Jablká sú obľúbené ovocie, ktoré nachádzame na našich stoloch počas celého roka. Avšak, keď jablká zješ, čo robíš so šupkami? Väčšina z nás ich bez váhania vyhadzuje, no tieto zdanlivo bezcenné zvyšky obsahujú množstvo hodnotných živín, ktoré môžeme využiť na prípravu rôznych pokrmov a nápojov.
Všetci vieme, že jablká sú plné vitamínov a minerálov, ktoré podporujú naše zdravie, ale viete, že aj jablkové šupky majú svoje nezastupiteľné miesto v kuchyni? Na základe štatistík sa ukazuje, že priemerný Slovák ročne skonzumuje až 25 kilogramov jabĺk. Ak ste aj vy milovníkom tohto ovocia, určite si potvrdíte, že jablká obsahujú veľa vitamínu C, vlákniny a minerálov, ako je horčík a draslík, ktoré podporujú trávenie a posilňujú našu imunitu. Mnoho ľudí ich konzumuje pravidelne, čo je určite pozitívne. Ako povedal známy odborník na ovocie J. T. Stinnson: „Jedno jablko denne a lekár sa ti vyhne.“
Aj keď sú jablká veľmi prospešné pre naše zdravie, mnohí sa sústreďujú iba na dužinu a šupky končia v koši. To je ale veľká škoda! Práve v týchto šupkách sa nachádzajú hodnotné živiny, ako vitamíny A, C a K, minerály, ktoré pomáhajú telu a dokonca aj látky, ktoré majú protirakovinové účinky. Preto si ukážeme, ako môžete tieto šupky využiť a pripraviť si rôzne lahodné a zdravé pokrmy a nápoje.
Vytvorte si voňavý punč zo šupiek jabĺk
Jablkové šupky majú príjemnú sladkastú chuť a nádhernú vôňu, vďaka čomu sa ideálne hodia na prípravu rôznych nápojov. Ak hľadáte originálny a voňavý zimný nápoj, určite vyskúšajte punč zo šupiek jabĺk. Ako na to? Na prípravu tohto lahodného nápoja budete potrebovať šupky z približne 15 jabĺk, ktoré vložíte do hrnca. Osoľte ich trochou cukru a pridajte 4 tyčinky škorice, 4 klinčeky, 3 hviezdičky badyánu a 2 plátky pomaranča (aj so šupkou). Zalejte všetko vodou a nechajte pomaly variť na miernom ohni asi jednu hodinu. Po uvarení nechajte punč vychladnúť a potom odstráňte korenie. Zmes následne rozmixujte. Ak chcete mať nápoj bez hrudiek, môžete ho ešte prefiltrovať cez jemné sitko alebo plátno. Tento chutný a aromatický nápoj podávajte teplý, ideálne s vetvičkou rozmarínu, ktorá dodá punču nezameniteľnú chuť aj vôňu.
Vychutnajte si jablkové chipsy z šupiek
Pre tých, ktorí majú chuť na niečo chrumkavé k večernému filmu, sú jablkové chipsy z šupiek skvelou alternatívou nezdravých občerstvení. A čo je najlepšie, šupky, ktoré by ste inak vyhodili, môžu poslúžiť na prípravu tohto zdravého snacku. Ako si ich pripraviť? Predhrejte rúru na 150 °C. Na plech vystlaný papierom na pečenie rovnomerne rozložte šupky z 8 jabĺk. V miske zmiešajte cukor a škoricu, ktorou následne posypte šupky. Pečte ich približne 30 minút, pričom nezabudnite pravidelne premiešať, aby sa rovnomerne upiekli. Po upečení nechajte chipsy vychladnúť a máte pripravenú zdravú pochúťku, ktorú môžete podávať návštevám alebo si ju jednoducho vychutnať pri relaxácii.
Jablkový čaj na zahriatie v zimných mesiacoch
V zimnom období je teplý nápoj ideálnym spôsobom, ako sa zahriať. A čo takto pripraviť si chutný čaj zo šupiek jabĺk? Tento nápoj je nielen rýchly na prípravu, ale aj veľmi chutný a zdravý. Do hrnca s vodou dajte jablkové šupky, jednu tyčinku škorice, hviezdičku badyánu, kardamón a klinčeky. Nechajte zmes variť asi 10 minút, a následne ju podávajte ešte horúcu. Tento čaj skvele chutí s medom a citrónovou šťavou, ktoré mu dodajú ďalší rozmer. Ak chcete, aby bol čaj ešte aromatickejší a mal pekný ružový odtieň, použite šupky z červených jabĺk, ktoré nápoju pridajú na atraktivite.
Iné spôsoby, ako využiť jablkové šupky
Jablkové šupky sú nielen chutné, ale aj veľmi výživné. Môžete ich pridať do svojich ranných smoothie a vylepšiť tak ich výživovú hodnotu. Ak máte väčšie množstvo šupiek, neváhajte ich zamraziť a použite neskôr podľa potreby. Okrem toho sa šupky hodia aj do rôznych šalátov alebo pečených koláčov, čím pridajú nielen skvelú chuť, ale aj farebný kontrast.
Jablkové šupky teda predstavujú skvelý spôsob, ako využiť všetky časti jablka a zároveň pridať do vašich receptov extra dávku vitamínov a minerálov. Nezabúdajte na tento jednoduchý, ale efektívny spôsob, ako ich využiť a pridať k svojim pokrmom a nápojom zaujímavú chuť a nutričnú hodnotu.