Zmena stravovacích návykov po štyridsiatke. Zaraďte celozrnnú stravu, orechy a strukoviny

Zdieľať
vyvážená strava
vyvážená strava Foto: depositphotos.com

Obdobie po štyridsiatke je krásnym časom v živote. Máte skúsenosti, sebadôveru a už si nemusíte robiť starosti s malichernosťami. Ak máte deti, sú už dostatočne samostatné, takže si môžete viac vychutnávať život. Ak ich ešte nemáte, budete skvelým rodičom s cennými životnými skúsenosťami. S týmto vekom však prichádzajú aj zmeny v tele a zdraví, na ktoré nemusíte byť pripravení.

Strava po štyridsiatke si vyžaduje viac premyslenia

Preto sme pre vás pripravili niekoľko tipov na zmenu stravy, ktorá vám môže pomôcť zmierniť, alebo dokonca predísť niektorým zdravotným problémom, ktoré môžu prísť po dosiahnutí 40 rokov.

Oživte svoj metabolizmus. Metabolizmus je súbor chemických procesov v tele. S pribúdajúcim vekom sa často spomaľuje, čo môže viesť k priberaniu. Dobrou správou je, že správne stravovanie môže váš metabolizmus znovu zrýchliť.

  • Jedzte pravidelne a nevynechávajte jedlá.
  • Zaraďte do jedálnička viac bielkovín, ktoré vám pomôžu udržať svalovú hmotu.

Vyberte celozrnné potraviny namiesto rafinovaných. Existujú dva hlavné druhy obilnín – celozrnné a rafinované. Celozrnné sú omnoho zdravšie, pretože si zachovávajú všetky časti zrna. Obsahujú vitamín B, draslík, horčík a vlákninu, ktorá podporuje trávenie a znižuje riziko obezity, cukrovky a srdcových chorôb.

Zaraďte do jedálnička orechy. Zaujímavý fakt – orechy sú technicky ovocie. Sú bohaté na zdravé tuky, obsahujú málo sacharidov a sú plné živín. Pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu a podporujú zdravie srdca. Pri ich konzumácii si však dávajte pozor na množstvo, pretože sú kaloricky bohaté.

Šošovica je skvelá pre vaše zdravie. Šošovica je bohatým zdrojom vlákniny a vitamínu B9, ktorý je známy ako folát. Pomáha znižovať zlý cholesterol a tým aj riziko vzniku srdcových ochorení, obezity a cukrovky. Obsahuje tiež selén, minerál, ktorý pomáha v boji proti rakovine a zlepšuje funkciu imunitného systému.

Podporte svoju črevnú mikroflóru. Zdravá črevná mikroflóra je kľúčom k celkovému zdraviu. Kefír, jogurty a kombucha obsahujú probiotiká, ktoré podporujú zdravie čriev. Konzumácia týchto potravín je obzvlášť prospešná pre ženy nad 40 rokov, najmä ak prechádzajú predmenopauzálnym obdobím.

Uprednostnite mastné ryby. Mastné ryby, ako losos, sleď, či sardinky, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny a vitamín D. Tieto živiny pomáhajú znižovať riziko srdcových ochorení, cukrovky a vysokého krvného tlaku, ale tiež zmierňujú depresiu a podporujú duševné zdravie. Odporúča sa jesť ryby aspoň raz týždenne.

Vyskúšajte zelenú kávu. Zelená káva, teda nepražené kávové zrná, obsahuje viac živín a antioxidantov než tradičná pražená káva. Tieto antioxidanty môžu pomôcť spomaliť proces starnutia.

Jedzte skôr počas dňa. Podľa výskumov je dôležité, aby ste jedli v správnom čase. Stravovanie neskoro večer môže viesť k priberaniu a zvýšenej hladine cholesterolu a inzulínu. Pre optimálne zdravie sa odporúča jesť medzi 8. a 19. hodinou.

Posilnite svoje kosti. Vápnik je nevyhnutný pre vaše telo, no s vekom ho prijímame stále menej. Aby ste zabránili jeho nedostatku, zaraďte do svojho jedálnička potraviny bohaté na vápnik, ako sú mliečne výrobky, sardinky, fazuľa či mandle.

Zaraďte do stravy farebné potraviny. Ovocie a zelenina s intenzívnymi farbami, ako červená repa, čučoriedky či červená kapusta, sú bohaté na anthokyanín – antioxidant, ktorý môže zlepšiť funkciu srdca a pomôcť pri problémoch s pamäťou.

Kto by nechcel v štyridsiatke vyzerať lepšie ako v dvadsiatke? Máte aj vy nejaké stravovacie triky, ktoré vám pomáhajú udržať si mladosť a zdravie?

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané