Červená zelenina ponúka viac než len živú farbu – je nabitá živinami, ktoré podporujú zdravie. Zvýšenie príjmu červenej zeleniny, ako sú cvikla, červená paprika, paradajky a červená kapusta, môže výrazne zlepšiť vaše zdravie a predchádzať rôznym chorobám.
Červená zelenina a jej výhody pre zdravie
Červená farba je skvelou voľbou, pokiaľ ide o jedlo. Čo sa stane, keď zvýšite príjem cvikle alebo červenej papriky? Podľa Mayo Clinic, neziskovej organizácie a medzinárodne uznávaného amerického lekárskeho výskumného a vzdelávacieho centra v Rochesteri v Minnesote, môže červená zelenina, ako sú paradajky a paprika, pomôcť znížiť riziko cukrovky, osteoporózy a vysokého cholesterolu.
Fytonutrienty, ktoré dávajú týmto rubínovým potravinám ich farbu, majú tiež priaznivé účinky na zdravie. Tmavšie tóny, ako je tmavý odtieň cvikle, zvyčajne znamenajú, že zelenina je bohatá na tieto fytonutrienty vrátane antioxidantov, vitamínov a minerálov. Ukázalo sa, že tieto živiny pomáhajú predchádzať rakovine, bojovať proti chronickým ochoreniam a posilňovať imunitný systém.
Farba plná účinkov
Červená zelenina navyše získava svoj odtieň z lykopénu a antokyanínu. Lykopén je antioxidant, o ktorom bolo preukázané, že znižuje riziko srdcových chorôb, chráni oči, bojuje s infekciami a pôsobí proti poškodeniu tabakovým dymom. Vedci tiež skúmajú jeho potenciálnu ochranu pred rakovinou prostaty a inými nádormi. Predpokladá sa tiež, že antokyany podporujú zdravie pečene, zlepšujú zrak a znižujú krvný tlak. Dosť dôvodov na konzumáciu červených potravín, nemyslíte? Poďme sa na niektoré z nich pozrieť bližšie!
Cvikla
Cvikla je bohatým zdrojom antioxidantov, draslíka, vlákniny, folátu, vitamínu C a dusičnanov. Podľa nedávnej štúdie môže znížiť krvný tlak, zlepšiť prietok krvi a zvýšiť športovú výkonnosť. Ak chcete dosiahnuť najlepšie výsledky, skúste cviklu pred pečením postriekať kvalitným olivovým olejom.
Červená kapusta
Červená kapusta, hoci sa pohybuje od fialovej po červenú, je plná antokyanov a silných antioxidantov, ktoré podľa vedcov môžu znížiť riziko mozgových porúch. Červená kapusta je plná vitamínov a minerálov. Jeden pohár obsahuje 85 percent dennej dávky vitamínu C, 42 percent vitamínu K a 20 percent vitamínu A. Je tiež skvelým zdrojom vlákniny, vitamínu B6, draslíka a mangánu.
Paradajky
Paradajky sú vynikajúcim zdrojom lykopénu, vitamínu C a draslíka. Podľa údajov amerického National Institute of Health pochádza asi 85 percent lykopénu v našej strave práve z čerstvých paradajok. Zatiaľ čo všetky odrody poskytujú nutričné výhody, varené paradajky s trochou oleja uľahčujú telu vstrebávanie lykopénu.
Červená paprika
Červené papriky sú skvelou voľbou pre podporu zdravej imunitnej funkcie a žiarivej pokožky. Vysoká koncentrácia vitamínu C pomáha chrániť pred infekciami. A to nie je všetko.
Reďkovky
Reďkovky obsahujú vitamín C, kyselinu listovú a draslík, pričom majú len deväť kalórií na pol pohára. Na chlebe alebo len tak samotné, vždy chutia skvele. Taktiež ich máte radi?