Všetci vieme, že výživa by mala byť taká, aby pomáhala udržiavať a zlepšovať zdravie. Každý prírodný produkt má svoje vlastné prospešné vlastnosti. Niektoré majú pozitívny vplyv na pokožku, iné na funkciu mozgu atď. Pripravili sme pre vás zoznam produktov, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie niektorých orgánov. Zaraďte ich do svojho jedálnička!
Pre funkciu mozgu
- losos
- tuniak
- sardinky
- orech
Vlašské orechy obsahujú lecitín a komplex biologicky aktívnych látok, ktoré pomáhajú znižovať nervové napätie, zlepšujú pamäť a funkciu mozgu. Zabraňujú tiež predčasnému starnutiu mozgu. Ryby obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré sa podieľajú na tvorbe nervových buniek v mozgu. Vedci dospeli k záveru, že najlepšie ryby na zlepšenie funkcie mozgu sú losos, tuniak a sardinky.
Pre pľúca
- brokolica
- ružičkový kel
Látky obsiahnuté v brokolici zvyšujú aktivitu génu NRF2, ktorý chráni pľúcne bunky pred poškodením toxickými látkami. Zvlášť dôležité je stimulovať prácu tohto génu v tele fajčiarov. A ružičkový kel sa konzumuje na obnovu poškodených pľúc.
Pre kožu
- čučoriedka
- zelený čaj
Kožným problémom sa dá predchádzať konzumáciou potravín bohatých na antioxidanty. Preto stojí za to jesť bobule s tmavou farbou – napríklad čučoriedky.
Zelený čaj obsahuje veľa antioxidantov a živín. Je teda skvelým produktom aj na pleť, ak ho pijete pravidelne.
Pre svaly
- banány
- červené mäso
- vajcia
Banány sú nenahraditeľným zdrojom „rýchlych“ sacharidov, ktoré podporujú naberanie svalovej hmoty. Červené mäso je jedným z najlepších prírodných zdrojov kreatínu, ktorý pomáha zvyšovať svalovú hmotu. Kreatín tiež hrá hlavnú úlohu pri tvorbe energie a svalových kontrakciách. Pre rast svalov sa odporúča jesť vajcia, pretože potraviny obsahujúce bielkoviny sú v tejto veci najúčinnejšie.
Pre oči
- kukurica
- broskyne
Sietnica našich očí obsahuje mikroskopickú dávku zlata. Toto množstvo sa musí udržiavať prijímaním z potravy. A kukurica obsahuje presne tento prvok. Pre ostrý zrak musíte pravidelne jesť broskyne. Tieto plody obsahujú obrovské množstvo draslíka, fosforu a vápnika. Broskyne obsahujú veľké zásoby karoténu, ktorý zlepšuje nočné videnie, posilňuje oči a dokonca zabraňuje šedému zákalu. broskyne Sietnica našich očí obsahuje mikroskopickú dávku zlata. Toto množstvo sa musí udržiavať prijímaním z potravy. A kukurica obsahuje presne tento prvok. Pre ostrý zrak musíte pravidelne jesť broskyne. Tieto plody obsahujú obrovské množstvo draslíka, fosforu a vápnika. Broskyne obsahujú veľké zásoby karoténu, ktorý zlepšuje nočné videnie, posilňuje oči a dokonca zabraňuje šedému zákalu.
Pre srdce
- paradajky
- olivový olej
Paradajky obsahujú lykopén, ktorý znižuje riziko srdcových ochorení. Liečivé vlastnosti majú nielen čerstvé paradajky, ale aj tie, ktoré prešli tepelnou úpravou. Olivový olej znižuje hladinu zlého cholesterolu, čo znižuje riziko srdcových chorôb. Použite ho na šaláty.
Pre črevá
- sušené slivky
- kefír
Sušené slivky sa konzumujú pri niektorých črevných ochoreniach sprevádzaných zápchou, dnou, poškodením pečene, obličiek a srdca, na zvýšenie chuti do jedla a vylučovanie žalúdočnej šťavy. Kefír má priaznivý vplyv na črevnú mikroflóru. Niekoľko pohárov tohto nápoja denne stačí na ochranu čriev pred rôznymi chorobami a zbavenie sa dysbiózy.
Pre kosti
- zeler
- mliečne výrobky
Zeler je zdrojom kremíka, ktorý reguluje mineralizáciu kostí. Mlieko a mliečne výrobky sú najlepším zdrojom vápnika. Posilňuje kosti a zuby.
Zdroj: takprosto.cc