Zbohom potravinovej fólii. Takto dokážete uchovať syr v chladničke celé mesiace a zachováte jeho plnú chuť

Zdieľať
syr v chladničke
syr v chladničke Foto: www.shutterstock.com

Ak patríte k milovníkom syrov, určite ste sa neraz zamysleli nad tým, ako ich skladovať tak, aby si čo najdlhšie udržali kvalitu i charakteristickú vôňu. Vo väčšine prípadov si syry nosíme domov zabalené v plastovej fólii alebo zatavené vo vákuovom obale. Ten síce spoľahlivo chráni syr počas prepravy a predaja, no na dlhodobé uskladnenie už taký ideálny nie je.

Pravdou totiž je, že syr sa dá v mnohom prirovnať k živému organizmu – obsahuje mikroorganizmy, ktoré potrebujú dýchať a zároveň udržiavať určitú vlhkosť. Práve preto je plastová fólia pre syr iba krátkodobým riešením. Ak mu chcete vytvoriť prostredie, v ktorom skutočne vydrží niekoľko týždňov či dokonca mesiacov, existuje niekoľko jednoduchých trikov.

Nepodceňujte výber obalu

Ak ste špecializovaný obchod nenašli alebo nemáte práve po ruke špeciálny obal na syr, nezúfajte. Rovnako dobre vám totiž môže poslúžiť aj obyčajný papier na pečenie. Ten je priedušný a zároveň dobre udržiava vhodnú vlhkosť. Stačí dostatočne veľký kus, do ktorého syr zabalíte tak, aby medzi kôrkou (alebo povrchom syra) a papierom zostal nepatrný priestor. Tým umožníte cirkuláciu vzduchu, a pritom zabránite prílišnému vysýchaniu.

Keď syr takto zabalíte, je dobré uložiť ho do chladničky do časti, kde sa teplota pohybuje okolo 5 °C. Vďaka tomu si tvrdší syr zachová kvalitu aj niekoľko týždňov a ten mäkký vydrží zhruba dva až tri týždne – v závislosti od konkrétnej značky aj obsahu vody.

Dávajte pozor na vlhkosť aj priebežnú údržbu

Hoci papier na pečenie dokáže výrazne predĺžiť trvanlivosť syra, neznamená to, že s ním už nemusíme ďalej pracovať. Vlhkosť sa môže po niekoľkých dňoch nazbierať aj v takomto obale. Syr preto raz za pár dní skontrolujte a v prípade potreby vymeňte papier za nový. Zabránite tak rozvoju plesní, ktoré nemusia byť u všetkých druhov syra žiaduce.

Prečo je dôležité chrániť vodu v syre

Keďže syry obsahujú rôzny podiel vody, platí, že mäkšie druhy sú na vysýchanie náchylnejšie ako tie tvrdé. Plastové obaly väčšinou úplne uzavrú povrch syra a môžu v ňom spôsobiť aj nepríjemné hromadenie kondenzu. Naopak, vhodne zvolený papier či utierka zabezpečia, že voda v syre zostane tam, kde má byť, no zároveň bude produkt „dýchať“.

Mäkké syry a syry s ušľachtilou plesňou

Pre mäkké syry sa často odporúča použiť sklenenú alebo keramickú nádobu s vekom, do ktorej ho uložíte tak, aby mal trochu priestoru. Tu však netreba očakávať zázraky v predĺžení životnosti – mäkké syry jednoducho podliehajú skaze rýchlejšie a spravidla by sa mali spotrebovať do dátumu uvedeného na obale.

Pokiaľ ide o obľúbené Hermelíny a iné syry s bielou plesňou, môžete ich bez obáv nechať v pôvodných papierových obaloch. Výrobcovia pri týchto krehkých a jemných produktoch vedia, prečo volia práve taký druh baliaceho materiálu. Bieloplemenný syr si tak zachová svoje charakteristické vlastnosti, jemnú kôrku aj typickú vôňu.

Maličkosť, ktorá má veľký význam pre planétu

Používanie papiera na pečenie alebo špeciálnych voskových obrúskov nie je len lacné a praktické, ale aj šetrnejšie k životnému prostrediu v porovnaní s plastovými fóliami. Vďaka obmedzeniu plastu sa do prírody dostane menej odpadov, a to je výhoda, ktorú ocenia nielen milovníci syrov, ale aj budúce generácie.

Ak hľadáte ešte ekologickejšiu alternatívu, môžete siahnuť po včelích voskových obrúskoch (beeswax wraps). Sú znovupoužiteľné, priedušné a syr v nich vydrží tiež veľmi dlho. Stačí ich pravidelne očistiť vlažnou vodou, nechať vyschnúť a znovu sú pripravené na použitie.

Vyplatí sa trochu námahy

Hoci sa môže zdať, že venovať syru takúto starostlivosť je zdĺhavé, výsledok stojí za to. Mnohí ľudia prišli na to, že práve precízna manipulácia s obalom a vhodne zvolená teplota skladovania im umožnili užiť si syry v dokonalej kvalite aj po niekoľkých týždňoch.

Ak si teda najbližšie prinesiete domov chutný camembert, ementál či iný druh, skúste si spomenúť na tieto tipy. Ocení to nielen váš syr, ktorý si zachová svoju šťavnatosť a vôňu, ale aj vy samotní – pri každom ďalšom syrovom hode pocítite, že ste pre jeho čerstvosť a dokonalú chuť urobili maximum.

Súvisiace tipy a rady

  • Dôkladné čistenie chladničky: Raz za čas vyčistite police a priehradky v chladničke jemným saponátom a dôkladne ich vyutierajte. Hygienické prostredie je dôležité najmä pri uchovávaní potravín, ktoré ľahko podliehajú skaze.
  • Neodhadzujte kôrku príliš skoro: Pri tvrdých syroch, ak to druh syra dovoľuje, môžete zjesť aj okrajovú kôrku, kde sa sústreďuje množstvo chutí. Samozrejme, vždy si overte, či kôrka nie je chemicky ošetrená a je vhodná na konzumáciu.
  • Pravidelná kontrola: Pri dlhodobom skladovaní sa vyplatí občas syr vybrať, obzrieť a uistiť sa, že nevznikajú nechcené plesne. Ak sa predsa len vytvoria, zasiahnite včas – pri tvrdých syroch môžete takto postihnutú časť s rezervou odkrojiť, no pri mäkkých je často nutné syr úplne vyradiť.

Skladovanie syra je malá alchýmia. Najlepšie výsledky dosiahnete, ak plastovú fóliu nahradíte materiálom, ktorý umožňuje prúdenie vzduchu a reguláciu vlhkosti – napríklad papierom na pečenie alebo špeciálnym voskovaným obalom. Vďaka tomu si tvrdé syry uchovajú svoju chuť a sviežosť aj celé mesiace a tie mäkké vydržia v optimálnom stave aspoň pár týždňov. Pravidelná kontrola a výmena obalu sú pri skladovaní kľúčové. A bonus na záver? Ušetrená príroda sa vám poďakuje.

Vyskúšajte tieto rady hneď pri najbližšom nákupe syra a zistíte, že aj malá zmena v spôsobe balenia dokáže predĺžiť pôžitok z vašich obľúbených lahôdok o niekoľko dní či týždňov navyše. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané