Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zázrak ktorý sa volá „Zázvor“.

reklama:

Zázvor

je korenie obľúbené po celom svete (hlavne v exotickej kuchyni), ale je tiež známy pre svoje liečebné účinky.

Zázvor

Zázvor nie je na trhu žiadnou novinkou, poznali ho už v stredoveku a jeho účinky využívali už Indovia a Číňania.

Ale odkiaľ pochádza presne nie je známe.

Vďaka moreplavcom sa rozšíril po celom svete a tak môžeme využívať jeho výhody aj my.

Typickú vôňu dodávajú zázvoru esenciálne oleje,

okrem nich ale obsahuje aj celý rad vitamínov, napríklad vitamín A, B1, B2, C, E

a tiež minerálne látky – sodík, horčík, fosfor, draslík, vápnik a železo.

Dalo by sa povedať, že táto plodina je nadopované látkami prospešnými pre ľudské telo.

Images.jpg

Účinky zázvoru

  • pozitívne účinky na tráviaci trakt (potláča pálenie záhy a nadúvaní, podporuje trávenie a chuť k jedlu
  • pomáha proti nevoľnosti a migréne
  • pomáha proti ranným nevoľnostiam (osvedčené zázvorové lízatka)
  • podporuje organizmus v boji proti rakovine
  • pôsobí protizápalovo a posilňuje imunitný systém
  • stimuluje krvný obeh, znižuje cholesterol
  • prehreje celé telo a má relaxačné účinky
  • pomáha pri chudnutí
  • pomáha pri chrípke a prechladnutí
  • pôsobí ako afrodiziakum

Zázvor v mnohých podobách

Zázvor sa používa na dochutenie pokrmov a pomáha tiež k lepšej stráviteľnosti ťažkých jedál.

Sušený zázvor:

varenie, pečenie, polievky, omáčky, sladké pečivo, zmesi korenia

Čerstvý zázvor:

varenie, pečenie, malinovky, čaje, zmrzlina, jogurtové nápoje, príloha s sushi

Nakladaný zázvor:

nakladá sa do medu, cukru alebo etanolu a využíva sa ako súčasť cukríkov, lízaniek a žuvačiek, ale aj ako potravinový doplnok a prísada do alkoholických nápojov.

Kedy sa zázvoru radšej vyhnúť

Účinky zázvoru sú nevhodné pre deti do dvoch rokov a pre dlhodobo chorých, napríklad diabetikov.

V kombinácii s liekmi môže spôsobiť zdravotné ťažkosti, preto je lepšie sa poradiť s lekárom.
Denná dávka zázvoru by nemala presiahnuť 1 gram v sušenej forme a 4 gramy v čerstvom stave, a to aj úplne u zdravých jedincov.
Predávkovanie: nevoľnosť, vracanie, pálenie záhy, hnačka alebo srdcové poruchy.

Gingerthermostea.jpg

Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru

Pripravíme tak, že 1 až 3 čajové lyžičky nastrúhaného alebo na plátky nakrájaného zázvoru prelejeme litrom vriacej vody.

Necháme lúhovať 5 minút az čaju odstránime vylúhované kúsky – tie nie sú určené na konzumáciu.

Do zázvorového čaju je dobré po vychladnutí cca 60 stupňov pridať šťavu z citróna a med (hlavne pri chorobách a prechladnutí)

Náš tip:   Ak máte radi korenené, môžete spolu so zázvorom lúhovať škoricu alebo klinček.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 1. januára 2016

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.
Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies