Jednou z chutných polievok je krémová cesnaková polievka, ktorá sa stala neoddeliteľnou súčasťou tradičnej kuchyne. Jej príprava je jednoduchá a variabilita výnimočná. Dnes vám predstavíme nie len klasický recept, ale aj niekoľko inovatívnych variácií, ktoré osviežia tento tradičný pokrm.
Cesnaková polievka je pilierom tradičnej kuchyne. V jej klasickej podobe sa varí z vývaru, zemiakov, cesnaku a kmínu, pričom niekedy sa pridávajú aj vajcia, údené mäso alebo slanina.
Existuje však množstvo spôsobov, ako cesnakovú polievku oživiť. Veľmi obľúbená je napríklad verzia z pečeného cesnaku. Často sa pridáva strúhaný syr alebo smotana a ako základ sa môže použiť aj biele víno alebo jablkový ocot. Ochucuje sa sa chilli papričkou alebo orientálnym korením – možností je neúrekom.
Dnešný recept na cesnakovú polievku je ideálny pre sychravé dni. Nielenže vás poriadne zahreje a zasýti, ale zároveň pôsobí aj ako prevencia proti nachladnutiu. Okrem cesnaku, ktorému sú pripisované takmer zázračné účinky na zdravie, obsahuje aj pór a cibuľu, ktoré podporujú imunitný systém a prospejú správnemu fungovaniu tráviaceho a kardiovaskulárneho systému.
Ako korenie sa v polievke používa aromatický tymián, ktorý sa už stáročia využíva v ľudovom liečiteľstve pri problémoch s dýchacími cestami.
Krémová cesnaková polievka s chrumkavými krutónmi
Čas prípravy: 60 minút
Ingrediencie:
- 2 stredné zemiaky
- 1 žltá cibuľa
- 1 väčší pór
- 2 palice cesnaku
- 1 500 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- ½ hrnčeka smotany na šľahanie
- 5 lyžíc olivového oleja
- hrsť nasekanej pažítky alebo hladkolistého petržlenu
- staršie pečivo na krutóny
- olej alebo maslo
- soľ, korenie
Príprava:
- Cibuľu olúpte a nasekajte na drobno. Pór dôkladne umyte, aby medzi listami nezostali zvyšky zeminy. Potom ho nakrájajte na tenké prúžky.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej a na miernom plameni na ňom orestujte cibuľu a pór do zmäknutia.
- Cesnak olúpte, nasekajte nahrubo a vsypte do hrnca. Pridajte lyžičku sušeného tymiánu a za stáleho miešania restujte 15 minút. Pozor – zelenina nesmie zhnednúť.
- Olúpané zemiaky nakrájajte na menšie kocky a pridajte k zelenine.
- Všetko zalejte vývarom, premiešajte a pozvoľna varte 25 minút.
- Do polievky vlejte smotanu, premiešajte a podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Polievku rozmixujte na hladký krém.
- Pečivo nakrájajte na kocky a opečte zo všetkých strán na oleji alebo masle.
- Pri podávaní polievku posypte nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a chrumkavými krutónmi.