Zvyšky zeleniny môžu byť užitočné! Vyskúšajte tento trik a uvidíte zázraky

Zdieľať
odrezky zeleniny
Zvyšky zeleniny môžu byť užitočné! Vyskúšajte tento trik a uvidíte zázraky Foto: depositphotos.com

Nevyhadzujte zeleninové odrezky! Pomocou jednoduchého triku ich môžete premeniť na čerstvú vňať, ktorú využijete v mnohých pokrmoch. Tento článok vám ukáže, ako správne zasadiť odrezky zeleniny a ako sa o ne starať, aby ste si mohli dopriať domáce vitamíny a ušetriť na nákupe zeleniny.

Nevhadzujte zeleninové odrezky: Takto z nich vypestujete čerstvú vňať

Zužitkujte zvyšky zeleniny a vypestujte si čerstvé výhonky jednoducho doma. Ako na to?

Patríte k tým, ktorí neradi vyhadzujú zvyšky? Máme pre vás jednoduchý a praktický tip, ako z odrezkov zeleniny získať čerstvé a chrumkavé prísady do mnohých jedál. Stačí ich správne zasadiť a dať im čas na rast, než budete s radosťou zbierať úrodu. Získate tak nielen čerstvý zdroj vitamínov, ale ušetríte aj peniaze za niektoré druhy zeleniny.

Stačí miska a voda

Pestovanie z odrezkov je veľmi jednoduché. Potrebujete nízku misku alebo tanierik, vodu a správny odrezok zeleniny. Pri koreňovej zelenine použijete odrezok z hornej časti koreňa, z ktorej vyrastá vňať. Vložte ho do misky s vodou odkrojenou časťou nadol a umiestnite na miesto s dostatkom svetla, napríklad na parapet. Po niekoľkých dňoch sa objavia nové výhonky.

sadenie zeleniny
Zvyšky zeleniny môžu byť užitočné! Vyskúšajte tento trik a uvidíte zázraky Foto: www.freepik.com

Ktorá zelenina je vhodná

Na tento spôsob pestovania je vhodný napríklad petržlen, mrkva, zeler, reďkovky a aj červená repa. Pravidelne si tak môžete doplniť zásoby aj čerstvými listami rímskeho šalátu, alebo vňaťou cesnaku, cibule a póru. Dá sa pestovať aj zázvor.

Pravidelná výmena vody

Starostlivosť o takto pestovanú zeleninu zahŕňa pravidelnú výmenu vody, ideálne každý deň. Takto sa vyhnete riziku plesní a hniloby. Odrezky tiež vždy opláchnite, a ak je ich povrch slizký, urýchlene spotrebujte vňať a vymeňte odrezok za nový.

pestovanie zeleniny na okne
Zvyšky zeleniny môžu byť užitočné! Vyskúšajte tento trik a uvidíte zázraky Foto: depositphotos.com

Pozor na teplo

Pri pestovaní zeleniny z odrezkov voľte radšej chladnejšie miesta. Počas zimy by nemali byť v blízkosti radiátorov alebo iných zdrojov tepla, aby ste predišli vysychaniu.

Pestré využitie

Vypestovanú zeleninu budete mať vždy po ruke a určite ju využijete v mnohých pokrmoch. Obohatíte ich o množstvo užitočných vitamínov a látok, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Navyše im dodáte nádhernú arómu z čerstvej vňate. Hodí sa ako posyp na nátierky, do polievok, ryže, kaší, ale aj k mäsu či zapekanej zelenine.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané