Zázvor
je korenie obľúbené po celom svete (hlavne v exotickej kuchyni), ale je tiež známy pre svoje liečebné účinky.
Zázvor nie je na trhu žiadnou novinkou, poznali ho už v stredoveku a jeho účinky využívali už Indovia a Číňania.
Ale odkiaľ pochádza presne nie je známe.
Vďaka moreplavcom sa rozšíril po celom svete a tak môžeme využívať jeho výhody aj my.
Typickú vôňu dodávajú zázvoru esenciálne oleje,
okrem nich ale obsahuje aj celý rad vitamínov, napríklad vitamín A, B1, B2, C, E
a tiež minerálne látky – sodík, horčík, fosfor, draslík, vápnik a železo.
Dalo by sa povedať, že táto plodina je nadopované látkami prospešnými pre ľudské telo.
Účinky zázvoru
- pozitívne účinky na tráviaci trakt (potláča pálenie záhy a nadúvaní, podporuje trávenie a chuť k jedlu
- pomáha proti nevoľnosti a migréne
- pomáha proti ranným nevoľnostiam (osvedčené zázvorové lízatka)
- podporuje organizmus v boji proti rakovine
- pôsobí protizápalovo a posilňuje imunitný systém
- stimuluje krvný obeh, znižuje cholesterol
- prehreje celé telo a má relaxačné účinky
- pomáha pri chudnutí
- pomáha pri chrípke a prechladnutí
- pôsobí ako afrodiziakum
Zázvor v mnohých podobách
Zázvor sa používa na dochutenie pokrmov a pomáha tiež k lepšej stráviteľnosti ťažkých jedál.
Sušený zázvor:
varenie, pečenie, polievky, omáčky, sladké pečivo, zmesi korenia
Čerstvý zázvor:
varenie, pečenie, malinovky, čaje, zmrzlina, jogurtové nápoje, príloha s sushi
Nakladaný zázvor:
nakladá sa do medu, cukru alebo etanolu a využíva sa ako súčasť cukríkov, lízaniek a žuvačiek, ale aj ako potravinový doplnok a prísada do alkoholických nápojov.
Kedy sa zázvoru radšej vyhnúť
Účinky zázvoru sú nevhodné pre deti do dvoch rokov a pre dlhodobo chorých, napríklad diabetikov.
V kombinácii s liekmi môže spôsobiť zdravotné ťažkosti, preto je lepšie sa poradiť s lekárom.
Denná dávka zázvoru by nemala presiahnuť 1 gram v sušenej forme a 4 gramy v čerstvom stave, a to aj úplne u zdravých jedincov.
Predávkovanie: nevoľnosť, vracanie, pálenie záhy, hnačka alebo srdcové poruchy.
Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru
Pripravíme tak, že 1 až 3 čajové lyžičky nastrúhaného alebo na plátky nakrájaného zázvoru prelejeme litrom vriacej vody.
Necháme lúhovať 5 minút az čaju odstránime vylúhované kúsky – tie nie sú určené na konzumáciu.
Do zázvorového čaju je dobré po vychladnutí cca 60 stupňov pridať šťavu z citróna a med (hlavne pri chorobách a prechladnutí)
Náš tip: Ak máte radi korenené, môžete spolu so zázvorom lúhovať škoricu alebo klinček.