Nevyhadzujte zeleninové odrezky! Pomocou jednoduchého triku ich môžete premeniť na čerstvú vňať, ktorú využijete v mnohých pokrmoch. Tento článok vám ukáže, ako správne zasadiť odrezky zeleniny a ako sa o ne starať, aby ste si mohli dopriať domáce vitamíny a ušetriť na nákupe zeleniny.
Nevhadzujte zeleninové odrezky: Takto z nich vypestujete čerstvú vňať
Zužitkujte zvyšky zeleniny a vypestujte si čerstvé výhonky jednoducho doma. Ako na to?
Patríte k tým, ktorí neradi vyhadzujú zvyšky? Máme pre vás jednoduchý a praktický tip, ako z odrezkov zeleniny získať čerstvé a chrumkavé prísady do mnohých jedál. Stačí ich správne zasadiť a dať im čas na rast, než budete s radosťou zbierať úrodu. Získate tak nielen čerstvý zdroj vitamínov, ale ušetríte aj peniaze za niektoré druhy zeleniny.
Stačí miska a voda
Pestovanie z odrezkov je veľmi jednoduché. Potrebujete nízku misku alebo tanierik, vodu a správny odrezok zeleniny. Pri koreňovej zelenine použijete odrezok z hornej časti koreňa, z ktorej vyrastá vňať. Vložte ho do misky s vodou odkrojenou časťou nadol a umiestnite na miesto s dostatkom svetla, napríklad na parapet. Po niekoľkých dňoch sa objavia nové výhonky.
Ktorá zelenina je vhodná
Na tento spôsob pestovania je vhodný napríklad petržlen, mrkva, zeler, reďkovky a aj červená repa. Pravidelne si tak môžete doplniť zásoby aj čerstvými listami rímskeho šalátu, alebo vňaťou cesnaku, cibule a póru. Dá sa pestovať aj zázvor.
Pravidelná výmena vody
Starostlivosť o takto pestovanú zeleninu zahŕňa pravidelnú výmenu vody, ideálne každý deň. Takto sa vyhnete riziku plesní a hniloby. Odrezky tiež vždy opláchnite, a ak je ich povrch slizký, urýchlene spotrebujte vňať a vymeňte odrezok za nový.
Pozor na teplo
Pri pestovaní zeleniny z odrezkov voľte radšej chladnejšie miesta. Počas zimy by nemali byť v blízkosti radiátorov alebo iných zdrojov tepla, aby ste predišli vysychaniu.
Pestré využitie
Vypestovanú zeleninu budete mať vždy po ruke a určite ju využijete v mnohých pokrmoch. Obohatíte ich o množstvo užitočných vitamínov a látok, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Navyše im dodáte nádhernú arómu z čerstvej vňate. Hodí sa ako posyp na nátierky, do polievok, ryže, kaší, ale aj k mäsu či zapekanej zelenine.