Jablko je náš poklad!
Odporúča sa zjesť jedno až tri jablká denne a Vaša imunita Vás lepšie ochráni počas sychravých a chrípkových období.
Čo všetko sa dá z jablka urobiť a načo je dobré ?
Jablčný mušt
Jablčný mušt je vylisovaná šťava z jabĺk. Mušt už nedosladzujeme, jeho sladkosť závisí na sladkosti jabĺk. Je zdrojom vitamínov, pektínu, prírodného cukru a obsahuje vysoký podiel vlákniny . Jeho kvasením vzniká alkoholický nápoj cider. Aby mušt nekvasil, uchovajte ho v chlade, alebo ho zamrazte.
Význam jabĺk a čerstvého muštu pre naše zdravie
- vysoký obsah vitamínu C
- antioxidanty, ktoré chránia DNA v bunkách človeka
- znižujú riziko vzniku rakoviny
- množstvo vlákniny
- ochrana pred Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou
- stabilizujú hladinu cukru v krvi
- znižujú krvný tlak a cholesterol
- čistia črevá
- posilňujú ďasná
- posilňujú imunitný systém, srdce a krvný obeh
Jablčný ocot
použitie jablčného octu
- pri bolestiach v krku na kloktanie spolu s teplou vodou
- večer nariedený vo vode povzbudzuje činnosť čriev
- pravidelné ranné a večerné popíjanie jablčného octu spolu s vodou pomáha pri liečbe reumatizmu a dny
- pomáha pri žalúdočných problémoch
- dezinfikuje a mierni ťažkosti spojené s bodnutím hmyzu
- redukčné a očistná kúra
Sušené jablká a čaj z neho
Podľa japonských vedcov je sústredené lúpanie jabĺk skvelá rehabilitácie pre ľudí v strese a trpiacich depresiami. Táto činnosť vraj stimuluje najrozvinutejšiu oblasť mozgu a zvyšuje jej prekrvenie.
Spravte si vynikajúci čaj pre pokojnú myseľ zo sušených jabĺčok.
Budete potrebovať:
1 hrsť jablčných krížaliek
1 lyžičku medovky
1 lyžičku rumančeka.
Tieto prísady zalejte 3 dl vriacej vody a nechajte 15 minút lúhovať. Potom sa čaj precedí, jabĺčka môžete zjesť, alebo ich aspoň vytlačiť. Čaj zo sušených jabĺčok možno prisladiť medom.