Zdravotné prínosy mandarínkovej kôry. Zistite ako ju sušiť či užívať..

Zdieľať
Mandarinkova kora.jpg

Medzi ovocie ktoré nám ponúka hlavne zimná sezóna patria aj mandarínky.

Sú to šťavnaté a chutné citrusové plody.

Vzhľadom na dobrú stráviteľnosť a veľmi málo kalórií  – len 58 na 100 gramov, mandarínky môžu byť zahrnuté do stravy na chudnutie, ako občerstvenie alebo na konci jedla.

Zdroj: https://thewoksoflife.com
ZDROJ: https://thewoksoflife.com

 Vysoký obsah vitamínu C nás tiež chráni pred sezónnymi ochoreniami a infekciami dýchacích ciest a posilňuje imunitný systém.

Prítomnosť vitamínov, minerálov a antioxidantov dáva tomuto citrusovému plodu mnoho prospešných vlastností, ktoré však nie sú obmedzené len na dužinu, ale aj na mandarínkovú kôru.

Výhody mandarínovej kôry

Éterické oleje obsiahnuté v kôre mandarínky vynikajúco prevoňajú miestnosť už pri šúpaní, ale kôra je aj fantastická pri miešaní masiek na tvár .

Mandarínková kôra obasahuje limonane , antioxidant, ktorý zabraňuje predčasnému starnutiu pokožky, ale má aj sťahujúce a zvláčňujúce vlastnosti  účinné pri liečbe rôznych kožných problémov .

Konzumovať však čerstvú kôru z mandarínok nieje možné, pretože chutná naozaj nieje ale treba ju vysušiť..

ZDROJ.https://thewoksoflife.com
ZDROJ: https://thewoksoflife.com

Ako sušiť mandarínovú kôru

Je to veľmi jednoduchý postup:

Mandarínky najskôr dôkladne umyte. Potom ich ošúpte a kôru rozložte buď to na sieťku, alebo na papier na pečenie a sušte ju v blízkosti vykurovacích telies, alebo pri nízkej teplote v rúre..

Môžete tiež použiť sušičku na ovocie..

Mandarínkovú šupku môžete sušiť  v celku, alebo nakrájanú na menšie prúžky..Po dokonalom presušení ju rozomelieme na prášok za pomoci mlynčeka na kávu alebo mixérom..

Takto pripravenú kôru skladujeme vo vzduchotesnej nádobe po dobu niekoľkých mesiacov. Mali by sme ju skladovať na chladnom mieste a chrániť pred svetlom.

Https://penandfork.com
Zdroj:https://penandfork.com

Vlastnosti mandarínovej kôry

Vysoké percento vlákniny obsiahnutej v mandarínovej šupke zaručuje správne fungovanie čriev, uľahčuje ich prirodzené pohyby (peristaltiká) a pravidelné vylúčovanie stolice. 

Tiež prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi , a je výborná aj ako prevencia srdcových a obehových ochorení.

Antioxidanty a vitamíny prítomné v kôre mandarínky zabraňujú starnutiu buniek a zabezpečujú správne fungovanie orgánov, ak je začlenená do zdravého a vyváženého stravovania. Jej protizápalové vlastnosti znižujú riziko bronchiálnych a respiračných ochorení.

Ako používať sušenú mandarínovú kôru

Mandarínová kôra sa používa v kuchyni

Mandarínková šupa pre jej výraznú arómu , môže byť použitá v kuchyni pri varení. Dodá chuť mnohým receptom a to ako sladkých i slaných.

 Od koláčov až po pudingy, ale aj dodatočne dochutí aj zeleninové a ovocné šaláty.

Mandarínová kôra v kozmetike

Pre osobnú starostlivosť môžete do  krému na ruky alebo do telového krému pridať sušený mandarínový prášok z kôry. Získate krém s jemnou citrusovou vôňou. 

Môžete tiež urobiť mandarínový  peeling pridaním ďalších prírodných zložiek, ako je cukor alebo mandľová múka.

Dried oranges_ 27 1024x683.jpg
Zdroj: https://penandfork.com

Mandarínová kôra pre zdravie

Jedným z najvhodnejších spôsobov použitia mandarínovej kôry pre zdravie je príprava čaju . 

Týmto spôsobom môžete využiť všetky jej výborné vlastnosti univerzálnym spôsobom. Pomôže vám pri chorobách ako je kašeľ, nachladnutie a nazálna kongescia.

Ako pripraviť čajový čaj s mandarínovou kôrou?

Po vysušení mandarínkovej kôry ju nasekajte na drobno, a dajte z nej 2 plné polievkové lyžice  do šálky , ktorú zalejete vriacou vodou. Takto pár minút necháme odpočívať a potom čaj scedíme a teplý vypijeme..

723d25db48fbcf11a99b83a46a9e40d3.jpg
Zdroj: Pinterest

Mandarínkový extrakt z kôry

Do šálky si dáme 2 lyžice mandarínkovej kôry ktorú predtým dobre vysušíme a zalejeme vriacou vodou. Potom obsah prelejeme do pohára z víčkom nechajte ju odpočívať počas týždňa na chladnom mieste. Po týždni scedíme..Extrakt riedime čistou vodou. Nakvapkáme 10 kvapiek extraktu a doplníme do 2 dcl vodou.. Užívajte roztok pred spaním.

Mandarínová kôra na prechladnutie a nádchu

Vysušenú kôru z mandarínky nakrájajte zalejte vriacou vodou , a inhalujte z nej výpary pod osuškou alebo dekou..Klasicky sa naparujte maximálne 10 minút.

Kontraindikácie spojené s užívaním mandarínovej kôry

Užívanie mandarínovej kôry sa neodporúča pri osobitných alergiách a v spojení s príjmom určitých liekov. Preto je dôležité poradiť sa s lekárom či na dané lieky môžete užívať citrusové plody..

Cutiedust1.jpg
Zdroj:https://farlofacile.com

Mandarinková kôra na trávenie.

Kôra mandarínky obsahuje karotenoidy, pektín a silice. Z hľadiska moderných výskumov je najzaujímavejší výskyt diterpénov a terpenoidov, ktoré majú výrazné protinádorové účinky obzvlášť u tráviacich orgánov čriev. Kôra obsahuje aj početné flavonoidy (napr. hesperidín, naryngín), ktoré majú vo vysokých koncentráciách priaznivé účinky na srdcovo-cievny systém, obličky a zníženie krvného tlaku.  Podľa tradičnej čínskej medicíny vyrovnáva a harmonizuje stredné ohnište a čchi (hezhong), vysušuje vlhkosť a premieňa hlieny (zaoshi huatan).

Mandarínková kôra

  • zmierňuje vracanie, nechutenstvo, zápaly dýchacích ciest
  • na zlé trávenie,  hnačky,  hlieny v stolici, 
  • napomáha zníženiu váhy
  • pomáha pri nadúvaní, grganí, pálení záhy. dýchavičnosti  a vykašliavaní  hlienov.

Všebecné zásady prípravy :

Počas varenia by kôra nemala prísť do kontaktu s kovom, preto je potrebné variť ju v sklenených, keramických či porcelánových nádobách. Rovnako je potrebné používať všetky varešky, sitká a ďalšie kuchynské náradie z dreva, skla či plastu. V dávke jednej zarovnanej čajovej lyžičky na osobu je možné pridávať do čaju, polievok, omáčok, kaší, rozomleté do cesta na sušienky, kysnuté pečivo ako sú koláče, buchty a pod. Nemá nadmerne ostrú chuť, takže nemení výrazne chuť pripravovaného pokrmu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané