Táto zdravá náhrada cukru vám pomôže schudnúť. Má len 4 kcal na 1 gram

Zdieľať
zdravá náhrada cukru
Táto zdravá náhrada cukru vám pomôže schudnúť. Má len 4 kcal na 1 gram Foto: www.freepik.com

Tak ako sa topiaci chytá stebla, milovník sladkého sa upne na akúkoľvek vidinu, že by snáď existoval zdravý cukor. Poďme sa spoločne pozrieť, či si rapadura tento prívlastok zaslúži.

Čo je to rapadura?

Ide o sušenú šťavu z cukrovej trstiny, teda o cukor tzv. nerafinovaný, s vysokým podielom melasy a mierne karamelovou chuťou. V Brazílii mu hovoria rapadura, v Japonsku kokuto, v Kolumbii panela a takých miestnych názvov by sme našli oveľa viac.

Ako je na tom s kalóriami a živinami?

Rapadura obsahuje v jednom grame 4 kcal, to je rovnaké ako u bieleho cukru, ktorému sa skalní priaznivci zdravého životného štýlu a neúprosní dietári vyhýbajú ako čert krížu. Je teda tento druh cukru v niečom „lepší“ ako obávaný biely zabijak? V porovnaní s rafinovaným bielym cukrom môže rapadúra ponúknuť výrazne vyšší podiel minerálov (draslík, horčík, vápnik, sodík, železo) a antioxidantov, ktoré nám pomáhajú v boji so škodlivými voľnými radikálmi.

Realita je však taká, že keď budete rapadúry konzumovať viac, než by zodpovedalo odporúčanému kalorickému príjmu, bude mať rovnako nežiaduci vplyv na vaše zdravie a váhu ako akýkoľvek iný cukor.

cukor
Táto zdravá náhrada cukru vám pomôže schudnúť. Má len 4 kcal na 1 gram Foto: www.gettyimages.com

Kde nájde využitie?

Rapadura sa používa najmä na sladenie nápojov, znesie ale aj tepelné spracovanie, takže v cestách na dezerty ju môžete použiť v rovnakej dávke, aká je v recepte uvedená pri obyčajnom cukre. Sladivosť je teda zhodná s bielym cukrom.

Je rapadura zdravý cukor?

Odpoveď by stačila jednoslovná – nie je! Buďme ale konkrétnejší – rapadura je cukor zdravší. Vďaka obsahu minerálnych látok, vitamínov a ďalších cenných živín nejde výhradne o prázdne kalórie. Avšak by ste s ním mali zaobchádzať rovnako ako s ktorýmkoľvek iným cukrom, pretože z hľadiska rizika obezity sa od bieleho cukru prakticky nelíšia. Aj on je dobrý sluha, ale zlý pán.

rapadura
Táto zdravá náhrada cukru vám pomôže schudnúť. Má len 4 kcal na 1 gram Foto: www.gettyimages.com

Čo je a kde sa vzala rapadura?

Rapadura je tradičný sladidlo získavané z cukrovej trstiny, bežné najmä v Latinskej Amerike, vrátane Brazílie, Venezuely a Kolumbie. Vyrába sa odparovaním šťavy z cukrovej trstiny do hustého sirupu, ktorý sa následne suší a formuje do blokov alebo tehličiek. Tento proces zabezpečuje, že rapadura si zachováva prirodzenú chuť a výživné hodnoty cukrovej trstiny, vrátane minerálov ako sú železo, vápnik a vitamíny skupiny B.

Rapadura je známa pod rôznymi názvami v rôznych častiach sveta; napríklad v Mexiku sa podobný produkt nazýva „panela“ a v Indii „jaggery“. Rozdiel medzi rapadurou a rafinovaným cukrom je v jej výrobnom procese; rapadura zachováva množstvo melasy a ostatných prírodných súčastí cukrovej trstiny, zatiaľ čo rafinovaný cukor je z týchto prvkov upravený a čistený.

Pôvod rapadury sa datuje do doby pred príchodom Európanov do Ameriky, kde pôvodné obyvateľstvo získavalo sladkosti z rastlín vrátane cukrovej trstiny. S príchodom kolonizátorov sa výroba rapadury a podobných produktov rozšírila a stala sa dôležitou súčasťou miestneho hospodárstva a kultúry. Dnes je rapadura obľúbená nielen v Latinskej Amerike, ale aj medzi zástancami zdravej výživy a prírodných produktov po celom svete.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané