Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
reklama:

Zásady zmrazovania potravín

reklama:

Určite  aj  vy  doma  využívate mrazničku..

Zopár  zásad  zmrazovania sa  vám  isto  zíde..

Strawberries 1.jpg

Potraviny  určené  na  zmrazovanie  musia  byť  čerstvé.

Predvarené  alebo  inak  tepelne  upravené  potraviny  musia  byť  pred  zmrazením prudko  schladené.

Zabráni  sa  tým množeniu mikroorganizmov.

Potraviny v  mrazničke  označíme  štítkom s dátumom a  druhom  potraviny..

Na  balenie  potravín používame čistý  alobal, mikroténové vrecká, fóliu  alebo  misky.

Do  alobalu balíme  mäso, hydinu  pečivo a chieb.

Do  mikroténových  vreciek balíme  mäso, a  predmrazené  potraviny.

Z  vreciek vytlačíme  vzduch a  vzduchotesne  uzavrieme..

Zeleninu  a  ovocie  zmrazujeme  v  dávkach , ktoré  spotrebujeme  na  jedno  použitie,alebo  tak , aby  sa  jednotlivé  dávky dali  ľahko  odobrať.

Img_9640.jpg

Čo  môžeme zmrazovať?

  •  tepelne  upravenú zeleninu  a  mäso
  • tučné  mäso  len  na  krátky  čas
  • mliečne  výrobky
  • cestoviny, ryžu, knedľu
  • zemiakovú  kašu
  • pečivo a múčniky
  • ovocie , ovocné šťavy aj  dreň

Čo  nikdy nemrazíme…

  •  hlávkový  šalát
  • surové zemiaky
  • chren vcelku
  • reďkovky
  • surovú cibuľu
  • surové  vajíčka v škrupine
  • jablká a hrušky
  • banány
  • kefír
  • puding
  • pokrmy  obsahujúce škrobovú múčku

26ga_ 7ptrw s5h_8uxtmw pre chladni ku plat e dolu je chladnej ie ako.jpg

Ako  dlho  uchovávať  v  mrazničke?

Mäso

Kura  by  ste  už  nemali  konzumovať  , pokiaľ  sa  na  ňom  objavili  hnedé  fľaky.

Je  to  tak  po 8 – 10 mesiacoch  zamrazenia.

Mastnejšie  kúsky  mäsa  treba  spotrebovať  tak  do 2 mesiacov.

Kvalitnejšie  mäso  určené na  pečenie nenechávajte  v  mrazničke  dlhšie  ako 8 – 10 mesiacov.

Mäso  na  steaky  6 – 8 mesiacov.

Jednotlivé  kúsky  a  plátky  mäsa  vždy  prekladajte  fóliou.

Mleté  by  ste  rozhodne  nemali  konzumovať  pokiaľ  je  na  ňom  šedý  povlak.

ten  sa  objaví  už  po 1 – 2 mesiacoch.

Vnútornosti  vám  vydržia  zamrazené  tak 3 mesiace.

Pred  tepelnou  úpravou  ich  nechajte  voľne  rozmraziť..

Huby

Huby  zmrazené viac  ako  2 mesiace  už  nechutia  tak dobre,  pretože  ich  dužina 

stráca  na  kvalite premrznutím.

010105028.jpg

Pečivo

Chlieb  a  pečivo vyberte  z  mraziaku  najneskôr   keď  sa  na  ňom  začnú  objavovať biele  fliačiky..

Je  to  tak  po 3 mesiacoch.

Zmrzlina

Zmrzlina  a  nanuk  na  ktorý  ste  zabudli  v  mraziaku už ma  gumovú  príchuť..

Spotrebujte  ich  najneskôr  do 12 mesiacov.

Ovocie a  zelenina

Taktiež  12 mesiacov..

Brokolicu  a  karfiol  je  dobré  rozobrať  na  menšie  kúsky..

Rozmrazujte  vždy  pomaly!

 

Ak  chcete  piecť  mäsko?

 Je  dobré vybrať  si  ho  už  dva  dni  predtým a  dať  odbalené  na  tanierik  a  vložiť  do  chladničky..

Pekne  sa  vám  pomaly  bez  ujmy  rozmrazí.Všetko  ostatné  sa  snažte  rozmrazovať  pri  izbovej  teplote..

A  hlavne  rozmrazené  už  nikdy  znovu  nezmrazujte!!!

 

 

reklama:
reklama:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. novembra 2015

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Zavrieť

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...