Zaváranie v mikrovlnnej rúre

Zdieľať
Fb 16.jpg

Sterilizovať možno aj v mikrovlnnej rúre, a to veľmi jednoducho. Čisté ovocie, zeleninu či huby naskladajte do pohárov, zalejte ich cukrovým roztokom alebo nálevom, okraje pohárov osušte a uzavrite skrutkovacím viečkom (nutné naozaj skrutkovacie viečko), ale nedoťahujte príliš pevne. Do mikrovlnnej rúry vložte zatvorené poháre po obvode, nie na stred (iba v prípade, že Zavárate len jeden pohár, postavte ju doprostred), a to maximálne 4 poháre s obsahom do 0,7 l. Pohár o tomto obsahu nechajte v zapnutej mikrovlnke pri jej základnom nastavení (výkon 700 wattov) 6 minút. Pozor, táto doba platí len pre jednu pohár, čas sterilizácia sa zvyšuje podľa ich počtu a naopak pri vyššom výkone mikrovlnnej rúry sa doba zaváranie skracuje. Napríklad poháre s objemom 0,3 litra sa zavára pri výkone 700 W iba 3 minúty.

Pre príklad uvádzame dobu sterilizácia 1 pohár (0,7 l) pri rôznych výkonoch mikrovlnnej rúry:

  • 700 W = 6 minút
  • 750 W = 5 1/2 minúty
  • 800 W = 5 1/4 minúty
  • 850 W = 5 minút
  • 900 W = 4 1/2 minúty

Ak Zavárate viac pohárov, musíte dobu sterilizácia vynásobiť počtom kusov. To znamená, že pri výkone 850 W budete 2 poháre sterilizovať 10 minút (2x 5), 3 poháre 15 minút a 4 poháre 20 minút a rovnako tak postupujte pri iných výkonov svojej mikrovlnnej rúry.

Po skončení sterilizácie vyberte poháre z rúry, dotiahnite viečko, obráťte a na 5 minút nechajte stáť hore dnom, aby sa vo vnútri vyrovnala teplota. Výhodou tohto spôsobu zaváranie je jeho rýchlosť, ďalej to, že na 10 pohárov spotrebujete len 1 KWh a že možno spoločne zavárať napríklad uhorky aj ovocie, v neposlednom rade aj to, že môžete zavariť len malé množstvo pohárov.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané