Zdravotné výhody horkej čokolády: Posilnenie imunity, zníženie stresu a ďalšie prínosy

Zdieľať
Zdravotné výhody horkej čokolády
Zdravotné výhody horkej čokolády Foto: www.freepik.com

Strážite si peknú figúru a dobré zdravie? Možno ste presvedčení, že čokoláda je synonymom niečoho nezdravého a treba sa jej vyhýbať oblúkom. Ale je to omyl..

Mliečna čokoláda pomáha upokojiť nervy, ale jej horký variant je priamo liek. Je bohatá na antioxidanty, minerály, a dokonca znižuje cholesterol. A to už je dosť dôvodov na to si na nej občas pochutnať. A je ich ešte o trochu viac. Ale pozor, aj keď by jej človek pokojne zjedol tabuľku na posedenie, dajte si len kúsok.

Ale nebavíme sa o „klasickej“ čokoláde, ktorá je z viac ako 2/3 biely cukor a ďalšími chuťovkami sú sušené odstredené mlieko, stužený rastlinný tuk a éčka. Na mysli mám horkú čokoládu, do ktorej nie je pridané žiadne alebo len minimálne množstvo mlieka a bieleho cukru. Čokoláda najvyššej kvality má obsah kakaa medzi 70-99%.

Čo všetko obsahuje a aké má zdravotné benefity?

1. Posilňuje imunitu

Kvalitná horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa má na ľudský organizmus blahodarné účinky. Pokiaľ budete konzumovať čokoládu, ktorá má viac ako 85 percent kakaa, dostanete do tela aj množstvo minerálov a antioxidantov. Kakao totiž obsahuje mangán, železo, horčík, fosfor, zinok a draslík.

Antioxidanty pomáhajú telu odbúravať voľné radikály, a tým ho chránia pred rôznymi zápalmi a chorobami. Napríklad tzv. polyfenoly chránia bunky DNA, a preventívne tak pôsobia proti vzniku rakoviny či srdcových chorôb.

2. Odbúrava stres

Jedným z ďalších bonusov horkej čokolády je aj to, že priaznivo pôsobí na nervový systém – navodzuje pocit pokoja, zbavuje stresu a povzbudzuje myseľ.

„S kúskom kvalitnej čokolády dodáte telu napríklad aminokyselinu tryptofán, z ktorej telo tvorí serotonín, hormón šťastia a radosti. Obsiahnutý kofeín zase zvýši vašu pozornosť, hormón fenyletylamín pôsobí na ďalšiu látku navodzujúcu pocit uvoľnenia a šťastia – dopamín,“ vymenováva lekárka Hana Mojžišová, ktorá sa zaoberá výživovým poradenstvom. Po kúsku čokolády lepšie zvládnete každodenné stresové situácie, a budete tak vo väčšej psychickej pohode.

3. Znižuje cholesterol

Kvalitná čokoláda môže dokonca pomôcť znížiť aj cholesterol, a tým aj krvný tlak. Vďaka tomu sa zlepší aj krvný obeh a spomalí starnutie ciev. Za to môžu ďalšie látky obsiahnuté v kakau – flavonoidy. „Kakaové flavonoidy rozširujú cievy, a môžu tak priaznivo pôsobiť na krvný tlak jeho znížením. Udáva sa aj pozitívny efekt na hladinu krvných tukov,“ potvrdzuje Hana Mojžišová.

4. Dodáva energiu

Vzhľadom na to, že horká čokoláda obsahuje kofeín a má dosť kalórií, je ideálne dať si kocku v momente, keď potrebujete zvýšiť svoju fyzickú výkonnosť. Dodáva totiž množstvo energie a dokáže tak nabudiť organizmus.

5. Obsahuje vysoké hodnoty antioxidantov a minerálov

Vedeli ste, že čokoláda (respektíve kakaové bôby) má zo všetkých potravín jedny z najvyšších hodnôt tzv. antioxidantov? Antioxidanty sú látky, ktoré chránia náš organizmus proti tzv. oxidačnému stresu. Ide o dej, kedy vplyvom voľných radikálov dochádza k poškodzovaniu rôznych štruktúr v našom organizme. Za normálnych okolností sú antioxidanty a voľné radikály v našom tele v rovnováhe. Čokoláda ďalej obsahuje široké spektrum minerálov ako železo, horčík, meď, mangán, vlákninu, fosfor, zinok a selén.

Ako vybrať kvalitnú čokoládu?

A koľko percent musí mať, aby bola z hľadiska odborníkov vnímaná ako naozaj kvalitná? Ideálne je 85 percent kakaa a viac. Ani slabšie varianty ale nie sú zlé. Bez výčitiek si môžete pochutnať aj na kúsku čokolády s obsahom kakaa nad 50 percent. Významnú úlohu zohráva zloženie.

„Pri výbere čokolády sa zamerajte na zloženie čokolády a pridané ingrediencie. Kvalitná horká čokoláda by sa mala skladať iba z kakaových bôbov, kakaového masla, sójového lecitínu a cukru. Vyberajte čokolády, ktoré majú čo najkratší popis zloženia. Strážte si, aby čokoláda nebola dosladzovaná umelými sladidlami a neboli v nej ďalšie pridané umelé látky,“ radí Alena Viedenská. V zásade platí, čím viac kakaa obsahuje, tým lepšie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané