Recept na lacnú polievku, ktorá zasýti celú rodinu

Zdieľať
polievka zo šošovice
Recept na lacnú polievku, ktorá zasýti celú rodinu Foto: www.freepik.com

Objavte tajomstvo chutnej, cenovo dostupnej a rýchlo pripravenej večere, ktorá osloví každého. Naša červená šošovica s mrkvou vás prekvapí svojou jednoduchosťou a skvelými nutričnými hodnotami. Či už ste fanúšikom strukovín, alebo ešte len hľadáte dôvod, prečo ich zaradiť do svojho jedálnička, tento recept je pre vás ten pravý.

Ak hľadáte inšpiráciu na jedlo, ktoré je nielen chutné a cenovo výhodné, ale zároveň nevyžaduje hodiny strávené v kuchyni, skúste náš recept na výnimočnú polievku z červenej šošovice a mrkvy. Tento pokrm si získa priazeň aj tých, ktorí k strukovinám nemajú blízko.

Červená šošovica sa pýši mnohými pozoruhodnými vlastnosťami. Je cenovo prístupná. Vyznačuje sa dobrými stráviteľnými vlastnosťami a na rozdiel od iných druhov nevedie k nadúvaniu, čo je častý dôvod, prečo sa niektorí ľudia vzdávajú strukovín v ich strave. Okrem toho sa môže pochváliť vynikajúcimi nutričnými hodnotami – obsahuje vysoký podiel bielkovín a vlákniny, ktoré sú zárukou dlhodobej sýtosti. Červená šošovica tiež dodá vašemu organizmu vitamíny C, A, E a B6, folát a esenciálne stopové prvky ako vápnik, fosfor a železo. Navyše sa pripravuje bleskovo – hotová je do 20 minút.

Naše unikátne variácie receptu vám ukážu, ako využiť červenú šošovicu nielen na prípravu polievok, ale aj na výrobu indického kari, strukovinových karbonátkov, sekanú či ako skvelú pomazánku. Ako bonus vám predstavíme jednoduchý spôsob, ako polievku ochutiť exotickými koreninami pre ten pravý orientálny zážitok.

polievka
Recept na lacnú polievku, ktorá zasýti celú rodinu Foto: depositphotos.com

Polievka z červenej šošovice a mrkvy

(4 porcie)

Ingrediencie:

  • 150 g červenej šošovice
  • 500 g mrkvy
  • 1 000 ml vývaru
  • olej
  • rímska rasca
  • biely jogurt (nemusí byť)
  • soľ
  • korenie
  • čerstvá petržlen

Príprava:

  1.  Očistenú mrkvu nastrúhajte nahrubo.
  2.  V hrnci mierne rozpáľte olej, pridajte mrkvu a lyžičku rímskej rasce. Za stáleho miešania orestujte, aby čiastočne zmäkla. Pridajte červenú šošovicu, všetko zalejte vývarom a nechajte variť, kým nezmäkne a nezačne sa rozpadať. Trvá to približne 20 minút.
  3.  Polievku dochuťte soľou a korením a ponorným mixérom rozmixujte do krémovej konzistencie.
  4.  Pri podávaní vložte do každej porcie lyžicu bieleho jogurtu (nemusí byť) a posypte čerstvým petržlenom.

Pokiaľ polievku nebudete podávať deťom, pridajte do nej aj štipku sušeného chilli. Okrem rímskej rasce môžete do polievky pridať aj prelisovaný cesnak alebo nastrúhaný zázvor.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané