Granátové jablko patrí medzi exotické ovocie s nevšedným vzhľadom.
Skôr bývalo vzácnosťou, dnes už je k dostaniu v obchodom počas celého roka. Okrem toho, že nájde uplatnenie v kuchyni má aj veľkú antioxidačnú schopnosť.
Granátové jablko (Punica granatum) má veľkosť až 12 cm v priemere a zaguľatený, šesťhranný tvar. Granátové jablko rastie na granátovníku či marhníku všeobecnom, je to menší strom alebo bohato rozvetvený ker. Radí sa do čeľade marhaníkovitých. Pochádza pravdepodobne zo strednej Ázie, odkiaľ sa rozšíril do Stredomoria a až do severnej Afriky.
Na čo si dať pozor pri výbere v obchode
- plod nesmie byť poškodený, otlačený či viditeľne zoschnutý
- šupka by mala byť hladká a lesklá
- šupka by mala mať krásne červenú farbu bez žltých, zelených či hnedých miest
- plody so silne vysušenou a hranatou šupkou sú prezreté
Prečo jesť granátové jablko
- podporuje potenciu
- obsahuje aminokyseliny
- napomáha obnoviť hormonálnu rovnováhu
- obsahuje vitamín A, ktorý prospieva našim očiam
- vďaka obsahu kyselín dokáže pleť zbaviť pigmentových a stareckých škvŕn či akné
- dokáže znížiť krvný tlak
- upravuje trávenie
- znižuje hladinu cholesterolu
- pôsobí preventívne proti vzniku aterosklerózy
- podporuje správnu funkciu obličiek
- podpora činnosti nervovej sústavy
- pôsobí ako antioxidant
- prevencia vzniku rakoviny
- dokáže znižovať teplotu
- pôsobí preventívne proti zápalom a urýchľuje ich liečbu
- bojuje proti starnutiu
- býva súčasťou kozmetických prípravkov