Banánový chlieb je nielen chutný, ale aj praktický spôsob, ako využiť prezreté banány. Jeho príprava je rýchla a umožňuje veľkú variabilitu – ideálny recept pre každého, kto sa snaží zdravo stravovať alebo má špecifické diétne požiadavky.
Banánový chlieb sa teší veľkej obľube najmä v posledných rokoch. Jeho hlavné výhody sú rýchlosť prípravy a možnosť využiť prezreté banány, ktoré by inak skončili v odpadkoch. Navyše, tento chlieb si môžete upraviť podľa svojich diétnych preferencií – či už sa vyhýbate živočíšnym produktom, alebo máte intoleranciu na lepok.
Pre prípravu potrebujete prezreté banány s tmavými škvrnami na šupke, ktoré sú ideálne pre svoju konzistenciu a prirodzenú sladkosť. Na cesto môžete použiť rôzne druhy múk – od bielej cez celozrnnú až po bezlepkovú. Ako sladidlo poslúži sušené ovocie, med alebo napríklad strúhaná mrkva, čo zároveň zvýši obsah vlákniny. Zdravé tuky dodajú orechy a pre vegánsku verziu zasa rastlinný olej a namočené ľanové alebo chia semienka nahrádzajúce vajcia.
Pamätajte na správnu teplotu ingrediencií – všetky by mali mať izbovú teplotu, aby nedošlo k poklesu chleba pri pečení. Cesto tiež netreba dlho nechať odpočívať; ihneď po zmiešaní ho vlejte do formy a pečte v predhriatej rúre.
Banánový chlebíček s vločkami, orechmi a sušeným ovocím
Doba prípravy: 20 minút + 60 minút pečenia
Ingrediencie:
- 4 prezreté banány
- 2 vajcia
- 100 g masla
- 200 g hladkej múky
- 50 g jemných ovsených vločiek
- 50 g bieleho jogurtu
- 1 lyžica medu
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička mletej škorice
- 30 g nasekaných orechov (lieskové, vlašské, pekany…)
- 50 g sušených brusníc (alebo hrozienok či iného sušeného ovocia)
- štipka soli
Príprava:
- Všetky suroviny vyberte z chladničky a nechajte aspoň 30 minút pri izbovej teplote. V rajnici rozpustite maslo s medom a nechajte vychladnúť tak, aby zmes zostala tekutá.
- Pred prípravou cesta predhrejte rúru na 180 ºC, teplovzdušnú na 160 ºC. Formu na biskupský chlebíček vyložte papierom na pečenie alebo vymažte tukom a vysypte múkou.
- V miske roztlačte 3 banány, pridajte vajcia, rozpustené maslo s medom, biely jogurt a všetko vyšľahajte metličkou. V druhej miske premiešajte múku, vločky, kypriaci prášok, jedlú sódu, škoricu a štipku soli.
- Do tekutej zmesi prisypte nasekané orechy a sušené ovocie, premiešajte a po častiach vmiešajte suché ingrediencie. Zvyšný banán olúpte a pozdĺžne rozpoľte.
- Cesto ihneď nalejte do pripravenej formy a do cesta vtlačte obe polovice banánu reznou stranou nahor. Vložte do predhriatej rúry a pečte 55-60 minút. Pred podávaním nechajte chlebíček úplne vychladnúť.