Akonáhle nastane obdobie chrípkových epidémií a prechladnutí, siahajú ľudia pre rôznych metódach, ako posilniť imunitu a dodať telu dostatočné množstvo potrebných živín. Vedľa ovocia a prírodných byliniek je jedným z prostriedkov vhodná prevencia tiež zázvorový čaj. Zázvor sa tak dlhodobo radí medzi potraviny, ktoré sa stali bežnou výbavou domácností v zimnom období, jeho konzumácii by ste sa však nemali obmedzovať iba v tejto časti roka, pretože sa vyznačuje radom ďalších pozitívnych účinkov, o ktorých ste možno nemali ani tušenie.
Čím zázvor prospieva
Zázvor obsahuje popri vitamínov tiež niekoľko esenciálnych olejov, ktoré nielenže zapríčiňujú jeho typicky ostrú chuť, ale tiež pomáhajú telu od rôznych neduhov. Zázvor je právom považovaný za superpotravinu, a to práve kvôli nasledujúcim schopnostiam:
- predchádzanie rozvoju vírusových ochorení klasického typu (chrípka či iné choroby prenášajúce sa kvapôčkovou infekciou) likvidáciou vírusových kmeňov
- zmiernenie a liečba prejavov prechladnutia
- čistenie cievneho riečiska od tukov a usadenín, prevencia infarktu
- prečisťovanie orgánov, predovšetkým pečene a obličiek
- podpora imunitného systému, znižovanie alebo likvidácia infekcií
- upokojovanie bolesti
Pitie zázvorového čaju by sa tak malo stať každodenným rituálom, pri bežnom zaťažení zdravia je optimálna jedna šálka denne.
Ako si pripraviť zázvorový čaj
Správne zloženie a postup prípravy zázvorového čaju je však veľmi dôležitý. Pokiaľ si zázvorový čaj objednáte v reštaurácii, dostanete väčšinou iba nahrubo nakrájaný koreň zaliaty horúcou vodou. Takto upravený zázvor síce nie je úplne bez účinku, ale samotný výluh nedosahuje potrebné kvality na uvedené účely. Správne pripravený zázvorový čaj by mal obsahovať:
- nastrúhaný zázvor (aspoň 5 g)
- kurkumu (v približne rovnakom množstve ako zázvor)
- med a mlieko (najlepšie kokosové) na dochutenie
- vodu podľa objemu hrnčeka
Čaj by mal prejsť niekoľkým minútovým varom, nestačí teda dať ingrediencie do šálky a zaliať vriacou vodou. Minimálna doba varenia zázvoru s kurkumou je 10 minút na miernom ohni, potom by do vývaru malo byť pridané mlieko. Medom dochucujte až po čiastočnom vychladení (inak sa z neho stratia potrebné živiny). Ideálne je potom skonzumovať všetko vrátane rozvareného zázvoru.