Zavarte si zeleninu, ovocie či mäso. Na čo pri zaváraní dať pozor?

Zdieľať
Zavarte si zeleninu, ovocie či mäso
Zavarte si zeleninu, ovocie či mäso Foto: www.freepik.com

Leto ponúka bohatú úrodu ovocia i zeleniny, ktorú často nestíhame priamo konzumovať.

Zaváranie je spôsob ako mať zásobu vitamínov aj na zimu..

Zaváranie je známa a osvedčená metóda, ako uchovať výpestky zo záhrady na zimné obdobie, kedy je vitamínov nedostatok. Zavárať začíname už počas júna, kedy dozrieva prvé ovocie či zelenina, a skončiť môžeme neskoro na jeseň, až spracujeme posledné huby, tekvice, slivky či jablká. Či už pripravujete marmelády, kompóty, sterilizovanú zeleninu, šaláty, alebo dokonca  mäso, zeleninové zmesi a chutney, vždy je potrebné dodržať základné pravidlá, aby takto spracované potraviny dlho vydržali a neskazili sa.

Tiež metód, ako zásoby zavárať, je hneď niekoľko, stačí si vybrať tú, ktorá vám najviac vyhovuje.

Zavarte si zeleninu, ovocie či mäso
Zavarte si zeleninu, ovocie či mäso Foto: www.freepik.com

Na čo dbať pri zaváraní?

Aby ste si zaručili, že ovocie a zelenina, prípadne ďalšie potraviny vydržia čo najdlhšie, je potrebné dbať na maximálnu hygienu. To znamená nielen potraviny ukladať do úplne čistých pohárov, ale čisté musia byť aj viečka a riad, s ktorým pracujete. Je teda dôležité, aby ste zaváracie hrnce či plechy radšej vopred vymyli, poháre na zaváranie je vždy dobré poriadne umyť jarovou vodou a na záver opláchnuť v horúcej čistej vode, to isté platí aj pre viečka. Počas miešania (napríklad roztoku cukru alebo marmelád) neolizujte lyžičky či varešky, a ak áno, potom ich najprv dobre umyte, než ich opäť strčíte do hrnca.

Dôležité však tiež je, aby čisté boli aj suroviny, ktoré spracovávame, teda ovocie a zelenina. Všetko je potreba dôkladne umyť, najlepšie teplou vodou. U plodov je tiež nevyhnutné, aby sme zavárali len tie, ktoré sú pevné a zdravé, pokiaľ možno bez otlakov a rozhodne nikdy nezavárajte poškodené plody, od ktorých odkrajujeme natlačené, nahnité časti! Ak je časť plodu nahnitá alebo je na nej pleseň, celý plod patrí do odpadkov, lebo spory sa nachádzajú nielen v poškodenej časti, ale v celom plode.

Pokiaľ k zaváraniu používate viečka s gumičkami, je vhodné gumičky povariť chvíľku v octovej vode a potom ich opláchnuť čistou vodou. Gumičky nechajte ponorené v miske s vodou až do chvíle, kedy ich budete používať, lepšie totiž priľnú na pohár. A opäť platí, že gumičky musia byť úplne čisté a tiež nijako neporušené a pružné.

Zavarte si zeleninu, ovocie či mäso
Zavarte si zeleninu, ovocie či mäso Foto: www.freepik.com

Kde všade môžete zavárať?

Klasickým nástrojom pre zaváranie je samozrejme * zavárací hrniec *, ktorý má ako súčasť teplomer, takže môžeme dobre strážiť a prípadne regulovať teplotu. Niektoré zaváracie hrnce sú už multifunkčné, takže v nich môžete aj bežne variť, alebo majú dole zabudovaný kohútik na odtok vody, takže v nich môžete na nejakej akcii pripraviť horúci čaj alebo napríklad varené víno. Moderné elektrické hrnce tiež už dokážu držať teplotu a strážiť čas samy.

Pre menšie množstvo zavarovaných potravín môže dobre poslúžiť aj tlakový hrniec , tzv. Tlakový. Poháre doň postavte na špeciálny naparovací rošt a umiestnite tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Dolejte vodu do úrovne asi 2-3 cm a dajte variť. Akonáhle z ventilu začne unikať para, odstavte hrniec z horáka alebo sporák vypnite a upustite paru. Poháre vyberte a nechajte na suchom mieste hore dnom vychladnúť.

Ďalším riešením pre menšie množstvo zavarovaných potravín je mikrovlnná rúra . Aj tu je potreba postaviť poháre tak, aby sa vzájomne nedotýkali, a rúru dajte hriať na 750 W počas asi 5-8 minút v závislosti na druhu potravín. Marmeláde či ovociu stačí kratší čas, ale napríklad uhorky potrebujú maximálnu dobu. Pred použitím si ale prečítajte návod na použitie prístroja, pretože výkon mikrovlniek sa môže líšiť a s ním potom aj doba spracovania. Tiež je veľmi dôležité nedávať do mikrovlnnej rúry viečka, ktorá by mohla začať iskriť a prístroj zničiť.

Zaváranie v rúre je jednou z možností, ktorú možno využiť v prípade núdze, pretože sa v nej ťažko reguluje teplota a tiež je takmer nemožné zaručiť rovnomerné rozloženie tepla. Avšak niektorí ľudia na túto metódu nedajú dopustiť. Ak sa pre ňu rozhodnete, vždy umiestňujte plech sa pohármi do spodnej polovice rúry, pretože tam je teplota najstabilnejšia. Naplnené zaviečkované poháre rozmiestnite na plech s rozostupmi a dolejte do plechu vodu. Vodu treba prilievať počas celej doby zavárania, aby sa z plechu nevyparila a vy ste miesto zavárania potraviny nepiekli. Najprv nechajte potraviny zavárať asi 5 minút pri teplote 120 ° C, potom pri teplote zníženej na 90 ° C ďalších 30-60 minút v závislosti od tvrdosti plodov (v prípade mäsa je to tiež hodina, zeleninovým zmesiam alebo chutney či lekváru stačí 30 minút) .

Jedným z najnovších spôsobov, ako zavárať potraviny, ktorý sa ale stal veľmi populárnym, je zaváranie v umývačke riadu . Je totiž veľmi jednoduchý! Poháre naskladajte do košov na riad podľa veľkosti (menšie hore, veľké poháre dole) a spustite program na 70 ° C. Samozrejme pri ňom nebudete používať umývacie prostriedky.. Takže ak máte v umývačke zásobník na leštidlo, uistite sa, že je prázdny. Po ukončení programu poháre vyberte z umývačky a na suchom mieste (na doske alebo na stole na utierke) ich nechajte hore dnom vychladnúť.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané