Zvyšky nevyhadzujte, ale znovu pestujte!

Zdieľať
Zvyšky nevyhadzujte, ale znovu pestujte!
Zvyšky nevyhadzujte, ale znovu pestujte! Foto: www.gettyimages.com

Na to, aby ste si v zimnom období vypestovali trochu čerstvej vňate, nepotrebujete žiadne zvláštne záhradnícke zručnosti.

A čo viac: nemusíte čakať dlhé týždne, kým vyklíčia semienka a ďalšie mesiace sa starať o rastlinku. Stačí len správne odkrojenú časť vložiť do misky s vodou.

Hlávkový šalát odrežte približne 5 cm nad spodnou časťou tak, aby ste ju neporušili. Odrezanú časť šalátu vložte do pohára, kde bude len niečo málo cez centimeter vody. Nádobu so šalátom postavte na miesto, kde bude mať dostatok svetla (napr. Okenný parapet). Vodu každý deň vymeňte. Za necelý týždeň začnú od stredu vyrastať nové listy, na spodnej časti sa objavia korene. Potom môžete rastlinu vysadiť do pôdy a akonáhle listy povyrastú približne na 15 cm, môžete začať žať.

K opätovnému pučaniu môžete využiť aj spodnú časť pekinskej kapusty alebo rímskeho šalátu.

Zeler odkrojte tak, aby asi 5 cm vrchnej časti (tam, kde rástli listy), zostalo neporušených. Túto časť vložte do širokej misky s vodou. Misku postavte na dobre osvetlené miesto a nalejte do nej približne 1 cm vody. Pravidelne vodu vymieňajte, najneskôr každý druhý deň. Približne za týždeň vyrašia prvé listy. Potom môžete zeler zasadiť do pôdy alebo vlhkého piesku či perlitu.

Za oknom môžete urýchliť aj mrkvovú vňať..

Pri dobrej starostlivosti sa čoskoro dočkáte zelerovej vňate, ktorú môžete využiť na prizdobenie a dochutenie polievok, šalátov či nátierok. Pochopiteľne, že buľva už znovu nenarastie ako keď ste ju kúpili či vypestovali. Ale aj tá trocha ľahko získaných zelených vňatí je v čase, keď vonku panuje mrazivé počasie, viac než milá.

Podobne ako zeler môžete zo zvyškov, ktoré by inak skončili v lepšom prípade na komposte či bioodpade, v horšom prípade v smetiaku, pestovať mrkvu, petržlen alebo japonskú bielou reďkovka (daikon).

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané