Máte doma starý chlieb, ktorý už nevyzerá najčerstvejšie? Nevyhadzujte ho! Môžete z neho pripraviť chutné krutóny, ktoré osviežia vaše polievky, šaláty alebo poslúžia ako lahodná pochutina k večernému posedeniu. Naučte sa, ako jednoducho premeniť starý chlieb na neodolateľné pochúťky s cesnakom a voňavými bylinkami.
Domáce využitie starého chleba
Existuje množstvo domácich receptov na zužitkovanie starého chleba. Z krajcov môžete urobiť klasické hrianky, chlieb vo vajci alebo ich použiť na zahustenie polievok a omáčok. Obľúbená je aj chlebová strúhanka, ktorá má, na rozdiel od klasickej „rožkovej“, výraznejšiu chuť a hodí sa napríklad do diviny.
Ak ju chcete vyskúšať, nechajte sa inšpirovať tipmi šéfkuchárov, ktorí odporúčajú chlieb najskôr upiecť na masti spolu so s kúskami tymianu alebo borievky. Po vychladnutí pečivo rozdrvte a posypte ním pečené mäso. Chlebová strúhanka je výborná aj na obaľovanie fašírok či sekanej.
Krutóny z pece
Jedným z najlepších spôsobov, ako naložiť so starým chlebom, sú krutóny. Tieto chrumkavé kúsky chleba sú ideálne na doplnenie krémových polievok alebo ako posýpka na šaláty. Niektorí gurmáni si ich dávajú ako občerstvenie pri televízii namiesto čipsov.
Ako na to? Pečivo staré aspoň tri dni natrhajte na menšie kúsky o veľkosti približne 1,5 až 2 centimetre. Rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C asi štyri minúty.
S bylinkami a cesnakom
Počas pečenia chleba si v kastróliku rozpustite maslo. Pridajte doň prelisovaný cesnak, korenie a soľ. Ak chcete, môžete pridať aj nadrobno nasekané bylinky – rozmarín, tymián, petržlen alebo chilli. Potom ochutené maslo nalejte na krutóny, premiešajte a pečte ešte 4-6 minút.
Sledujte čas! Krutóny nesmú byť v rúre zbytočne dlho, pretože cesnak by sa mohol začať pripalovať a vaša chlebová pochúťka by získala horkastú chuť. A to by bola škoda. Držíme palce, nech sa vám vydaria!