Cesnak bezpochyby patrí medzi najzdravšie potraviny na našej planéte. Tento prírodný zázrak je schopný vyliečiť celý rad ochorení – od akútnych až tie po chronické.
Vďaka týmto svojim medicínskym vlastnostiam je využívaný nielen v kulinárstve, ale aj v ľudovom liečiteľstve takmer na celom svete.
Na čo všetko sa dá používať cesnak
Tradične sa cesnak používa na znižovanie vysokej hladiny cholesterolu v krvi, kontrolu krvného tlaku, liečbu koronárnych ochorení srdca, stimuláciu prekrvenia a predchádzanie srdcových infarktov.
Jeho pravidelná konzumácia kontroluje hladinu zlého LDL cholesterolu tým, že zabraňuje a spomaľuje produkciu hormónu angiotenzínu.
Cesnak tiež výborne dokáže zrelaxovať a povoliť pnutie v stenách krvných ciev, čím predchádza ich kôrnateniu a riziku prasknutia.
Ako sa ukazuje, nástup účinku cesnaku je pomerne rýchly – obvykle už po prvých 24 hodinách dochádza v tele k množstvu zmien.
Podľa expertov, ak budete jesť 6 opečených strúčikov cesnaku každý deň, vo vašom tele sa začnú diať nasledujúce veci:
Čo sa začne diať vo vašom telom po zjedení cesnaku počas nasledujúcich 24 hodín:
1. hodín – Cesnak je strávený žalúdkom a začína sa vstrebávať v črevách do krvného obehu.
4. hodín – Účinné látky z cesnaku ničia rakovinové bunky a predchádzajú ďalšiemu poškodzovaniu buniek voľnými radikálmi.
6. hodín – Metabolizmus začína využívať prospešné látky z cesnaku, odbúravajú sa nahromadené nadbytočné tekutiny a tuky z celého tela.
7. hodín – Antibakteriálne vlastnosti cesnaku začínajú pôsobiť a ničiť všetky patogénne baktérie nachádzajúce sa vo vnútri rôznych telesných tkanív.
10. hodín – Látky z cesnaku spúšťajú procesy na bunkovej úrovni, ktoré chránia telo pred oxidačnými vplyvmi.
24 hodín – Vďaka synergickým efektom viac aktívnych látok váš organizmus nastupuje na proces hĺbkovej očisty, ktorý vedie k:
- posilneniu imunitného systému
- posilneniu kostí
- zníženiu krvného tlaku
- predĺženiu dĺžky života buniek
- eliminácii únavy
- regulácii hladiny cholesterolu
- prevencii kardiovaskulárnych ochorení
- zabráneniu vstupu ťažkých kovov do organizmu
- zlepšeniu atletickej výkonnosti
Možno ste sa počas čítania tohto článku zamysleli, prečo cesnak nejesť surový, ale pečený.
Je totiž pravdou, že pečením sa časť niektorých účinných látok v cesnaku zmenší, ale nie celkom a nie všetkých.
Tepelná úprava je potrebná z toho dôvodu, lebo surový cesnak už aj v malom množstve môže dráždiť sliznicu žalúdka. A tomu sa treba vyhnúť.
Ako vidíte, konzumácia cesnaku je nielen múdra, ale v súčasnosti už aj odporúčaná mnohými expertmi.
Preto sa snažte cesnak konzumovať pravidelne. Keď už nie 6 strúčikov, tak aspoň jeden, ale každý deň. Predídete tak mnohým chorobám a vyliečite tie, ktoré už máte.