Ako si pripraviť zdravé hrianky a bez výčitiek

Zdieľať
hrianky
Ako si pripraviť zdravé hrianky a bez výčitiek Foto: www.freepik.com

Už viac nemusíte cítiť výčitky pri pochutnávaní si na hriankach! Objavte nové spôsoby, ako si pripraviť zdravé a chrumkavé hrianky z kvalitných surovín. Či už uprednostňujete tmavý chlieb, olivový olej alebo chutné a zdravé pomazánky, ukážeme vám, ako na to. Doprajte si hrianky bez výčitiek a užívajte si každé sústo!

Milujeme hrianky za ich mastnotu a chrumkavosť – jednoducho neodolateľné! Ale vedeli ste, že si ich môžete vychutnať bez pocitu viny? Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi na prípravu zdravých  hrianok z prvotriednych surovín!

Zdravé hrianky začínajú správnym výberom pečiva. Namiesto bielej múky, ktorá obsahuje len minimum vlákniny a živín, siahnite po celozrnnej, špaldovej alebo ražnej múke. Tieto druhy múky sú bohatšie nielen na vlákninu, ale aj na vitamíny a minerály, čo prispieva k lepšiemu tráveniu a zdravému organizmu. Preto si pripravte hrianky z tmavého chleba.

Olej, alebo bez oleja? To je otázka! Pri príprave hrianok je dôležité zvážiť použitie oleja. Vo všeobecnosti nie je možné povedať, či je olej zdravý alebo nie. V miere nikomu neškodí, takže si môžete dopriať aj hrianky s olejom. Ale! Odporúčame použiť kvalitný olivový olej, ktorý je bohatý na zdravé nenasýtené mastné kyseliny a antioxidanty. Olivový olej môžete použiť na potretie pečiva aj na smaženie. Ak preferujete variantu bez oleja, pečte hrianky v rúre alebo v  hriankovači.

hrianky ako raňajky
Ako si pripraviť zdravé hrianky a bez výčitiek Foto: www.freepik.com

Základom zdravej hrianky, či ju robíte na oleji alebo v hriankovači, je nikdy neprekročiť čas, kedy hrianka začne tmavnúť. Hrianka by mala byť upečená do ružova, čím jej vnútro ostane pružné, ale povrch chrumkavý. Preto jednoznačne odporúčame – pečte hrianky v rúre. Hrianky jemne potrite olivovým olejom a umiestnite na plech alebo mriežku. Pečte pri 250 °C do ružova. Pre gurmánsku hrianku vylisujte do olivového oleja cesnak a nechajte niekoľko hodín odstáť s tymiánom. Následne hrianku týmto olejom potrite. Vynikajúca je aj zmes masla a cesnaku s štipkou drveného chilli.

Na zdravé a chutné hrianky nanesie zdravú a chutnú pomazánku. Vyskúšajte avokádový krém, hummus alebo tvarohovú pomazánku. Pre ešte väčšiu výživovú hodnotu si doprajte zeleninu, ako sú paradajky, uhorka, špenát alebo rukola. A nebojte sa experimentovať s bylinkami a korením! Doplnenie o rôzne druhy semienok, ako sú slnečnicové alebo tekvicové semienka, pridá nielen textúru, ale aj dôležité minerály a vitamíny.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané