Urobte si zo žihľavy výborný špenát

Zdieľať
žihľava
Urobte si zo žihľavy výborný špenát Foto: depositphotos.com

Ulovte si zdravie priamo z prírody! Mladé výhonky žihľavy ponúka viac než len štipľavý dotyk – sú skvostom v kuchyni. Objavte, ako z nich pripraviť neodolateľný špenát, ktorý si môžete vychutnať počas celého roka. Plus, odkryjeme tajomstvo ich liečivých vlastností.

Sezóna zberu mladých výhonkov žihľavy, ktorá nám otvára brány k príprave vynikajúceho, tradičného špenátu, známeho ešte od našich babičiek, je naozaj krátka. Preto je dôležité využiť ju na maximum. Tento špenát nie je len obyčajný – je pikantný, jemný a chutný, a pritom jeho príprava je neuveriteľne jednoduchá.

Ak túžite po tomto špenáte aj mimo jeho sezónu, zozbierajte si počas jari, kedy sú výhonky ešte mladé, väčšie množstvo žihľavy. Stačí ju spariť, rozmixovať a uložiť do mraziaku – a máte zásobu na celý rok.

Hoci žihľava rastie celoročne, na zber sú ideálne práve jarné mesiace, kedy ešte nekvitne. Zamerajte sa na mladé výhonky, ideálne asi 10 cm dlhé vrcholy. Tieto zelené zázraky sú známe svojimi liečivými účinkami – čistia krv, pôsobia antisepticky a sú bohaté na železo. Či už v kuchyni, alebo v kozmetike,žihľava má široké využitie.

jedlo zo žihľavy
Urobte si zo žihľavy výborný špenát Foto: depositphotos.com

Žihľavový špenát

Budete potrebovať:

  • 1 veľkú misu plnú čerstvých mladých žihľáv
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • mleté nové korenie
  • strúhaný parmezán
  • sladkú smotanu
  • olivový olej

Postup prípravy:

Na prípravu špenátu zo žihľavy budete potrebovať plnú misu žihľavy. Tie najskôr povarte pár minút vo vode. Odvar zo žihľavy môžete použiť na oplach vlasov po umytí, ale aj ako vývar do zeleninovej polievky. Teraz si nakrájajte cibuľu na malé kocky a speňte ju na oleji. Pridajte sparené žihľavy, podlejte trochou žihľavového vývaru, osoľte, pridajte nadrobno nakrájaný cesnak, nové korenie a chvíľu varte. Celú zmes rozmixujte, dochuťte smotanou, čiernym korením a nakoniec vmiešajte dve rozšľahané vajcia so strúhaným parmezánom. Žihľavový špenát podávajte so zemiakmi a sadeným vajcom. Pridať ho môžete aj ako prílohu k mäsu. Pridaním väčšieho množstva vody či smotany môžete vykúzliť vynikajúcu polievku.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané