Zavárané uhorky. Zaváracie metódy od gazdiniek

Zdieľať
zavárané uhorky
Zavárané uhorky. Zaváracie metódy od gazdiniek Foto: www.freepik.com

Nakladanie uhoriek je tradičný spôsob, ako si uchovať chuť leta až do zimy. Ak chcete, aby si vaše uhorky zachovali perfektný tvar a neodolateľnú chuť, stačí nasledovať overené rady skúsených gazdiniek. V tomto článku vám prezradíme, ako vybrať správne uhorky, pripraviť dokonalý nálev a zvládnuť všetky kroky tak, aby sa vaše nakladačky stali rodinným pokladom.

Výber kvalitných uhoriek

uhorky
Zavárané uhorky. Zaváracie metódy od gazdiniek Foto: www.freepik.com

Základom úspechu je správny výber uhoriek. Pre nakladanie sú ideálne menšie, pevné a nepoškodené plody. Dbajte na to, aby uhorky boli čerstvé, bez známok poškodenia či zhnitia. Pred samotným nakladaním ich dôkladne umyte. Plody ponorte na hodinu do studenej vody, čo pomôže odstrániť zvyšky hliny a iných nečistôt. Následne ich jemne očistite kefkou.

Tradičný octový nálev

uhorky v octovom náleve
Zavárané uhorky. Zaváracie metódy od gazdiniek Foto: www.freepik.com

Do veľkého hrnca nalejte 3 litre vody a pridajte 0,75 litra octu. Pridajte 330 gramov cukru, 130 gramov soli, 4 čajové lyžičky horčičných semienok, 5 klinčekov, 4 bobkové listy a po 20 guličiek čierneho korenia a nového korenia. Všetko dôkladne premiešajte a priveďte do varu. Nechajte variť približne 15 minút, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia. Potom hrniec odstavte a nechajte nálev vychladnúť.

Sterilizácia pohárov a viečok

zaváracie poháre
Zavárané uhorky. Zaváracie metódy od gazdiniek Foto: depositphotos.com

Pred nakladaním uhoriek je mimoriadne dôležité sterilizovať poháre a viečka. Tento krok zabezpečí, že sa v nich nebudú množiť nežiadúce baktérie. Poháre dôkladne umyte v teplej vode s čistiacim prostriedkom a následne ich niekoľkokrát prepláchnite vriacou vodou. Sterilizáciu môžete vykonať aj v rúre alebo umývačke riadu. Po sterilizácii sa snažte čo najmenej dotýkať vnútornej strany pohárov a viečok, aby ste predišli kontaminácii.

Nakladanie uhoriek

nakladanie uhoriek
Zavárané uhorky. Zaváracie metódy od gazdiniek Foto: www.freepik.com

Na dno pripravených pohárov položte pár koliesok mrkvy, cibule a niekoľko stoniek kôpru. Potom začnite napĺňať poháre uhorkami, ktoré by mali byť pevne uložené vedľa seba. Následne do pohárov nalejte vychladnutý nálev tak, aby uhorky boli úplne ponorené. Hrdlo pohára utrite čistou utierkou a poháre pevne uzavrite viečkom.

Finálne zavarovanie pohárov

uhorky
Zavárané uhorky. Zaváracie metódy od gazdiniek Foto: www.freepik.com

Sterilizujte poháre pri teplote 80 °C približne 20 minút. Po sterilizácii poháre opatrne vyberte a nechajte ich vychladnúť obrátené viečkom dolu pri izbovej teplote. Skontrolujte, či sú viečka pevne uzavreté a či žiadny z pohárov nepreteká. Nakoniec naložené uhorky premiestnite na chladné a tmavé miesto, ideálne do pivnice alebo špajze, kde vydržia dlhé mesiace.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané