Hoci sa hovorí, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, nie všetky potraviny sú ihneď po prebudení pre naše telo vhodné a môžu spôsobovať určité zdravotné ťažkosti.
Z tohto dôvodu sme pre vás vytvorili zoznam týchto potravín, ktoré väčšina z nás pravidelne raňajkuje.
Banán
Banán je veľmi vďačné ovocie, ktoré ocení každý, kto nestíha. Keď si ho doprajete ako desiatu napríklad medzi raňajkami a obedom, nie je na tom vôbec nič zlé. Lenže na lačný žalúdok môže banán pôsobiť ako spúšťač nežiadúceho nadúvania. Je to spôsobené tým, že je pre naše telo pomaly stráviteľný.
Káva
Veľa z nás by si bez šálky dobrej kávy nedokázala svoje ráno predstaviť. Lenže káva na prázdny žalúdok ho dokáže poriadne rozdráždiť, čo postupom času môže prejsť až v gastritídu. Ukázalo sa tiež, že pitie kávy na lačný žalúdok má negatívny vplyv na pečeň.
Citrusové plody
Samotné citrusové plody ihneď po prebudení môžu spôsobiť podráždenie žalúdka, alergiu a dokonca zápal žalúdka. Avšak s konzumáciou týchto plodov by mal byť človek opatrný počas celého dňa a nič nepreháňať.
Studená voda
Naše telo ráno ešte nie je dostatočne prebudené, a ak do neho ako prvú dostanete studenú vodu, môže to mať negatívny vplyv na trávenie. Radšej ráno voľte vlažnú vodu s citrónom, ktorá vás do náročného dňa dokonale naštartuje.
Jogurt
Táto potravina je pre väčšinu z nás veľké prekvapenie, že? Veľa z nás jogurt raňajkuje pravidelne, a hoci je z týchto všetkých potravín najmenej škodlivý, radšej si ho doprajte minimálne dve hodiny po jedle, jedine tak vám pomôže s trávením, ako sľubuje jeho etiketa.
Sladkosti
Hoci si všade môžeme prečítať, že v dopoludňajších hodinách si človek môže dopriať takmer čokoľvek, aj so sladkosťami by sa mal mať na pozore. Náš pankreas nemôže ráno produkovať dostatočné množstvo inzulínu a pravidelná konzumácia sladkostí na prázdny žalúdok môže viesť aj k cukrovke.
Raňajky sú jedlom, ktoré býva najčastejšie podceňované.Buď ráno vôbec nejete, alebo volíte zlé potraviny. Často to ale nerobíte vedome, len ste ovplyvnení všetkými možnými reklamami a zlými radami. Ako na správne raňajky? Mali by tvoriť štvrtinu denného príjmu všetkého jedla, má byť bohaté na bielkoviny, vlákninu, zdravé tuky, cukry a vitamíny. Medzi zakázané jedlá patria tie, ktorá majú vysoký glykemický index a sú plné sacharidov.
Cereálie a cornflakes
Najhoršie raňajky, ktoré vôbec môžete mať, sú cereálie. Nielen že škodia našej diéte, ale navyše sú skutočne nezdravé. A čo horšie, dávate ich na raňajky aj deťom, takže tým neovplyvňujete len svoje zdravie. Cereálie v nás síce môžu evokovať niečo, čo je zdravé a diétne, ale je to len iný názov pre obilniny, ktorými pokojne môže byť aj pečivo. Väčšina z nich ešte býva osladených a chýbajú im potrebné živiny. Navyše majú skutočne vysoký glykemický index. Ak ste zvyknutí raňajkovať cereálie, siahnite po sypaných müsli. A vždy k nim pridajte bielkoviny – mlieko alebo jogurt.
Sladké pečivo
Že si dáte len jeden malý koláčik na raňajky, pretože to vám predsa uškodiť nemôže? Ale môže. Sladké pečivo je na raňajky zakázané v akomkoľvek množstve. Obsahuje vysoké množstvo cukrov, tukov a prázdnych kalórií. Aj keď máte na chvíľu pocit zasýtenia, po chvíli vám začne znovu škvŕkať v bruchu. Ak ale po sladkom toľko prahnete, pripravte si napríklad placky z celozrnnej múky a dajte si k tomu ovocie, svoj účel to splní – vaše chuťové bunky budú spokojné a tie tukové začnú ubúdať.
Biele pečivo
U klasického bieleho pečiva je rovnaký problém ako u sladkého. Je plné nezdravých tukov, má vysoký glykemický index a je vôbec všeobecne nezdravé. Neobsahuje totiž takmer žiadnu vlákninu ani iné živiny. Nemusíte ale ihneď zatracovať všetko pečivo. Na raňajky si pokojne dajte celozrnnú žemľu či rožok s kúskom kvalitnej šunky.
Miešané vajíčka so slaninou
Poriadnu dávku energie na celé dopoludnie vám dodajú miešané vajíčka. Do tých sa počas diéty pokojne pustite, ale budete si musieť odoprieť trebárs slaninu alebo maslo. Samotná praženica obsahuje okolo 1200 kJ, čo na raňajky nevadí. Keby sme ale pridali ešte slaninu, ihneď by sa nám hodnoty zvýšili. Navyše obsahuje nezdravé tuky, ktoré našej diéte príliš neprospejú. Vo vajci, špeciálne teda v žĺtku, sú síce tiež tuky, ale tie dokážeme počas dňa bez problémov spáliť. Navyše sú vajíčka veľmi zdravé, plné vitamínov B, C, E, draslíka, železa a ďalších minerálov.
Hrušky
Hrubé vlákna, ktoré niektoré hrušky obsahujú, môžu poškodiť jemné membrány sliznice žalúdka. Jedna alebo viac hrušiek po výdatných raňajkách je ale úplne v poriadku.
Paradajky
Paradajky obsahujú veľké množstvo tanínu, ktorý zvyšuje produkciu žalúdočných kyselín. To môže v konečnom dôsledku viesť až k žalúdočným vredom.
Uhorky
Surová zelenina je bohatým zdrojom aminokyselín. Avšak uhorky pri jedení na prázdny žalúdok môžu spôsobiť pálenie záhy, plynatosť či bolesti brucha.