Zázrak ktorý sa volá "Zázvor".

Zdieľať
Bez nazvu 1 – obnoveny 1.jpg

Zázvor

je korenie obľúbené po celom svete (hlavne v exotickej kuchyni), ale je tiež známy pre svoje liečebné účinky.

Zázvor

Zázvor nie je na trhu žiadnou novinkou, poznali ho už v stredoveku a jeho účinky využívali už Indovia a Číňania.

Ale odkiaľ pochádza presne nie je známe.

Vďaka moreplavcom sa rozšíril po celom svete a tak môžeme využívať jeho výhody aj my.

Typickú vôňu dodávajú zázvoru esenciálne oleje,

okrem nich ale obsahuje aj celý rad vitamínov, napríklad vitamín A, B1, B2, C, E

a tiež minerálne látky – sodík, horčík, fosfor, draslík, vápnik a železo.

Dalo by sa povedať, že táto plodina je nadopované látkami prospešnými pre ľudské telo.

Images.jpg

Účinky zázvoru

  • pozitívne účinky na tráviaci trakt (potláča pálenie záhy a nadúvaní, podporuje trávenie a chuť k jedlu
  • pomáha proti nevoľnosti a migréne
  • pomáha proti ranným nevoľnostiam (osvedčené zázvorové lízatka)
  • podporuje organizmus v boji proti rakovine
  • pôsobí protizápalovo a posilňuje imunitný systém
  • stimuluje krvný obeh, znižuje cholesterol
  • prehreje celé telo a má relaxačné účinky
  • pomáha pri chudnutí
  • pomáha pri chrípke a prechladnutí
  • pôsobí ako afrodiziakum

Zázvor v mnohých podobách

Zázvor sa používa na dochutenie pokrmov a pomáha tiež k lepšej stráviteľnosti ťažkých jedál.

Sušený zázvor:

varenie, pečenie, polievky, omáčky, sladké pečivo, zmesi korenia

Čerstvý zázvor:

varenie, pečenie, malinovky, čaje, zmrzlina, jogurtové nápoje, príloha s sushi

Nakladaný zázvor:

nakladá sa do medu, cukru alebo etanolu a využíva sa ako súčasť cukríkov, lízaniek a žuvačiek, ale aj ako potravinový doplnok a prísada do alkoholických nápojov.

Kedy sa zázvoru radšej vyhnúť

Účinky zázvoru sú nevhodné pre deti do dvoch rokov a pre dlhodobo chorých, napríklad diabetikov.

V kombinácii s liekmi môže spôsobiť zdravotné ťažkosti, preto je lepšie sa poradiť s lekárom.
Denná dávka zázvoru by nemala presiahnuť 1 gram v sušenej forme a 4 gramy v čerstvom stave, a to aj úplne u zdravých jedincov.
Predávkovanie: nevoľnosť, vracanie, pálenie záhy, hnačka alebo srdcové poruchy.

Gingerthermostea.jpg

Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru

Pripravíme tak, že 1 až 3 čajové lyžičky nastrúhaného alebo na plátky nakrájaného zázvoru prelejeme litrom vriacej vody.

Necháme lúhovať 5 minút az čaju odstránime vylúhované kúsky – tie nie sú určené na konzumáciu.

Do zázvorového čaju je dobré po vychladnutí cca 60 stupňov pridať šťavu z citróna a med (hlavne pri chorobách a prechladnutí)

Náš tip:  Ak máte radi korenené, môžete spolu so zázvorom lúhovať škoricu alebo klinček.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané