Žihľava. Kedy zbierať, ako správne sušiť a liečiť prírodnou cestou

Zdieľať
žihľava
Žihľava. Kedy zbierať, ako správne sušiť a liečiť prírodnou cestou Foto: depositphotos.com

Žihľava je poklad medzi bylinkami, ktorý využívali už naši predkovia. Kedy je najlepšie zbierať túto žihľavu, prečo štípe a ako ju správne sušiť? Koľko šálok žihľavového čaju by ste mali vypiť a prečo počkať s výrobou tinktúry na jeseň? V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o žihľave, vrátane toho, prečo je „zelený panák“ posilňujúci pri anémii a ako pripraviť tinktúru na zdravé vlasy.

Liečivá sila žihľavy

Žihľava dvojdomá aj žihľava pálivá sa vyskytujú takmer všade na Slovensku. Je však najlepšie zbierať ich na miestach s nižším výskytom. Husté porasty žihľavy totiž signalizujú nadmerný obsah dusičnanov v pôde či vode.

V stredoveku sa žihľava považovala za univerzálny protijed. „Stimuluje krvný obeh, činnosť obličiek a pečene, čím telo samo dokáže vylúčiť škodlivé látky. Pečeň a obličky sú zodpovedné za čistenie krvi a udržiavanie rovnováhy iontov v tele,“ vysvetľuje farmaceutka Mária Dudková zo slovenskej rodinnej firmy Dr. Dudek.

Čo žihľava lieči?

Žihľava má mnoho liečivých účinkov:

  • Protizápalové účinky: Povzbudzuje metabolizmus a prekrvuje orgány.
  • Detoxikácia: Pomáha telu zbavovať sa toxínov.
  • Liečba kožných problémov: Pomáha pri akné, ekzémoch či lupienke.
  • Ochrana vlasov: Obmedzuje nadmerné vypadávanie vlasov.
  • Podpora funkcie orgánov: Podporuje liečbu ochorení obličiek, pečene a žlčníka.
sušenie žihľavy
Žihľava. Kedy zbierať, ako správne sušiť a liečiť prírodnou cestou

Prečo žihľava štípe a ako sa toho zbaviť?

Žihľava štípe kvôli drobným chĺpkom na listoch a stonkách. Keď sa ich dotknete, chĺpok sa zlomí a uvoľní zmes dráždivých látok: histamín, acetylcholín, kyselinu mravčiu a serotonín. To spôsobuje pálenie a svrbenie.

Sparením čerstvých listov alebo ich vysušením sa žihľava zbaví svojho pálivého účinku.

Kedy žihľavu zbierať a ako ju správne sušiť?

Mladé žihľavy sú vhodné do šalátov a jedál. Na sušenie môžete zbierať aj kvitnúce rastliny. Sušte ich ideálne vo zväzkoch na slnku prvý deň a potom v tieni. Správnym sušením si žihľava zachová svoje liečivé vlastnosti.

Ako dlho trvá žihľavová kúra?

Pripravte si žihľavový nálev:

  • 1 polievková lyžica žihľavy na 250 ml vriacej vody
  • Luhujte10-15 minút
  • Pite 2-3 hrnčeky denne po dobu maximálne 3 týždňov

„Žihľavový nálev je účinnou zbraňou proti škodlivinám z jedla alebo znečisteného prostredia. Pomáha tiež pri liečbe opuchov, artritíde a dne, znižuje hladinu cukru a čistí krv,“ dodáva Dudková.

čaj zo žihľavy
Žihľava. Kedy zbierať, ako správne sušiť a liečiť prírodnou cestou Foto: depositphotos.com

Zelený panák pre anémiu

Žihľava obsahuje železo a vitamín C. Na posilnenie pri anémii si pripravte „zeleného panáka“ z čerstvej žihľavovej šťavy. Šťavu si môžete uchovať aj v mrazničke.

Kedy vyrobiť tinktúru z koreňov a ako ju použiť na vlasy?

Korene žihľavy vyryte radšej na jeseň. „Očistené a nakrájané korene vložte do pohára, zalejte kvalitnou pálenkou a macerujte 3-4 týždne. Potom tinktúru sceďte a zrieďte s vodou v pomere 1:10 na oplachovanie vlasov a pokožky hlavy,“ radí Dudková.

Nezriedenou tinktúrou môžete masírovať kĺby a svaly alebo potierať štípance.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané