Zostali vám staré banány? Upečte si vynikajúci banánový chlieb a cukor nebudete ani potrebovať

Zdieľať
banánový chleba
Zostali vám staré banány? Upečte si vynikajúci banánový chlieb a cukor nebudete ani potrebovať Foto: www.freepik.com

Banánový chlieb je nielen chutný, ale aj praktický spôsob, ako využiť prezreté banány. Jeho príprava je rýchla a umožňuje veľkú variabilitu – ideálny recept pre každého, kto sa snaží zdravo stravovať alebo má špecifické diétne požiadavky.

Banánový chlieb sa teší veľkej obľube najmä v posledných rokoch. Jeho hlavné výhody sú rýchlosť prípravy a možnosť využiť prezreté banány, ktoré by inak skončili v odpadkoch. Navyše, tento chlieb si môžete upraviť podľa svojich diétnych preferencií – či už sa vyhýbate živočíšnym produktom, alebo máte intoleranciu na lepok.

Pre prípravu potrebujete prezreté banány s tmavými škvrnami na šupke, ktoré sú ideálne pre svoju konzistenciu a prirodzenú sladkosť. Na cesto môžete použiť rôzne druhy múk – od bielej cez celozrnnú až po bezlepkovú. Ako sladidlo poslúži sušené ovocie, med alebo napríklad strúhaná mrkva, čo zároveň zvýši obsah vlákniny. Zdravé tuky dodajú orechy a pre vegánsku verziu zasa rastlinný olej a namočené ľanové alebo chia semienka nahrádzajúce vajcia.

Pamätajte na správnu teplotu ingrediencií – všetky by mali mať izbovú teplotu, aby nedošlo k poklesu chleba pri pečení. Cesto tiež netreba dlho nechať odpočívať; ihneď po zmiešaní ho vlejte do formy a pečte v predhriatej rúre.

Banánový chlebíček s vločkami, orechmi a sušeným ovocím

Doba prípravy: 20 minút + 60 minút pečenia

chleba
Zostali vám staré banány? Upečte si vynikajúci banánový chlieb a cukor nebudete ani potrebovať Foto: www.freepik.com

Ingrediencie:

  • 4 prezreté banány
  • 2 vajcia
  • 100 g masla
  • 200 g hladkej múky
  • 50 g jemných ovsených vločiek
  • 50 g bieleho jogurtu
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 30 g nasekaných orechov (lieskové, vlašské, pekany…)
  • 50 g sušených brusníc (alebo hrozienok či iného sušeného ovocia)
  • štipka soli

Príprava:

  1. Všetky suroviny vyberte z chladničky a nechajte aspoň 30 minút pri izbovej teplote. V rajnici rozpustite maslo s medom a nechajte vychladnúť tak, aby zmes zostala tekutá.
  2. Pred prípravou cesta predhrejte rúru na 180 ºC, teplovzdušnú na 160 ºC. Formu na biskupský chlebíček vyložte papierom na pečenie alebo vymažte tukom a vysypte múkou.
  3. V miske roztlačte 3 banány, pridajte vajcia, rozpustené maslo s medom, biely jogurt a všetko vyšľahajte metličkou. V druhej miske premiešajte múku, vločky, kypriaci prášok, jedlú sódu, škoricu a štipku soli.
  4. Do tekutej zmesi prisypte nasekané orechy a sušené ovocie, premiešajte a po častiach vmiešajte suché ingrediencie. Zvyšný banán olúpte a pozdĺžne rozpoľte.
  5. Cesto ihneď nalejte do pripravenej formy a do cesta vtlačte obe polovice banánu reznou stranou nahor. Vložte do predhriatej rúry a pečte 55-60 minút. Pred podávaním nechajte chlebíček úplne vychladnúť.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané