Zdravá a výživná hŕstková polievka

Zdieľať
polievka
Zdravá a výživná hŕstková polievka Foto: www.freepik.com

Poznajte skvelý spôsob, ako zužitkovať kuchynské zvyšky a pritom si pripraviť lahodnú a výživnú polievku. Hŕstková polievka je jednoduchá na prípravu, plná zdravých ingrediencií a dokonale zasýti. V našom článku nájdete tipy, ako ju pripraviť a čomu sa vyvarovať, aby bola dokonalá.

Pripraviť hŕstkovú polievku je jednoduché a ideálny spôsob, ako využiť zvyšky jedla a zabrániť plytvaniu. Dôležité je však dodržať jedno základné pravidlo pri varení. Hŕstková polievka, ako už názov napovedá, nevyžaduje presné odmeriavanie surovín – stačí pridať hrsť každej z nich, čo sa najmä týka strukovín a obilnín, ktoré zabezpečujú, že polievka je nielen výživná, ale aj zdravá a sýta.

Táto polievka ponúka mnoho variácií a jej zloženie si môžete prispôsobiť podľa toho, čo máte doma v chladničke alebo špajzi. Nemali by v nej chýbať strukoviny – či už sa rozhodnete pre červenú, zelenú alebo hnedú šošovicu, hrach, fazule alebo cíceru.

Tradične sa do hŕstkovej polievky pridávajú tiež obilné krupy ako pšenica, ovsené, jačmenné alebo pohánkové. Možno použiť aj rôzne druhy vločiek, ryžu alebo bulgur.

Do polievky môžete pridať aj zvyšky zeleniny z chladničky – mrkvu, kúsok zeleru, unavený kaleráb alebo zvyšky póru. Vhodné sú aj zvyšky mrazenej zeleniny, kúsok údeného mäsa alebo trochu sušených húb.

Čo je dôležité vedieť?

Hŕstková polievka má jedno úskalie – rôzne suroviny sa varia rôzne dlho. Ak pridáte strukoviny v suchom stave, ich zmäknutie môže trvať hodiny, zatiaľ čo ostatné ingrediencie budú už rozvarené. Celý hrach, fazuľu,  šošovicu alebo cícer je potrebné namočiť deň vopred. V obchodoch nájdete aj suché zmesi pre prípravu hŕstkovej polievky, ale vždy si prečítajte návod na ich použitie.

Hŕstková polievka

Doba prípravy: 60 minút

Ingrediencie:

  • 50 g šošovice
  • 50 g fazule
  • 50 g krúp
  • 50 g lúpaného hrachu
  • 50 g ovsených vločiek
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • ďalšia zelenina podľa zásob (zeler, kaleráb, pór…)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička majoránky
  • 1 500 ml vody
  • soľ, korenie
  • masť, maslo alebo rastlinný olej
  • petržlenová vňať, pažítka alebo ligurček

Príprava:

  1. Deň vopred namočte strukoviny do studenej vody a uložte do chladu.
  2. Nasledujúci deň očistite zeleninu a nakrájajte ju na väčšie kúsky. Cibuľu nasekajte najemno.
  3. V hrnci rozohrejte tuk a na miernom plameni orestujte cibuľu dosklovita, potom pridajte zvyšnú zeleninu a krátko opečte.
  4. Strukoviny zlejte, pridajte do hrnca, prisypte ovsené vločky, prepláchnuté krúpy a všetko zalejte vodou. Pridajte bobkový list, 1 lyžičku soli a premiešajte.
  5. Varte 40-60 minút, kým nebudú strukoviny a krúpy úplne mäkké.
  6. Do polievky pridajte prelisovaný cesnak a majorán, podľa chuti osoľte a okoreňte.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané