Zemiakové placky robím už len bez strúhania. Ich príprava je rýchlejšia

Zdieľať
zemiakové placky
zemiakové placky Foto: depositphotos.com

Zemiakové placky sú ikonickým pokrmom, ktoré si mnohí spájame s domácou pohodou alebo výletmi na chalupu. Okrem toho, že sú nesmierne chutné, ich veľkou výhodou je aj nenáročnosť na suroviny. Stačí pár bežných ingrediencií a máte hotovo. No na druhej strane, tradičná príprava plná strúhania zemiakov môže byť pre mnohých odrádzajúca. Ak chcete ušetriť čas aj námahu, vyskúšajte tento jednoduchý trik, ktorý vám proces výrazne uľahčí.

Tajomstvo je v mixéri

Zabudnite na klasické strúhanie zemiakov. Stačí ich jednoducho rozmixovať! Najprv olúpte približne 500 gramov zemiakov a nakrájajte ich na menšie kocky. Tieto kúsky vložte do mixéra a pridajte jednu nadrobno nasekanú cibuľu, dva strúčiky cesnaku, dve vajcia a dve lyžice hladkej múky. Ak chcete, aby boli placky jemnejšie a nadýchanejšie, pridajte ešte jednu lyžicu kukuričného škrobu. Dochutíme štipkou soli a troškou mletého čierneho korenia.

Na panvici rozohrejte malé množstvo oleja a pomocou lyžice vytvorte malé placky. Pečte ich na miernom ohni približne 3 až 4 minúty z každej strany, až kým nezískajú krásnu zlatistú farbu a chrumkavú kôrku.

Extra tipy na vylepšenie

Keď sú placky hotové, vyberte ich z panvice a položte na papierové utierky. Tento krok pomôže odstrániť prebytočný olej, vďaka čomu budú placky menej mastné. Hoci chutia fantasticky aj samé o sebe, môžete ich obohatiť o ďalšie ingrediencie. Skúste napríklad pridať do cesta nastrúhaný tvrdý syr, ktorý im dodá ešte bohatšiu chuť, alebo kúsky údeného mäsa, ktoré z nich urobia plnohodnotné jedlo.

Slané variácie na servírovanie

Ak ste fanúšikom tradičných chutí, podávajte zemiakové placky s obľúbeným dipom. Výbornou voľbou je napríklad jogurtový dip, do ktorého pridáte čerstvé bylinky ako petržlenová vňať, tymian alebo pažitka. Milovníci výraznejších chutí si prídu na svoje s cesnakovou omáčkou. Na jej prípravu si pripravte svetlú zápražku, ktorú zalejete zeleninovým vývarom, pridáte plátky cesnaku, soľ a trochu mletého korenia. Omáčku nechajte prevariť približne 15 minút a potom ju servírujte ako preliv na placky.

Ako si pripraviť zemiakové placky krok za krokom?

Placky na sladko? Prečo nie!

Zemiakové placky nemusia byť len slané. Ak máte chuť na niečo netradičné, vyskúšajte sladkú verziu. Základné cesto mierne upravte – vynechajte korenie a soľ pridajte len symbolicky. Hotové placky potom môžete podávať s práškovým cukrom, kopčekom kyslej smotany, ovocným džemom alebo dokonca s lekvárom. Ak chcete, aby mali chrumkavejšiu štruktúru, namiesto múky použite jemnú strúhanku.

Či už sa rozhodnete pre tradičné slané placky alebo ich sladkú alternatívu, tento jednoduchý spôsob prípravy vám ušetrí čas aj energiu. Zemiakové placky sú ideálnym jedlom na každú príležitosť – rýchle, univerzálne a hlavne mimoriadne chutné. Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte tento nový spôsob ich prípravy už dnes!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané