Cesnaková tráva - výrazná liečivá rastlinka, ktorú by ste mali tento rok pestovať aj vy

Zdieľať
Cesnaková tráva
Cesnaková tráva - výrazná liečivá rastlinka, ktorú by ste mali tento rok pestovať aj vy Foto:www.freepik.com

Tulbagii sa tiež hovorí izbový cesnak,  pretože má podobnú chuť i vôňu, len nie tak prenikavú.

A pre milovníkov cesnaku ešte jedna dobrá správa – nezanecháva typický cesnakový zápach v ústach,

takže ju môžeme konzumovať v akomkoľvek množstve bez nepríjemných následkov.

Používajú sa predovšetkým čerstvé listy ako zelené korenie, ale je to aj výrazná liečivá rastlinka.

Rovnako ako u cesnaku pravidelná konzumácia čerstvých lístkov výrazne znižuje krvný tlak, zmenšuje riziko artériosklerózy a trombózy.

Domorodci v Južnej Afrike, odkiaľ rastlina pochádza, s ňou liečia aj kašeľ, chrípky a prechladnutia, boli preukázané aj anitibakteriálne účinky.

Ale čo je najdôležitejšie – je to jednoducho úžasná pochúťka a zdroj zeleného korenia po celú zimu.

Nesmie sa ale užívať pri hnačkách a žalúdočných vredoch.

Pestuje sa ako izbová rastlina, buď celoročne v kvetináči,  alebo ju môžeme na leto vyniesť von.

Vyžaduje humóznu pôdu a veľa svetla a slniečka.  Môžeme ju zasadiť aj na záhradku, v tom prípade zvolíme teplé miesto chránené pred studenými vetrami a na zimu ju celú dôkladne zakryjeme mulčom.

Aj cez to môže ale niekedy vymrznúť.

  • znižuje krvný tlak
  • znižuje cholesterol
  • chrípka, kašeľ, prechladnutie
  • prevencia arteriosklerózy
  • prevencia rakoviny, liečba rakoviny pažeráka
  • proti črevným parazitom

Pripravuje sa ako:

Čerstvé listy – na to, aby sme vyšší tlak udržali pod kontrolou, stačí zjesť 3 čerstvé listy denne v akejkoľvek podobe (na chlebe, v nátierkach, polievkach)

Odvar – 2 lyžičky sušených listov alebo lyžicu čerstvých zalejeme 1/4 l studenej vody, necháme prejsť var, 10 minút vylúhovať, pijeme 2-3x denne.

V kuchyni:

Lístky majú jemnú cesnakovú príchuť, môžeme ich pridávať všade tam, kde nevadí cesnak.

Do nátierok, bylinkového masla, šalátov, omáčok, polievok, k dusenej zelenine i mäsu.

Môžeme s nimi posypať chlieb s maslom alebo varené zemiaky, zdobiť chlebíčky.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané