Zostala vám z obeda ryža? Vyčarujete z nej chutné jedlo

Zdieľať
ryža
Zostala vám z obeda ryža? Vyčarujete z nej chutné jedlo Foto: www.freepik.com

Smažená ryža, šikovný recept na rýchlu večeru alebo obed do krabičky, exceluje vo flexibilite a schopnosti transformovať zvyšky z vašej chladničky na lahodné jedlo. Tento všestranný pokrm asijskej kuchyne si môžete prispôsobiť podľa svojho gusta pridaním rôznych ingrediencií, ako sú zelenina, mäso či tofu.

Smažená rýže je vynikajúcim príkladom jednoduchého, no chutného jedla, ktoré možno pripraviť v priebehu pár minút. Svoju obľúbenosť si získala najmä vďaka svojej schopnosti zapojiť rôzne zvyšky, ktoré by inak možno skončili nevyužité. Najčastejšie sa k nej pridávajú rôzne druhy zeleniny – či už čerstvej alebo mraženej, kvalitné kúsky drôbeže, mleté mäso, ale aj rôzne morské plody.

Pre dokonalé dochutenie slúžia sójová alebo rybacia omáčka, čerstvý česnek, zázvor, ale aj pikantné kari pasty či orientálne korenie ako garam masala. Jednotlivé ingrediencie stačí rýchlo opražiť na rozpálenej panvici, a za pár minút je lahodný pokrm pripravený. Okrem toho, pokrm je možné obohatiť aj o rôzne druhy orechov pre zvýšenie nutričnej hodnoty a pridanie chrumkavej textúry.

Blesková vyprážaná ryža so zeleninou a vajcami

Doba prípravy: 20 minút

Ingrediencie:

  • 500 g varenej ryže
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička strúhaného zázvoru (alebo väčšia štipka sušeného)
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 3 vajcia
  • 200 g zeleninovej zmesi podľa vlastného výberu (mrkva, zeler, paprika, pór, pekinská kapusta, hrášok, kukurica, karfiol, brokolica…)
    koriander (prípadne pažítka alebo hladkolistý petržlen)
  • rastlinný olej

Príprava:

  1. Cibuľu nasekajte nahrubo.
  2. Zeleninu nastrúhajte nahrubo, nakrájajte na prúžky alebo malé kúsky.
  3. V miske rozšľahajte vajcia.
  4. Vo veľkej panvici (ideálne wok) rozohrejte olej. Cibuľu orestujte dozlatista, pridajte zázvor a prelisovaný cesnak.
  5. Vlejte rozšľahané vajíčka, nechajte ich ľahko stuhnúť, vsypte varenú ryžu a všetko premiešajte.
  6. Zmes niekoľko minút opekajte, potom pridajte zeleninu a restujte do zmäknutia.
  7. Na záver pridajte sójovú omáčku a všetko premiešajte.
  8. Ryžu podávajte posypanú čerstvým koriandrom, prípadne pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané