Skvelý recept na dokonalé a zdravšie palacinky

Zdieľať
palacinky so špenátom
Skvelý recept na dokonalé a zdravšie palacinky Foto: depositphotos.com

Chcete si vychutnať palacinky, ale zároveň dbať na zdravú stravu? Prečítajte si, ako pripraviť palacinky nielen chutne, ale aj zdravo, s náplňou plnou vitamínov a minerálov bez zbytočných cukrov.

Zdravé palacinky? Áno, je to možné! Namiesto tradičných sladkých náplní, ktoré sú často preplnené cukrom, sa môžeme rozhodnúť pre lahodnú a zdravú alternatívu. Skúste palacinky naplniť jemne osoleným a na masle poduseným špenátom, ktorý je skutočnou pokladnicou minerálov a vitamínov. Pridajte nastrúhaný syr pre bielkovinový doplnok a získate nielen chutný, ale aj vyvážený pokrm.

Na dokonalé palacinky je tiež dôležitá správne rozohriata panvica. Nemusí ísť vždy o panvicu s nepriľnavým povrchom, pretože aj bežnú panvicu z nerezu môžete dočasne premeniť na nepriľnavú pomocou niekoľkých jednoduchých trikov, ako je správne nahriatie a použitie tuku.

Pri príprave ideálneho palacinkového cesta je kľúčové použitie hladkej múky, hoci polohrubá múka môže byť alternatívou pre tých, ktorým nevadí mierne hrubšia textúra. Cesto je dobré nechať aspoň pol hodiny odpočívať, aby sa ingrediencie spojili a palacinky boli krásne tenké. Ak je cesto príliš husté, nebojte sa ho zriediť viac mliekom. Dôležité je tiež pripomenúť, že pre zdravú verziu palaciniek nie je nutné cesto dosladzovať.

varenie palaciniek
Skvelý recept na dokonalé a zdravšie palacinky Foto: www.freepik.com

Suroviny:

  • 2 hrnčeky mlieka
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 4 vajcia
  • maslo (alebo masť či olej)
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 50 ml 30-percentnej smotany
  • soľ, korenie
  • 15g eidamu

Ako na to

Mlieko, múku, vajcia a štipku soli zmiešajte na hladké cesto. Na dobre rozpálenú panvicu dajte tuk a postupne usmažte všetky palacinky. Na náplň v hlbšej panvici rozohrejte tuk a opečte nadrobno nakrájanú cibuľu, až zosklovatie.

Pridajte tenké plátky olúpaných strúčikov cesnaku, ešte chvíľu restujte. Prisypte umyté a natrhané špenátové listy, podlejte smotanou, osoľte, okoreňte a poduste. Náplň rozdeľte na palacinky, na každú dajte trochu nastrúhaného syra. Zrolujte ich alebo len dvakrát preklopte a môžete večerať.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané