Zdraviu prospešná mrkva nie je len na dobrý zrak

Zdieľať
mrkva

Mrkva je aj napriek svojmu ázijskému pôvodu základnou zeleninou pestovanou a používanou v našich krajoch. Táto oranžová pochúťka je zdraviu veľmi prospešná. Všeobecne sa o nej už dlho vie, že obsahuje veľa vitamínov a iných pre zdravie dôležitých látok. Najlepším spôsobom, ako z mrkvy vyťažíte čo najviac vitamínov, je samozrejme konzumácia mrkvy surovej. Varením mrkvy stráca cenné živiny.

Viete, čo je provitamín A a ako pôsobí?

Najvýznamnejšou zložkou, ktorá prospieva zdraviu je betakarotén, provitamín vitamínu A. To znamená, že v prípade potreby telo vie z rastlinného provitamínu A vytvoriť aktívny vitamín A. Práve betakarotény sú zodpovedné za správne vnímanie svetla a odďaľujú výskyt šedého zákalu v starobe. Mrkva je bohatá aj na rad ďalších vitamínov a minerálnych látok. Obsahuje tiež dosť vitamínu C a za zmienku určite stoja aj vysoké hodnoty draslíka a selénu, ktorý je stopovým prvkom. Okrem toho je mrkva zdrojom vápnika, sodíka a fosforu a ďalších minerálov a samozrejme vlákniny.

Mrkvou nielen proti nádorovým ochoreniam

Falkarinol. To je to, o čo tu ide. Vedci zistili, že táto zložka, obsiahnutá v mrkve, dokáže bojovať s rakovinovými bunkami a zbrzdiť alebo zastaviť rakovinové bujnenie v hrubom čreve. Falkarinol je prírodný pesticíd, ktorý nie je len v mrkve, ale aj v niektorej ďalšej koreňovej zelenine alebo napríklad  v ženšene. Je to toxín chrániaci koreňový systém pred hubovými chorobami, ktoré spôsobujú jeho černanie. Zaraďte si surovú mrkvu do jedálnička a jedzte ju denne. Postačia vám dva až tri kusy za deň. Mrkva veľmi účinne bojuje so škodlivým cholesterolom v krvi a predchádza tiež srdcovým chorobám.

Jedzte mrkvu, budete vyzerať sviežo a opálene

Vysoký obsah látok s antioxidačnými účinkami nielen zvýši imunitu organizmu, ale prospeje pleti. Antioxidanty chránia pleť aj celé telo pred voľnými radikálmi a spomaľujú proces bunkového starnutia. Betakarotén sa na pleti prejavuje krásnou zlatistou farbou. Aj v zimných dňoch tak môžete vyzerať sviežo a opálene. Prieskum preukázal, že toto prirodzené hnedé až oranžové zafarbenie pleti, ktoré získate konzumáciou mrkvy, vnímajú ľudia ako atraktívnejšie ako opálenie získané zo solária. Mrkva tiež účinne bojuje s pigmentovými škvrnami a akné.

Mrkva je najlepšia surová. Jedzte ju len tak, treba miesto zákusku, alebo si pripravte chutné šaláty. Nezabudnite do nich pridať pár kvapiek kvalitného oleja, pretože len tak sa z mrkvy uvoľnia tiež vitamíny rozpustné v tukoch.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané