie rozmrazoval. Ovšem lepšie ako igelit je umelohmotná dóza. Pokiaľ chcete pečivo rozmraziť, vložte ho do rúry vyhriatej na 130 ° C alebo do hriankovača. Môžete ho tiež vybrať večer z mrazničky a nechať len tak rozmraziť, ale nebude už tak chrumkavé.

reklama:
reklama:
reklama:

Odporúčané články

Zdroj: Facebook

Čo si o tom myslíte?