Zistila som, že som škrabku na zeleninu používala celé roky nesprávne, pretože mi nikto neprezradil jej skrytú funkciu

Zdieľať
Moja škrabka na zeleninu
Moja škrabka na zeleninu Foto: František Stacho

Škrabanie zemiakov je činnosť, ktorú väčšina ľudí nepovažuje za zábavnú, no ak si chcete pochutnať na zemiakoch, inej možnosti nemáte. Hoci niekedy môžete zemiaky variť aj so šupkou, nie vždy je to vhodné. Síce už v obchodoch nájdete aj vopred ošúpané zemiaky, táto voľba nie je práve ekonomická. Ak teda nechcete jesť stále len ryžu alebo cestoviny, zemiaky budete musieť šúpať sami.

Tajný tip: Spiatočný ťah škrabky

Dnes už väčšina ľudí šúpe zemiaky škrabkou, nie nožom. Používanie noža je zbytočne pracné a navyše spôsobuje veľké straty, pretože ním zbytočne odrežete väčšiu časť zemiakov. A pri aktuálnych cenách zemiakov by to bola naozaj škoda.

Ak však chcete škrabanie urobiť ešte jednoduchšie a rýchlejšie, mám pre vás skvelý tip. Ak vaša škrabka má ostrie na oboch stranách, môžete využiť tzv. spiatočný ťah.

Dvojité škrabanie

Bežne škrabete zeleninu zhora nadol, však? Tento postup je účinný, ale môžete si ho ešte zefektívniť. Namiesto toho, aby ste po každom ťahu škrabkou vrátili ruku späť hore, pokračujte v škrabaní opačným smerom – zdola nahor. Tento trik vám výrazne ušetrí čas a dá sa použiť na všetky druhy zeleniny, nielen na zemiaky.

Ak máte škrabku s jedným ostrím a špičkou, tento postup nie je možný. Taká škrabka však výborne poslúži na odstránenie klíčkov a poškodených častí zemiakov. Ak ste však milovníkom zemiakov, určite sa oplatí investovať do škrabky s dvojitým ostrím, pretože výrazne ušetríte čas.

Škrabka na maslo, syr a čokoládu

Vedeli ste, že škrabku môžete využiť aj na iné potraviny? Jej schopnosť vytvárať tenké plátky sa hodí nielen pri zelenine. Ak potrebujete rýchlo roztierateľné maslo, použite škrabku na vytvorenie tenkých plátkov, ktoré sa rýchlo roztopia na pečive. Rovnako môžete škrabkou nastrúhať syr na cestoviny alebo čokoládu na ozdobenie dezertov.

Čo robiť, keď škrabka prestane fungovať ako má?

Ak máte pocit, že vaša škrabka už nie je taká ostrá ako predtým a práca s ňou vám ide ťažšie, môže byť potrebné ju nabrúsiť. Pomôže vám jednoduchý trik – niekoľkokrát po ostrí prejdite ostrým nožom a škrabka bude opäť fungovať ako nová.

Celý proces si môžete pozrieť v priloženom videu:

@clairebanayad

6 million and still counting ???

♬ original sound – OneStopChop

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané