Častá konzumácia červenej repy je v mnohých smeroch určite lepšia ako časté dávky vitamínových či iných potravinových doplnkov. Repa je veľmi bohatá na výživné látky, vrátane vitamínov a mnohých minerálov – zinok, jód, horčík, vápnik, sodík, atď. Jej hypoalergénne vlastnosti zlepšujú funkcie orgánov, čistí žlčník, obličky a lymfatický systém.
Bezodný zásobník vitamínov
Je to vysoko zásaditá zelenina so schopnosťou potláčať vírusy a baktérie, účinne tak môže bojovať aj s častými mykózami. Ak je správne pestovaná, obsahuje dostatok selénu a ďalších minerálov, a tak sa stáva prirodzenou zásobárňou prírodných látok v mnohých smeroch prospešných a dokonca aj brániacich pred vznikom rakoviny. Vďaka vysokému obsahu výživných látok pomáha tiež pri cukrovke, pri oslabenej imunite či ochoreniach štítnej žľazy.
Proti rakovine aj pre prekrvenie
Vďaka veľkému obsahu dusíka podporuje krvotvorbu a prietok krvi, zlepšuje tak prekrvovanie tkanív a mozgu. Je skvelým detoxikačným prostriedkom, najmä pre pečeň. Uľavuje tiež pri menštruačných problémoch a podporuje tvorbu červených krviniek, stabilizuje hormóny a odporúča sa preto aj ženám bojujúcim s menopauzou. Znižuje tiež krvný tlak a mnohé štúdie ukázali, že šťava z červenej repy má silné protirakovinové účinky, chráni bunky pred mutáciami a podporuje regeneráciu nových tkanív.
Červená repa na našom stole
Šťava z červenej repy nemá medzi potravinami s posilňujúcimi účinkami konkurenciu, pre zmiernenie je dobré ju zriediť vodou, chuť môže vylepšiť pridanie mrkvovej šťavy. V surovom stave je červená repa sladkastá vďaka obsahu prírodných cukrov, bude sa hodiť práve pre prípravu týchto vitamínových zeleninových štiav, ale napríklad aj do šalátov. Červenú repu môžeme zavárať, ale môžete si z nej pripraviť napríklad aj chutnú polievku alebo netradičné nátierku. Či už červenú repu pripravíte akýmkoľvek spôsobom, vždy sebe a svojej rodine doprajete vitamínovú bombu a dokonalý životabudič, ktorý vaše telo znateľne posilní a obrní pre nastávajúce sychravé dni jesene.